Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX zet Tweezers top

AEX zet Tweezers top
22 jan 2019 om 07:58

De krachtige opwaartse beweging stokte gisteren opnieuw met de vorming van een dubbele (tweezers) top bij 510,60. Toch zal de AEX een volgende top pas bevestigen onder de steil stijgende bodemlijn van nu 502.

Dubbele top bij 510,60, bevestiging lagere top onder stijgende bodemlijn bij 502
Als we kijken naar de gevormde candlestick van gisteren dan zien we de kleinste daguitslag tussen de intraday-top en bodem in lange tijd. Deze beweging bedroeg slechts 2 indexpunten. Vorige week zagen we al een aantal topvormingssignalen zoals de vorming van een dubbele top en de neerwaartse doorbraak uit een stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Toch kwam er geen bevestiging van deze topvorming onder de meest recente bodem bij 493,70. Afgelopen vrijdag brak de AEX met een opwaartse gap en een forse opwaartse candlestick boven de gevormde dubbele top bij 501,20. Hiermee was een volgende fase ontstaan in de stijgende kortetermijntrend. Deze bedraagt inmiddels vanaf de decemberbodem ongeveer 38 punten. Hiermee was in eerste instantie ruimte ontstaan richting de onderkant van de voormalige 2e neerwaartse gap die in december werd gevormd tussen de 511,85 en 516. Ook zien we bij de 510 – 511 een oude bekende toppenzone uit 2015 als potentiele weerstand. De AEX stokte tot op heden bij 510,60. Opvallend daarbij is dat deze intraday-top zowel vrijdag als gisteren werd gevormd. Hierdoor is een nieuw toppatroon gevormd, een zogenoemde tweezers top. Ook nu geldt opnieuw dat nog bevestiging moet worden gegeven voordat we kunnen spreken van de vorming van de volgende lagere top in de dalende trend. Een eerste bevestiging wordt gegeven zodra de nieuwe stijgende bodemlijn met meerdere raakpunten sinds de decemberbodem wordt gebroken bij 502.

Ondanks de forse herstelbeweging blijft de grote dalende trend intact, een normale terugtest
Ondanks dat de huidige stijging sinds de decemberbodem bij 472,20 de meest krachtige stijging betreft (38 punten) sinds de start van deze dalende trend in juli, blijft de neerwaartse trend intact in het langetermijnbeeld. In het 4e kwartaal vond daarbij de cruciale verzwakking plaats. In die maanden werd zowel het grote en 9 maanden durende topvormingsproces afgerond onder de zone 516 – 517 evenals de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek neerwaarts gebroken. De correctieve tegenreacties in zowel 2011 als in 2015 waren groter dan de huidige daling van ongeveer 103 punten vanaf de juli-top bij 576,90, maar tijdens de vorige zeer forse terugvallen bleef de AEX binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend. De doorbraak zorgde ervoor dat ik in het 4e kwartaal van 2018 mijn langetermijnopinie verder heb verlaagd naar Short. Voor dit jaar houd ik een voortzetting van de dalende trend richting de zone 400 – 410 aan. Mijn eerste verlaging in de langetermijnopinie (sinds medio 2009) vond in augustus plaats nadat de stijgende bodemlijn sinds maart werd gebroken. Vlak daarvoor zagen we al de vorming van de derde top rond de belangrijke toppenzone van 574. De overshoot hierboven in juli was slechts tijdelijk en zorgde opnieuw voor de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek bij deze toppenzone, namelijk een dark cloud cover. Eerder werden rond de 574 al een bearish engulfing en een shooting star gevormd. Belangrijk tijdens dit grote topvormingsproces was de eerste maand van 2018. Toen zagen we al de nodige verzwakkingen. De AEX wist hiervoor al niet meer de bovenkant van het bijna 10 jaar durende stijgende trendkanaal te bereiken en eind januari werd de sinds 2016 stijgende versteilingsfase neerwaarts gebroken. Deze versteiling zorgde vanaf de 2016 bodem bij 378 voor een opwaartse beweging van ruim 50% waarbij er alleen enkele kleine tussentijdse terugvallen van 5% tot 6% plaatsvonden. We zagen in die periode ook de euforie onder beleggers steeds verder toenemen. Dit zijn vaak duidelijke signalen dat een bullmarkt in zijn laatste fase zit. Ook de huidige en nog steeds aanwezige euforie onder beleggers zorgt er naar mijn mening voor dat de risico’s niet ten einde zijn gekomen en de neerwaartse trend door zal zetten in het lopende jaar.

Opwaarts potentieel lijkt beperkt, wees alert op een neerwaartse draai
Belangrijk om te vermelden, is dat bijna alle indices in dezelfde dalende trend zitten als de AEX. De huidige herstelbeweging sinds december zorgt ervoor dat er belangrijke terugtesten plaatsvinden richting bijvoorbeeld de voormalige stijgende langetermijnbodemlijn danwel de bekende ‘pull back’ richting de eerder gebroken neklijn van grote topvormingspatronen. Dit zien we ook in de AEX waarbij de huidige opleving gezien kan worden als terugtest naar de onderkant van het voormalige topvormingsproces dat bij 516 – 517 is te vinden. Na de test en tijdelijke overshoot eind december van de onderkant van het sinds juli aanwezige dalende trendkanaal werd de in december gevormde dalende wig opwaarts gebroken. Dit was het startsein van de huidige herstelbeweging. Deze herstelbeweging bedraagt inmiddels 38 punten waarbij de AEX gisteren voor de 2e achtereenvolgende dag boven het dalende 50-daags gemiddelde sloot. Wel lijkt het opwaarts potentieel beperkt. Zoals gezegd ligt er een eerste weerstandszone tussen de 510 en 512 (onder andere de onderkant van een gap). Daarboven ligt bij 516 de bovenkant van de gap en de voormalige onderkant van het grote topvormingsproces. De bovenkant van het dalende trendkanaal ligt vandaag bij 517,20. Een slotdoorbraak hierboven maakt de weg vrij voor een beweging naar de toppenzone van 530 – 534. In dat scenario verandert de dalende trend niet in het langetermijnbeeld maar zal het aanzienlijk langer duren voordat de 472,20 weer onder druk gezet kan worden. Met de vorming van de tweezers top en de test van de weerstandszone is de kans aanwezig dat een volgende top in de maak is. Bevestiging treedt echter pas onder de 502.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 505,70 / 502,80 / 502 / 500,50 / 493,70 510,60 / 511 – 512 / 516 / 517,20 / 518,70

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.