Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Smalle bewegingsruimte

AEX Smalle bewegingsruimte
2 mei 2018 om 08:43

De consolidatie in het zeerkortetermijnbeeld is nog steeds intact. De bewegingsruimte is daarbij beperkt. Zolang er echter geen verzwakkingen optreden in de grafiek, blijft een verdere verhoging van de kortetermijntop mogelijk.

Nog steeds zien we op de daggrafiek bijna dagelijks ‘witte’ candlesticks. Dit betekent dat de slotkoers hoger ligt dan de openingskoers. Sinds eind maart zien we slechts een viertal handelsdagen waarbij de slotkoers lager lag dan de openingskoers. Ook tijdens de huidige smalle consolidatiefase sinds 17 april was er slechts 1 dag waarop een ‘rode’ candlestick op de borden werd gezet. Hieruit blijkt ook dat de opwaartse kracht nog steeds in de markt aanwezig is. Het is echter wachten op duidelijke neerwaartse signalen en de start van de volgende fase in de correctieve trend. De eerste fase van deze correctieve trendfase is inmiddels enige tijd geleden afgerond en de huidige herstelfase lijkt ook op zijn laatste benen te lopen. Ik acht de kans groot dat op korte termijn een volgende top gevormd wordt waarna de neerwaartse druk richting de onderkant weer kan worden opgevoerd. Voor het 2e kwartaal acht ik de kans nog steeds aanwezig dat de bodems van de afgelopen maanden bij de zone 516 – 517 verder verlaagd kunnen worden. Het belangrijkste wapenfeit hiervoor is de doorbraak eind januari onder de 2 jaar durende stijgende bodemlijn waarna een vrije val beweging van precies 10% werd ingezet. Dit was de eerste forsere correctie in 2 jaar tijd. We moeten terug naar eind 2015/ begin 2016 om een dergelijk forse en snelle neerwaartse beweging in de markt te zien. De afgelopen 2 jaar bleven het aantal correcties beperkt maar ook de diepte van deze ‘kleine’ correctieve tegenreacties.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 30 april 2018

Eindfase herstelbeweging, vergelijking met 2015
We zagen begin dit jaar een klassieke blow-off beweging in de meeste aandelenindices. Deze duurde ongeveer 3 weken. Dit zijn vaak zeer steile opgaande bewegingen die geregeld aan het einde van een krachtige langere stijgende trend optreden. Ook was er duidelijke divergentie te zien met de intermarktindicatoren (10-jaars rente, eurodollar). Deze cocktail aan risicosignalen zorgde uiteindelijk voor de neerwaartse doorbraak van de sinds februari 2016 stijgende trend, een duidelijke trendomkeer in het middellangetermijnbeeld. Na de vrije val beweging vonden een tweetal identieke herstelbewegingen plaatst. Deze startten bij de meervoudige nieuwe bodemzone bij 516 – 517 en stokten bij een nieuwe toppenzone van 539,75 – 541. Ik had verwacht dat de huidige en 3e herstelbeweging ook zijn maximum bij deze toppenzone zou vinden, maar tegen mijn verwachting in vond een verdere krachtige beweging plaats. Inmiddels staat de top tot op heden van deze 3e herstelbeweging bij 556,50, een stijging van ongeveer 40 punten in een relatief kort tijdsbestek. Hiermee lijkt de huidige situatie steeds meer op de bewegingen die in de zomermaanden van 2015 plaatsvonden. Destijds werd in april een top bij 510 gevormd waarna een forse correctie plaatsvond. Het herstel richting het einde van de zomer zorgde voor de vorming van een meervoudige toppenzone bij 505 – 510 waarna de forse correctieve fase werd vervolgd met een daling van ongeveer 25% tot de februari-bodem van 378 in 2016. Dit was destijds het startpunt van de zeer krachtige opgaande middellangetermijntrend van ruim 50% die eind januari ten einde kwam. Een precieze vergelijking met 2015 zou betekenen dat ook nu de zone 564 – 573 opgezocht wordt voordat de volgende neerwaartse fase gestart kan worden. Tot op heden bleef de AEX nipt onder de laatste onderliggende weerstand bij 557,50 en vormde een meervoudige top bij 556,50 in de afgelopen twee weken.

