Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX nu omkeren?

AEX nu omkeren?
23 mei 2018 om 08:21

De AEX testte gisteren precies zijn jaartop. Intraday werd deze jaartop zelfs met een tiende van een punt verhoogd naar 572,90. Wordt hier een dubbele top in het middellangetermijnbeeld gevormd?

Op 26 maart werd voor de 3e keer de nieuwe en zware horizontale steunzone bij 516 – 517 getest. Dit was het startpunt van de 3e herstelbeweging. Dit herstel stokte echter niet zoals de eerdere 2 herstelbewegingen bij de zone 539,75 – 541, maar zorgde voor een volledig herstel naar het startpunt van de 1e forse correctie van dit jaar. Inmiddels zijn we 2 maanden verder vanaf de laatste test van de zone 516 – 517. Wat daarbij opvalt en vrij uniek is, zijn de witte candlesticks. Bij dergelijke dagbewegingen ligt de slotkoers hoger dan de openingskoers. Er zijn slechts 6 dagen te zien in deze periode waarbij de slotkoers lager lag dan de openingskoers (rode candlesticks). Vanaf 4 mei zien we zelfs een krachtige opgaande beweging waarbij er slechts 1 rode candlestick werd gevormd. Deze opgaande beweging is aanzienlijk krachtiger dan ik had verwacht, maar ook krachtiger dan in veel andere aandelenindices. De doorbraak boven de zone 540 – 541 maakte uiteindelijk meer opwaartse ruimte vrije waarbij een hertest van de zone 564 – 572,80 niet was uit te sluiten. Deze volledige hertest is nu volbracht en de vraag is wat er in de komende weken gaat gebeuren. De kans dat de AEX bezig is met de vorming van een dubbele top is daarbij reeel. Het middellange-termijnbeeld blijft neerwaarts gericht en pas een structureel slot boven de 572,80 met bevestiging vanuit andere indices, zorgt voor een verdere opwaartse potentie richting de 590 tot 610.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 22 mei 2018

Terugtest naar voormalige 2 jaar durende stijgende bodemlijn
In februari 2016 werd na een forse correctieve fase van 25% een belangrijke hogere langetermijnbodem op de borden gezet bij 378. Dit was destijds het startpunt van een 2 jaar durende opgaande beweging die zorgde voor een stijging van bijna 200 punten (ruim 50%). Tijdens deze opgaande beweging bleven forsere correcties uit. Zowel in 2016 evenals in 2017 was het aantal correcties zeer beperkt en zorgden deze slechts voor tegenreacties van 5% tot 6%. In 2017 vonden alleen een tweetal kleine correcties in de zomermaanden plaats. Begin dit jaar vond een zogenoemde blow-off beweging plaats, een zeer steile opgaande kortetermijnbeweging die zorgde dat mijn volgende langetermijndoel van 564 (top uit 2007) werd behaald. Een blow-off beweging vindt vaak aan het einde van een lange en krachtige opgaande beweging plaatst. Na de afronding van deze blow-off beweging werd ook de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken, het eindpunt van de 2 jaar durende opgaande trend. De huidige opleving kan daarbij ook gezien worden als terugtest van deze stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. De terugval die eind januari plaatsvond bedroeg precies 10% en zorgde voor een meervoudige bodemzone bij 516 – 517. Ik acht de kans nog steeds aanwezig dat ondanks de huidige hertest van de jaartop de correctieve fase nog niet ten einde is gekomen en tot ver in de 2e helft van 2018 kan voortduren. Er is een duidelijke vergelijking te maken met de situatie van 2015. Destijds werd na een krachtige opgaande beweging in april een top gevormd bij 510 waarna een forse correctie plaatsvond. De herstelbeweging hierna zorgde voor een hertest in augustus 2015 van de toppenzone bij 505 – 510, waarna een lange en forse correctie werd ingezet. Dit zou betekenen dat de AEX ook aan het einde van zijn herstelbeweging momenteel zou moeten zitten. We zien in veel andere indices ook nog geen duidelijke verbeteringen, vooral in de VS blijven de indices zwak. Ook de intermarktindicatoren (10-jaars rente, eurodollar) wijzen nog steeds op forse neerwaartse risico’s voor de aandelenmarkten.

Eerste verzwakking onder de stijgende kortetermijnbodemlijn van 569,60
Zodra de AEX structureel (meerdere dagen) boven de 572,80 weet te sluiten, ontstaat meer opwaartse ruimte. Daarboven ligt nog een horizontale weerstand bij 579,50 en de voormalige stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek bij 583,50. De kans is nog steeds aanwezig dat er sprake zal zijn van een opwaartse overshoot, vooral indien andere indices geen vergelijkbare verbeteringen laten zien. In dat scenario is de kans reeel op een terugtest naar de voormalige stijgende bodemlijn bij 583,50. Maar zelfs een verdere voorzetting richting de volgende doelen van 590 tot 610 mogen we dan niet uitsluiten. Dit zijn de volgende opwaartse doelen nadat de 564 opwaarts werd bereikt in het stijgende langetermijnbeeld. Toch moeten we zeer alert blijven op een verzwakking in de markt. De kans blijft aanwezig dat de huidige opleving rond de huidige niveaus zal stoppen en er een dubbele top wordt gevormd ten opzichte van de eerdere jaartop van januari bij 572,80. We moeten tijdens de huidige en euforische opleving dan ook zeer alert zijn op de vorming van toppatronen. Ook zien we vanaf de bodem van eind maart en het startpunt van de huidige herstelbeweging een zeer steile opgaande bodemlijn in het kortetermijnbeeld. Deze werd gevormd door de smalle en tijdelijke consolidatiefase van vorige maand. Deze bodemlijn is vandaag te vinden bij 569,60. Een slotkoers hieronder zou een eerste verzwakking in het kortetermijnbeeld zijn. Een verdere daling en slotbeweging onder de meest recente bodems bij 565 zou meer bevestiging geven van een trendomkeer in het kortetermijnbeeld. In dat scenario zou de kans groot zijn dat een top is gevormd en een nieuwe correctieve beweging start. Zover is het echter nog niet en zolang deze niveaus niet neerwaarts worden gebroken, blijft meer opwaartse druk mogelijk in de komende dagen.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 569,60 / 565 / 557,50 / 550,40 572,80 / 579,50 / 583,50

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.