Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX nieuwe topsignalen

AEX nieuwe topsignalen
8 nov 2017 om 08:32

De trend in het kortetermijnbeeld is nog steeds opwaarts gericht, maar zoals de afgelopen weken vaker besproken moeten we zeer alert zijn op een plotselinge omkeer nu de zware weerstand van 564 in zicht is gekomen.

Dubbele top gevormd met candlestick-toppatronen bij 557,40

Opnieuw zijn topvormingsignalen gegeven in de AEX. Gisteren werd als eerste signaal een dubbele top gevormd. Deze dubbele top geldt als eerste weerstand en is bij 557,40 te vinden. Vorige week werd de jaartop verhoogd naar een niveau van 557,35. Gisteren werd deze intraday nog enkele honderdsten van een punt verhoogd, maar is een duidelijke dubbele top in het zeerkortetermijnbeeld waarneembaar. Verder werd deze top vorige week gevormd met een zogenoemde shooting star. Gisteren werd een grote bearish engulfing op de borden geplaatst. Er is dus sprake van een dubbele top waarbij meerdere candlestick-toppatronen werden gevormd. Een doorbraak boven deze dubbele top heft de patronen weer op en zorgt voor meer ruimte naar de zware weerstand van 564. Maar met een dubbele jaartop tot op heden die minder dan 7 punten lager ligt, is al te spreken van een geslaagde test van deze weerstand. De top van 564 stamt alweer uit het jaar 2007. Daar werd destijds een dubbele top gevormd die het startpunt bleek te zijn van een forse en lange bearmarkt die de AEX uiteindelijk tot onder de 200 punten wist te brengen in het eerste kwartaal van 2009. Deze bodem was destijds het startpunt van de huidige opgaande langetermijntrend, een trendmatigheid die nog steeds intact is. Ik verwacht dat deze opgaande langetermijntrend ook in 2018 zal worden vervolgd, maar tussentijdse en soms forse correctieve tegenreacties zijn normaal en gezond. Zij moeten zorgen voor de ondergrenzen van het stijgende langere trendkanaal.

Wanneer breekt het elastiek?
Het jaar 2017 is tot op heden een sterk jaar geweest voor de aandelenmarkten. De voormalige top van de sinds 2009 aanwezige bullmarkt werd gebroken en meerdere indices wisten hun all-time highs geregeld te verhogen. Toch zien we de nodige euforie in de markt, een groot risico voor de komende periode. Het elastiek wordt steeds verder opgerekt waardoor een tegenreactie wel eens fors kan uitpakken. De algemene opinie is ook steeds positiever geworden waarbij velen voorlopig geen triggers zien voor de start van een correctieve beweging. In de afgelopen jaren zagen we veelal 6 tot 7 correcties (minimaal 5% daling) waarbij er soms meerdere correcties groter waren dan 10%. Dit jaar is de teller blijven steken op slechts 2 kleine correcties. Deze vonden plaats tijdens het grote topvormingsproces dat in de maanden mei tot en met augustus plaatsvond. Dit topvormingsproces kende een groot aantal klassieke en soms zeldzame topvormingsignalen. Toch bleek de markt krachtig, tegen mijn verwachting in werd het topvormingsproces opgeheven, en de opwaartse weg voorzette richting mijn volgende langetermijndoel van 564.

Opnieuw verzwakkingen zichtbaar, maar bevestiging is belangrijk
In de afgelopen maanden is de AEX in een krachtige maar smalle opgaande kortetermijntrend ruim 50 punten opgelopen. Deze beweging startte aan het einde van de 2e correctie in augustus toen opnieuw de belangrijke steun van 506 werd getest. Tijdens deze opgaande beweging werd het grote topvormingsproces opwaarts afgerond in september. Met de doorbraak destijds boven de voormalige jaartop van 537,80 ontstond een opwaarts potentieel richting de zware weerstand van 564. Medio oktober leek er een einde te zijn gekomen aan deze beweging toen de viervoudig geteste en steil opgaande bodemlijn neerwaarts werd gebroken. Dit bleek een valse doorbraak te zijn die niet werd bevestigd onder de vorige bodem in de zone 539 – 539,75. Hij vormde een bodem bij 540,40 waarna de opwaartse weg weer werd voortgezet naar hogere toppen. Tot op heden zijn opnieuw nieuwe topsignalen gegeven net onder de 564, zoals de dubbele top tezamen met de candlestick-toppatronen. We hebben dit soort signalen echter vaker gezien in de afgelopen maanden waarna deze weer snel werden opgeheven. Het is dus belangrijk dat deze signalen in de komende week worden bevestigd met verdere verzwakkingen.

Stijgende kortetermijnbodemlijn ligt bij 549
Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? De dubbele top bij 557,40 is de eerste weerstand. Daarboven ontstaat verder ruimte naar een oude horizontale weerstand bij 559,40 tot de belangrijke en zware weerstand bij 564. Inmiddels is de bovenkant van het sinds augustus stijgende trendkanaal alweer opgelopen naar 564,70. Met de vorming van de toppatronen in het zeerkortetermijnbeeld is het eerste signaal gegeven van (opnieuw) topvorming. We zien ook nog steeds duidelijke negatieve divergentie en de MACD gaf gisteren opnieuw een verkoopsignaal. Toch is het belangrijk dat de topvormingsignalen een neerwaarts vervolg (bevestiging) krijgen in de komende week. Belangrijk daarbij is de opgaande bodemlijn langs de bodems van 505,90 en 540,40. Deze bodemlijn is vandaag bij 549 te vinden. Bovenliggende horizontale niveaus liggen nog bij 551,15 en 549,45. Bevestiging voor een top wordt echter pas gegeven onder de vorige bodem van 540,40, maar een doorbraak onder de genoemde stijgende bodemlijn zou al een duidelijke verdere verzwakking opleveren. Om uiteindelijk een forsere correctie op te starten, moet de AEX de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn breken op de maandgrafiek. Deze werd aan het einde van de zomer nog aanzienlijk onder druk gezet, maar bleef behouden. Deze opgaande bodemlijn stijgt maandelijks ongeveer 7 punten en is momenteel bij 532 te vinden. Belangrijk is verder dat andere indices ook dezelfde verslechteringen laten zien. Zolang deze bewegingen niet optreden, blijft de kans op een verdere stijging realistisch.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 551,15 / 549,45 / 549 / 540,40 557,40 / 559,40 / 564 / 564,70

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.