Eerste verzwakking treedt op onder de 548,60-bodemzone
Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar werd een zeldzaam toppatroon op de maandgrafiek gevormd, een bearish engulfing. Kijken we echter naar de maanden maart en april dan werden deze afgerond met de vorming van een bullish engulfing. Tegenstrijdige signalen vanuit de maandgrafiek. Toch is de vorming van de bearish engulfing belangrijker aangezien dit een duidelijk toppatroon is aan het einde van een krachtige opgaande beweging die 2 jaar duurde. Ook werd voor het eerst een dead cross gevormd tussen het 200-daags en 50-daags gemiddelde. De laatste keer dat we een dergelijk signaal zagen was in september 2015. Toch zal dit signaal in de komende week worden opgeheven met een opwaartse crossing. Door de krachtige herstelbeweging in de afgelopen weken en de opwaartse doorbraak door deze gemiddelden, is het 50-daags fors opgelopen. Ik acht de kans echter groot dat dit een tijdelijke opheffing is. In veel andere Europese indices, zijn de eerder gevormde dead crosses nog steeds intact. We moeten sowieso de andere indices scherp in de gaten houden. De neerwaartse druk in vooral de VS blijft namelijk intact. Ook moeten we de komende tijd zeer alert zijn op de vorming van toppatronen en een plotselinge neerwaartse draai. Aan de bovenkant ligt de zone 556,50 – 557,50 als eerste weerstand. Daarboven liggen de oude bekende toppen bij 564 en 572,80. Een eerste verzwakking treedt op onder de bodems van de afgelopen twee weken bij 548,60. Definitieve bevestiging van een top treedt echter pas op onder de 541. De eindfase van deze 3e herstelbeweging lijkt te zijn ingegaan en ik verwacht in de komende weken meer neerwaartse druk en de start van de volgende fase in de correctieve beweging.

Eurodollar: correctieve fase voor de vorming van hogere middellangetermijnbodem
Een belangrijke intermarktindicator is de eurodollar-koers. Dit valutapaar kan een aanzienlijke invloed hebben op de bewegingen en richting van de aandelenmarkten. Na een krachtige neerwaartse trend in 2014 waarbij de eurodollar terugviel vanaf ongeveer 1,40 naar 1,05 was er in de periode van 2015 tot en met augustus 2017 sprake van een zijwaartse trend tussen de 1,05 en 1,15. In augustus vorig jaar zagen we een krachtige opwaartse uitbraak boven de 1,15. In een kort tijdsbestek steeg hij toen naar mijn 1e opwaartse doel van 1,2050. Dit betekende zelfs een stijging van ruim 15% vanaf de bodem van zomermaanden (rond de 1,05). Na de test van mijn 1e doel vond een klassieke terugtest plaats naar het uitbraakniveau. Hij vormde toen een 1e duidelijke hogere bodem bij de 1,1550. Begin dit jaar vond de volgende opwaartse vervolgdoorbraak plaats boven de 1,2050 waarmee ruimte was gecreëerd naar mijn volgende doel bij 1,2750. Tot medio februari vormde hij echter een meervoudige toppenzone rond de 1,2550 waarna de volgende terugtest plaatsvond naar de 1,2150. Tot ruim een week geleden was er sprake van een smalle zijwaartse tradingrange. We zagen echter wel dat de toppen steeds wat lager kwamen te liggen. De neerwaartse druk nam dus gestaag toe. Ruim een week geleden werd de sinds april 2017 stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken en tevens de bodemzone van de afgelopen maanden. Hiermee werd een correctieve fase ingeluid. De kans was ook reeel dat de stijgende bodemlijn neerwaarts werd gebroken, deze was te steil en daarmee onhoudbaar. Deze correctie moet naar mijn mening leiden tot de vorming van een duidelijke hogere middellangetermijnbodem. Het eerste steunpunt ligt nu bij 1,1910. Daaronder ligt een belangrijke horizontale steun bij 1,1710. Hier ligt de bodem van december vorig jaar maar ook het 38,2% Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging tussen de 1,05 en 1,2550. Zolang hij hierboven weet te blijven, blijft de krachtige middellangetermijntrend intact. Zelfs een volledige hertest van het voormalige uitbraakniveau bij 1,15 – 1,1550 mogen we niet uitsluiten, maar een dergelijke terugtest verwacht ik niet. Ik acht de kans reeel dat boven de 1,1710 een hogere bodem gevormd kan worden waardoor we in de komende tijd alert moeten zijn op de vorming van bodempatronen. Hierna na de opwaartse weg weer worden ingeslagen en lijkt een 1e duidelijke hogere middellangetermijnbodem te zijn gevormd en een minder steil en bredere opgaande trend. Mijn 1e doel voor dit jaar blijft onveranderd bij 1,2750 liggen. Een doorbraak hierboven in de 2e helft van dit jaar acht ik reeel waarna het volgende doel bij 1,40 komt te liggen.

Grafiek eurodollar op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 1 mei 2018

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 548,60 / 545,50 / 541 – 539,75 / 538,70 556,50 – 557,50 / 564 / 572,80

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.