Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Verdere verzwakking

AEX Verdere verzwakking
16 aug 2018 om 08:45

De AEX brak gisteren met opnieuw een forse neerwaartse candlestick door zijn sinds maart stijgende bodemlijn. Hiermee is de meervoudige toppenzone bevestigd en staat de weg open voor een verdere daling in de komende tijd.

Sinds maart stijgende bodemlijn bij 557,10 neerwaarts gebroken

In een week tijd is de AEX fors weggezakt vanaf een hogere jaartop. Deze top werd in de afgelopen weken verhoogd naar een niveau van 576,90. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat deze doorbraak geen structurele doorbraak betrof en de kans reëel was dat er sprake was van een tijdelijke overshoot. In het middellangetermijnbeeld zien we juist de vorming van een meervoudige toppenzone rond 573 – 574 met de recente beperkte overshoot. Gisteren werd een dieptepunt bereikt tot op heden bij 550,70, een daling van 4,5%. Hiermee is er nog geen sprake van de 3e correctie van dit jaar, maar de kans is groot dat deze terugval aanzienlijk verder door zal zetten in de komende tijd. De 1e correctie van dit jaar startte eind januari en zorgde voor een daling van 10%. Dit was de eerste forsere correctie sinds begin 2016. Daarna vond nog een correctie van ruim 5% plaats in juni tot aan de 544. Als we de bodems van deze eerste 2 correcties van dit jaar (516 en 544) met elkaar verbinden dan zagen we een nieuwe stijgende bodemlijn sinds maart dit jaar. Deze bodemlijn was gisteren te vinden bij 557,10. Zolang deze niet werd doorbroken mocht een herstelbeweging in het kortetermijnbeeld worden verwacht voor de vorming van een lagere top. De doorbraak hieronder zorgde er echter voor dat de herstelbeweging werd uitgesteld en een verdere verzwakking optrad in het korte en middellangetermijnbeeld. Het eerste richtpunt ligt nu bij de juni-bodem van 544 maar een verdere daling in de komende periode acht ik realistisch.

Duitse Xetra DAX nadert cruciale langetermijnsteunzone
Een dalende trend gaat meestal gepaard met de vorming van lagere toppen. Herstelbewegingen voor de vorming van deze lagere toppen blijven dus mogelijk. We zagen de afgelopen jaren eigenlijk alleen eind januari 2018 een vrije val beweging van precies 10% zonder tussentijdse herstelbeweging. Ook nu is er sprake van een snelle neerwaartse beweging van 4,5% tot op heden. De herstelbeweging van twee handelsdagen geleden tot aan de 565 mag daarbij geen naam hebben. We zagen eind vorige week al de eerste verzwakking met de neerwaartse doorbraak onder de sinds juni stijgende bodemlijn met een neerwaartse gap. Deze opgaande kortetermijnbodemlijn kende een groot aantal raakpunten. De doorbraak van gisteren onder de sinds maart stijgende bodemlijn is echter belangrijk voor het verdere verloop in de komende periode. Hiermee werd ook de meervoudige toppenzone bevestigd. We moeten echter tot de laatste dag van augustus wachten om te bezien of er opnieuw een toppatroon op de maandgrafiek wordt gevormd. De eerste top bij 573 werd begin dit jaar gevormd met een bearish engulfing. Daarna volgde de shooting star in de maand mei. Het grote topvormingsproces sinds begin dit jaar blijft dus intact. De vraag voor de komende maanden is echter of dit proces zal zorgen voor het einde van de sinds 2009 aanwezige stijgende trend. Begin dit jaar werd een eerste duidelijke verzwakking ingezet met de neerwaartse doorbraak onder de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Dit betekende dat de kans groot was dat een lange en forse correctieve fase zou worden opgestart. Deze fase kent tot op heden een groot aantal overeenkomsten met het topvormingsproces dat in 2015 plaatsvond. Toch moet de AEX tot ruim onder de 500 puntengrens dalen om de sinds 2009 stijgende langetermijntrend te beëindigen. Deze kans acht ik nog steeds mogelijk in het komende halfjaar. Een van de indices die aanzienlijk dichterbij ligt voor een dergelijke beëindiging van de stijgende langetermijntrend is de DAX. Daar ligt de sinds 2009 stijgende bodemlijn relatief dichtbij. Ook zien we daar een groot hoofd-schoudertoppatroon sinds eind vorig jaar. De te breken zone ligt bij 11.700 – 11.900 in de DAX (grafiek op pagina 3).

Beperkt herstel na de test van het 200-daags gemiddelde?
De daling van gisteren werd precies gestopt bij het nog steeds oplopende 200-daags gemiddelde van 550,70. Dit is het laatste belangrijke steunpunt tot aan de meervoudige bodemzone die in juni op de borden werd gezet bij 544. De kans is dan ook reëel dat in de komende dagen enige consolidatie optreedt danwel een herstelbeweging. Ook zien we de RSI de grens van een oversold conditie naderen. Dit geeft ook aan dat enige consolidatie danwel herstel in de komende dagen mag worden verwacht. Een slotkoers onder het 200-daags gemiddelde zet echter de weg direct open voor een verdere daling naar mijn 1e richtpunt in het kortetermijnbeeld bij 544. Een slot daaronder geeft de volgende fase aan in de dalende tendens richting de meervoudige en zeer belangrijke bodemzone bij 516 – 517. Een volgende doelzone die naar mijn mening nog steeds kan worden bereikt in de 2e helft van dit jaar. Tussen de 544 en 550,70 zijn geen noemenswaardige steunpunten te vinden. Weerstand voor een herstelbeweging is als eerste belangrijke niveau te vinden bij de gisteren gebroken voormalige stijgende bodemlijn die vandaag bij 557,50 is te vinden. Daarboven ligt verder nog het langzaam dalende 50-daags gemiddelde bij 562. De mate van een eventueel herstel zal bepalend zijn voor het snelle verdere neerwaartse verloop. Zolang de AEX onder de voormalige stijgende bodemlijn weet te blijven, acht ik op korte termijn al een daling naar de 544 realistisch.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 550,70 / 550,40 / 544 / 541 557,50 / 562 / 564 / 568,70 / 569,20

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.