Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX test 50-daags gemiddelde

AEX test 50-daags gemiddelde
30 mei 2018 om 08:35

Met een krachtige verdere daling werd de neerwaartse trend gisteren vervolgd. Daarbij testte de AEX alweer de bodems van april en het oplopende 50-daags gemiddelde. Een neerwaarts vervolg is realistisch.

De gisteren gevormde openingsgap werd in de loop van de dag nog wel gesloten, maar de neerwaartse druk neemt snel verder toe. Met een intraday-dieptepunt bij 550,40 staat de teller sinds begin vorig week op een daling van ruim 22 punten, een daling van 4% vanaf de dubbele jaartop bij 572,80. Ik acht de kans groot dat dit dalingspercentage snel kan oplopen in de komende tijd. De volgende top is gezet waardoor in het middellangetermijnbeeld een dubbele top is gevormd bij 572,80. Intraday wist de AEX begin vorige week deze top nog met een tiende van een punt te verhogen. Voor de komende tijd liggen de volgende belangrijke richtpunten in het kortetermijnbeeld bij de 548,60 – 550,40 en rond de 541. De eerstgenoemde zone werd gisteren aan de bovenkant precies getest. Hier liggen de bodems van de langere consolidatiefase die in april plaatsvond. Binnen deze zone ligt verder bij 549,50 ook nog het oplopende 50-daags gemiddelde. Een doorbraak hieronder zou de weg vrijmaken naar de 541. Hier ligt de bovenkant van de toppenzone die tijdens de 2 herstelbewegingen in februari en maart zijn ontstaan. Toch verwacht ik dat deze zones slechts voor een tijdelijke tussenstop zorgen en de neerwaartse weg verder vervolgd kan worden in de komende periode. Mijn 1e doelzone blijft onveranderd liggen bij 505 – 510 waarboven nog wel de dit jaar ontstane en zware steunzone bij 516 – 517 is te vinden. Deze zone werd in het 1e kwartaal drie keer opgezocht en is nu een belangrijke bodemzone geworden.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 29 mei 2018

Cocktail aan verzwakkingssignalen
In de afgelopen week is een cocktail aan verzwakkingssignalen ontstaan in de AEX. Als eerste lag de jaartop boven de markt. Deze jaartop van januari bij 572,80 bleek te sterk te zijn waardoor een dubbele top is ontstaan in het middellangetermijnbeeld. De situatie in het technische middellangetermijnbeeld was dit keer echter anders dan in januari. Begin dit jaar bevond de AEX zich nog binnen de grenzen van de 2 jaar stijgende middellangetermijntrend. Na de vorming van deze jaartop en de afronding van de blow-off beweging werd eind januari ook de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn gebroken. Een duidelijke verzwakking in het technische beeld. Een blow-off beweging is vaak een klassieke en zeer steile laatste opgaande kortetermijnbeweging in een stijgende langere trend. De recente test van de 572,80 vindt plaats in een minder rooskleurige technische situatie. De trend is in januari gedraaid naar negatief in het middellangetermijnbeeld. Hierdoor is de hertest van de jaartop ook te zien als terugtest naar de voormalige stijgende bodemlijn. Deze ligt inmiddels echter wel boven deze zone en is terug te vinden bij 583,50. Er is dus een dubbele top gevormd, waarbij op de weekgrafiek ook een dark cloud cover werd gevormd, een toppatroon. Verder werd de zeer steile opgaande bodemlijn vanaf de maartbodem (zone 516 – 517) vorige week gebroken waarna bevestiging optrad onder de meest recente bodems bij 565. Als we verder kijken naar de technische indicatoren dan valt op dat ruim een week geleden de toppen van de afgelopen maanden werden getest. Hierna gaf de MACD al snel een neerwaartse crossing. De RSI brak enkele dagen geleden ook door zijn stijgende bodemlijn en beide indicatoren hebben een aanzienlijke neerwaartse ruimte. Als we verder kijken naar de intermarktindicatoren zien we ook interessante signalen. Deze hebben de afgelopen weken een aanzienlijke correctie doorgemaakt, maar lijken in een zone te zijn aangekomen voor de vorming van een volgende hogere bodem. Dit geldt zowel voor de goudprijs evenals voor de 10-jaars rentes en de eurodollar. Bij deze intermarktindicatoren moeten we alert zijn op de vorming van een bodem en een krachtige opwaartse draai in de komende dagen.

Duidelijke overeenkomsten met situatie in 2015
Een doorbraak boven de 572,80 zou een eerste verbetering zijn in het technische kortetermijnbeeld. Deze kans is naar mijn mening beperkt. Daarboven ontstaat ruimte naar de horizontale weerstand van 579,50 tot 583,50. Bij de 583,50 ligt de voormalige sinds begin 2016 stijgende bodemlijn, wat zou betekenen dat en volledige terugtest kan plaatsvinden. Toch verwacht ik dat de neerwaartse druk steeds verder zal toenemen. De situatie die we dit jaar zien is goed te vergelijken met de situatie in 2015. Destijds werd ook een dubbele top gevormd in de zone 505 – 510. Tussen deze vorming van de dubbele top zat een periode van ongeveer 4 maanden tijd, net als nu, waarbinnen ook een forsere correctie plaatsvond. Na de vorming van de 2e top in augustus 2015 vond een zeer krachtige en lange correctieve fase plaats die de AEX terugbracht tot de volgende belangrijke langetermijnbodem bij 378. Dit betekende destijds een daling van ongeveer 25%. De eerste weerstand in het kortetermijnbeeld is nu te vinden bij 557,50. Daar ligt een meervoudige weerstand die als eerste in november vorig jaar op de borden werd gezet. Daarboven liggen nog weerstanden bij de oude bekende 564 en de recent gevormde dubbele top bij 565,30. De laatste en belangrijkste weerstand is bij 572,80 te vinden. Voor de komende dagen verwacht ik meer druk op de bodems van april (onderkant van de consolidatiefase destijds) bij 548,60 tot 550,40 waarbinnen ook het 50-daags gemiddelde is te vinden. Een beweging daaronder zet de verdere neerwaartse weg open naar de 541 en het 200-daags gemiddelde bij 542,40.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 550,40 / 549,50 / 548,60 / 542,40 557,50 / 564 / 565,30 / 572,80

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.