Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Waar komt de 1e lagere top?

AEX Waar komt de 1e lagere top?
2 sep 2019 om 08:44

Met een krachtige opwaartse beweging brak de AEX afgelopen donderdag door de zone 551 – 553. Hiermee ontstond meer opwaartse ruimte en trad een verbetering op in het zeerkortetermijnbeeld.

Vorming van de 2e schouder van een groot toppatroon in de komende weken
Met deze doorbraak werd de 4 weken durende consolidatiefase opwaarts afgerond. Bij de 551 lagen zowel de onderkant van een neerwaartse gap, evenals de top van de afgelopen weken en het 38,2%-Fibonacci retracementniveau van de gehele daling tot op heden. Bij de 553 was de bovenkant van de openstaande gap te vinden. Een opwaartse doorbraak zou meer ruimte vrijmaken voor een verdere herstelbeweging. Inmiddels testte de AEX afgelopen vrijdag intraday al het neerwaarts gedraaide 50-daags gemiddelde. Dit gemiddelde is te vinden bij 559,80. Daarboven ligt verder nog de 1e neerwaartse gap die begin augustus tijdens de kortstondige vrije val beweging werd gevormd tussen de 562,20 en 565. Zodra deze gap wordt gesloten ontstaat zelfs meer ruimte naar de zone 572 – 574. Als we kijken naar het grote patroon dat sinds maart dit jaar in ontwikkeling is, zien we de contouren van een groot hoofd-schoudertoppatroon. Een test van de zone 572 – 574 zou daarbij zelfs een precieze test van de top van de 1e schouder betekenen. Ik ga ervan dat de kans groot is dat de AEX bezig is met de vorming van de 2e schouder die deze maand kan worden afgerond. De vraag voor de komende tijd is waar deze top gevormd zal worden. De neklijn van dit patroon is bij 534,50 te vinden (de neerwaartse eendaagse uitschieter tot aan de 528,70 daargelaten). Vanuit dit patroon zou een koersdoel zijn te bereken dat rond de bodem van eind vorig jaar ligt, de 470 punten. Zover is het nog niet, maar ik acht de kans op een verdere ontwikkeling van dit patroon realistisch waarbij ook in het middellangetermijnbeeld in de komende tijd een lagere top gevormd kan worden.

Dalende langetermijntrend blijft meest realistische scenario
Met de opwaartse doorbraak van eind vorige week is een verdere herstelbeweging ingezet voor de vorming van een potentiele lagere top. Dit zou de 1e duidelijke lagere top in het middellangetermijnbeeld kunnen worden na de eerdere jaartop bij 586,30. Dit zou ook betekenen dat de steilheid van een nieuwe neerwaartse middellangetermijntrend minder groot zal zijn. Als we kijken naar het langetermijnbeeld dan zien we sinds begin 2018 nog steeds een zeer groot topvormingsproces. Tijdens dit proces werd tot op heden een meervoudige toppenzone gevormd tussen de 572 en 577. Alleen eind juli werd deze zone tijdelijk doorbroken, een valse doorbraak waarna al snel de opgaande bodemlijn sinds eind vorig jaar (langs de bodems van 472,20 en 534,50) neerwaarts werd gebroken. De huidige opleving kan ook worden gezien als mogelijke terugtest richting dit neerwaartse uitbraakniveau. Tijdens dit langdurige proces werd ook (in het 4e kwartaal van 2018) de bijna 10 jaar durende bullmarkt neerwaarts gebroken waarmee een nieuwe langetermijnsituatie ontstond in de aandelenmarkten. Ik gaf eerder al aan dat de krachtige opgaande beweging sinds begin dit jaar niet zou leiden tot een voortzetting van deze voormalige langetermijnbullmarkt of een nieuwe bullmarkt. In het langetermijnbeeld ga ik er nog steeds vanuit dat de bodem van eind vorig jaar (472,20) neerwaarts zal worden gebroken. Ook de intermarktindicatoren (goud, rente, olieprijs en valuta) geven een zeer wisselend beeld aan dat geen nieuwe bullmarkt in de aandelenmarkten aanduidt. Als we verder kijken naar de gevormde top in juli zien we ook een groot toppatroon in de maandgrafiek, er werd een shooting star gevormd. In de daggrafiek werd bij deze top overigens een bearish engulfing gevormd.

Test van het dalende 50-daags gemiddelde
Wat mogen we in de komende tijd verwachten? In 2019 hebben tot op heden een tweetal correcties (groter dan 5%) plaatsgevonden. De eerste vond in mei plaats met een terugval tot aan de 534,50. Dit zorgde voor een precieze test van zowel het 200-daags gemiddelde evenals het 38,2%-Fibonacci retracementniveau van de sinds december stijgende tendens. De terugval sinds eind juli bedroeg op een tiende van een procent na, net geen 10% daling. Daarbij werd het 50%-niveau al getest van de gehele voorgaande stijging. Ook zien we nu de contouren van een groot hoofd-schouderpatroon sinds maart dit jaar. Met de doorbraak door de 551 – 553 was meer opwaartse ruimte ontstaan voor de vorming van een grotere 2e schouder en de ontwikkeling van een 1e lagere top en daarmee een minder steil dalende middellangetermijntrend. Eerste weerstand ligt bij het dalende 50-daags gemiddelde met daarboven de nog openstaande neerwaartse gap (augustus dit jaar) tussen de 562,20 en 565. We moeten dan ook zeer alert zijn in de komende week op de vorming van nieuwe toppatronen in de daggrafiek. Als we kijken naar de beweging vanaf de recente bodem bij 528,70 dan zien we een steile opgaande kortetermijntrend. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 546. Een beweging onder de 551 met bevestiging onder deze opgaande bodemlijn zou een lagere top kunnen aangeven waarna de druk naar de 534,50 weer snel kan toenemen. Momenteel lijkt er (net als we in de afgelopen jaren vaker zagen) een beweging plaats te vinden tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Na de bevestiging van een lagere top acht ik de kans groot op een verdere daling tot onder de 534,50 in de komende tijd.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 551 / 546 / 540,30 / 538,70 / 534,50 559,80 / 562,20 / 564 /565

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.