Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Afronding dubbel toppatroon

Afronding dubbel toppatroon
6 sep 2017 om 07:55

Met de beweging van gisteren is een dubbel toppatroon afgerond waarmee de kans is toegenomen dat een lagere top is gevormd (na de eerdere 522,70-top). De neerwaartse druk richting de 506,20 kan nu weer toenemen.

Dubbele top bij 519 en een dark cloud cover

In de afgelopen dagen gaf ik aan dat we alert moesten zijn op de vorming van toppatronen. Gisteren werd een dubbel toppatroon afgerond in de AEX. Als eerste werd een candlestick-toppatroon gevormd, een zogenoemde ‘dark cloud cover’. Dit is een tweedaags toppatroon dat ook bekend staat als een halve bearish engulfing. Buiten deze dark cloud cover werd ook een dubbele top in het zeerkortetermijnbeeld op de borden gezet. Afgelopen vrijdag brak de AEX door de dalende kortetermijntoppenlijn en vormde een intraday-top bij 519. Hiermee bleef hij net onder de oude bekende weerstand van 520, maar ook onder het 50-daags gemiddelde en het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de recente 2e correctie (de augustus-correctie). Gisteren werd er een intraday-top bij 518,90 op de borden gezet. Dit betekent dat er nu een dubbele top in de AEX in het zeerkortetermijnbeeld is gevormd. Dit is tevens de eerste weerstand in het kortetermijnbeeld. Deze signalen wijzen erop dat de kans realistisch is dat een lagere top is gezet. Er is een duidelijke doorbraak boven de 519 nodig om deze topvormingsignalen in het zeerkortetermijnbeeld weer op te heffen. Het is nu belangrijk dat deze topsignalen in de komende dagen een krachtig neerwaarts vervolg krijgen

Grafiek AEX op dagbasis

Tweetal correcties tijdens het grote topvormingsproces
De AEX bevindt zich al sinds mei dit jaar in een topvormingsproces en heeft daarbij een correctieve fase opgestart. Dit is een normale beweging na de krachtige voorafgaande stijging. Als we kijken naar 2016 dan zien we een duidelijke opgaande middellangetermijntrend sinds de zeer belangrijke langetermijnbodem rond de 380 punten van februari 2016. De vierde en laatste keer dat deze stijgende middellangetermijnbodemlijn werd getest was vorig jaar december bij 445,65. Vanaf dit punt is de AEX direct doorgelopen in 6 maanden tijd naar de 537,80 in mei dit jaar. Een stijging van ruim 90 punten zonder correctieve tegenreacties. Een dergelijk lange periode zonder noemenswaardige terugvallen is zeer zeldzaam en sinds de start van de bullmarkt in 2009 nog niet eerder voorgekomen. De mei-top bij 537,80 lag echter niet bij een belangrijke weerstand maar zorgde in de daaropvolgende weken wel voor een aanzienlijk verslechtering in het technische beeld. Inmiddels hebben we sinds de top bij 537,80 al een tweetal normale correcties (5% en 6%) gehad die deel uitmaken van het grote topvormingsproces.

5e maand van consolidatie op maandgrafiek
Inmiddels is de correctieve fase zijn 5e maand ingegaan. Ik maak vaak de vergelijking met de situatie na april 2015. Destijds vond ook een 5-maandenlange consolidatiefase plaats voordat een volgende grote neerwaartse beweging werd opgestart. In deze maanden werden toen grote toppatronen op de maandgrafiek geplaatst. Dit zien we ook in de afgelopen maanden. Op de maandgrafiek werden een shooting star, een bearish engulfing en een dark cloud cover gevormd. Ook op de weekgrafiek werden bij de 537,80-top en de 533,20-top in beide gevallen een bearish engulfing geplaatst. Er is een structurele beweging boven de 537,80 nodig om deze patronen op te heffen. Verder zien we de contouren van een groot en sinds maart aanwezig hoofd-schouderpatroon met de neklijn bij 506,20. Daaronder wordt dit patroon geactiveerd met een te berekenen koersdoel van ongeveer 475. De kans blijf dus groot dat deze vergelijkingen met 2015 en de gevormde patronen ervoor zorgen dat de correctieve fase de komende tijd wordt voorgezet tot ruim onder de 500-puntengrens. Deze fase zal naar mijn mening uiteindelijk wel zorgen voor een belangrijke en volgende middellangetermijnbodem.

Ontstaat vandaag een neerwaarts island reversal patroon?
De 2e correctie van 2017 is nog steeds in volle gang. De dalende toppenlijn vanaf de 533,20-top werd al wel gebroken, maar de AEX bleef onder de vorige lagere top van 522,70. Hierdoor is de kans aanwezig dat een nieuwe en minder steil dalende toppenlijn wordt gevormd. In de week van de doji’s (vorige week) werd vanaf de test van de 506,20-bodem een krachtig herstel ingezet tot de 519. Hierbij werd ook een opwaarts island reversal patroon gevormd. De AEX kan vandaag een negatief island reversal patroon afronden. Zodra hij onder de meest recente gap (514 – 514,30) opent en daaronder blijft, is dit een volgend toppatroon. Een sluiting van deze gap maakt zowiezo de weg vrij richting de 1e opwaartse gap tussen de 510,60 en 511,30. Dit is het laatste steunpunt tot aan de 506,20. Met de vorming van de toppatronen en een eventuele sluiting van de 514-gap neemt de neerwaartse druk snel toe richting opnieuw de zware steun van 506,20. Ik blijf bij mijn visie dat een doorbraak onder de 506,20 binnenkort realistisch is. Pas boven de 522,70 lijkt een meer zijwaarts karakter in de AEX te ontstaan in het zeerkortetermijnbeeld. Maar ook dan zijn de neerwaartse risico’s voor de komende weken/maanden nog niet ten einde. De meeste indices bevinden zich al enige tijd in een correctieve fase. Dit gold niet voor de Nasdaq 100 en de S&P 500. Maar in deze indices werden in de afgelopen dagen dubbele toppen (bij all-time high) gevormd en is er sprake van negatieve divergentie. De kans op een volgende neerwaartse beweging is dan ook zeker realistisch.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 510,60 – 511,30 / 506,60 / 506,20 514,80 / 519 / 520 / 522,70 / 523,15

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.