Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Trend blijft neerwaarts

AEX Trend blijft neerwaarts
28 jun 2018 om 08:53

De dagelijkse uitslagen in de AEX worden groter. Gisteren werden ook de eerste speldenprikken onder het 200-daags gemiddelde uitgedeeld, maar de AEX sloot wel opnieuw boven de voormalige steun van 550,40.

Huidige terugval bedraagt inmiddels 30 punten, een normale correctie van 5%

De bodem tijdens deze terugval werd gisteren verder verlaagd naar een niveau van 543,90. Hiermee brak de AEX onder het oplopende 200-daags gemiddelde van nu 546,70. De intraday-top werd bij 554,90 geplaatst. Hierdoor was het verschil tussen de dagtop en dagbodem precies 11 punten. Deze grotere bewegingen (net als de recente forse terugval van 2 dagen geleden) zien we de laatste weken steeds meer op de borden verschijnen. We moeten terug naar de vrije valbeweging van eind januari/ begin februari om dergelijke grote daguitslagen te zien. Overigens staat deze terugval vanaf de recente hertest van de jaartop tot aan de intraday-bodem van gisteren alweer bijna op 30 punten, ofwel een normale correctie van ruim 5%. Toch verwacht ik dat deze terugval in de komende periode zal doorzetten en de bodems van eerder dit jaar in de zone 516 – 517 weer onder druk gezet gaan worden. Naar mijn mening is de kans nog steeds groot dat deze bodems in de 2e helft van dit jaar verder verlaagd zullen worden. In de afgelopen dagen werd een groot toppatroon afgerond met de doorbraak onder de 550,40, de neklijn van een groot toppatroon met een te berekenen koersdoel van 528 voor de komende weken. De opwaartse opleving van gisteren heft dit patroon verder niet op. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat een beweging boven de 550,40 zorgt voor uitstel van een snelle verdere daling. Hiermee zou een volgende lagere top gevormd kunnen worden.

Blijft de in 2009 gestarte bullmarkt intact?
In het middellangetermijnbeeld is er ook nog steeds sprake van een groot topvormingsproces. Ik vergelijk de huidige situatie sinds begin dit jaar geregeld met de situatie die in 2015 plaatsvond. Destijds werd in april een top gevormd bij de 510 waarna de krachtige opgaande middellangetermijntrend werd gebroken en een forsere correctie plaatsvond. De herstelbeweging hierna zorgde voor een hertest van de toppenzone 505 – 510 in augustus waarna een zeer forse correctieve beweging plaatsvond tot aan de volgende belangrijke langetermijnbodem bij 378 in februari 2016, een daling van ongeveer 25%. Dit was destijds het startpunt van een 2 jaar durende krachtige opgaande beweging van bijna 200 punten zonder grotere terugvallen tot begin dit jaar. Er vonden in deze periode slechts een beperkt aantal kleine correcties plaats. Hierdoor zagen we de euforie onder beleggers steeds verder toenemen. Ook nu zien we de vorming van een dubbele top in het middellangetermijnbeeld bij 572,80 met tussenliggend een forsere correctie van precies 10%. De toppen liggen (net als in de 2015) ongeveer 5 maanden uiteen. De vraag voor de komende maanden is of de sinds 2009 aanwezige bullmarkt stand zal houden. De AEX heeft nog een aanzienlijk ruimte voordat deze opgaande trend in gevaar komt, maar in bijvoorbeeld de DAX ligt deze opgaande bodemlijn aanzienlijk dichterbij. Als we verder kijken naar de technische situatie dan zien we ook de vorming van grote toppatronen. Zo werd begin dit jaar een grote bearish engulfing op de maandgrafiek gevormd. In mei werd daarna een shooting star op de maandgrafiek en een dark cloud cover op de weekgrafiek gevormd in de AEX. Ook is de krachtige opleving in de maanden april en mei te zien als terugtest naar de voormalige stijgende bodemlijn die eind januari neerwaarts werd gebroken. Deze ligt inmiddels rond de 590 punten en loopt gestaag verder op. Pas een structureel slot boven de 572,80 kan voor een eventuele precieze terugtest zorgen. De trend is begin dit jaar (na een klassieke blow-off beweging) dus gedraaid naar neerwaarts en daar veranderd de krachtige opleving in de afgelopen twee maanden niets aan.

Patroon van lagere toppen intact
Met de afronding van het grotere toppatroon (hoofd-schouderpatroon) en de doorbraak onder de steil opgaande bodemlijn (gevormd in de maanden april en mei) lijkt de dubbele top in de AEX definitief te zijn gezet. We zagen in veel andere indices al eerder verdere verslechteringen optreden (zoals in de DAX, STOXX Europe 600 en China). Deze indices zijn al verder in hun neerwaartse ontwikkeling. Zodra de AEX in de komende dagen opnieuw onder de 550,40 sluit, kan de neerwaartse druk op het 200-daags gemiddelde bij 546,70 weer worden opgevoerd. Ik acht de kans reëel dat in de komende week de druk op de voormalige dubbele (en lagere) top bij 541 kan worden opgevoerd. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij de 550,40 en 546,70. Aan de bovenkant ligt het eerste belangrijke weerstandsniveau bij het neerwaarts draaiende 50-daags gemiddelde van nu 559. We moeten terug naar april om een indexstand onder dit gemiddelde te zien. De recente neerwaartse doorbraak onder dit gemiddelde betekende een volgende verslechtering in het kortetermijnbeeld van de AEX. Daarboven liggen verder nog de recente lagere top bij 560,35 en een kleine opstaande neerwaartse gap rond de 561,50. Toch acht ik de kans klein dat deze niveaus in de komende week opnieuw zullen worden opgezocht. We moeten dus alert blijven op een volgende neerwaartse draai in de AEX en de opvoering van de neerwaartse druk.

 

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 546,50 / 541 / 537,80 / 533,65 550,40 / 557,50 / 559 / 560,35

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.