Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Neerwaartse druk opvoeren

AEX Neerwaartse druk opvoeren
21 feb 2018 om 08:48

Het proces voor de vorming van een lagere top lijkt in de laatste fase te zitten. In de afgelopen dagen werd al een toppatroon geplaatst en de neerwaartse druk kan in de komende dagen verder gaan toenemen.

Lagere top met een bearish engulfing al gevormd?

De top van de afgelopen dagen werd bij 533,80 geplaatst. Deze top maakte deel uit van een tweedaags toppatroon, een bearish engulfing. Een doorbraak van de 533,80 zorgt voor de opheffing van dit patroon. De AEX ondernam gisteren een poging dit patroon te neutraliseren. Met een intraday-top bij 533,35 bleef hij hier net onder waardoor het toppatroon intact is gebleven. Hiermee neemt de kans steeds verder toe dat de AEX bezig is met de afronding van het proces voor de vorming van een lagere top. Dit zou dan de 1e lagere top zijn na de recente jaartop van 23 januari bij 572,80. Na de vorming van deze jaartop is de AEX in een vrije val beweging terecht gekomen waarbij hij in bijna een rechte lijn terugviel naar de bodem van 515,96 tot op heden. Ik verwacht dat deze bodem in de komende periode tijdens deze correctieve beweging verder zal worden verlaagd. Mijn eerste doelzone (505 – 510) werd tijdens deze vrije val beweging al bijna behaald, maar een verdere daling tot onder de 500-puntengrens acht ik zeker mogelijk de komende tijd. Mijn 2e doelzone voor deze correctieve beweging ligt bij de 475 – 485. In dat scenario zou er sprake zijn van een forse correctie. Zover is het nu nog niet, maar de kans op een verder neerwaarts vervolg acht ik groot, vooral ook door het feit dat bijna alle indices belangrijke stijgende middellangetermijnbodemlijnen hebben gebroken. Ook het feit dat alle sectoren dezelfde bewegingen laten zien, is een belangrijk signaal. Deze correctieve tegenreactie wordt dus breed gedragen in de aandelenmarkt.

Cocktail van risicosignalen
Een van de belangrijkste signalen in het middellangetermijnbeeld was de doorbraak onder de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn werd in de afgelopen 2 jaar meermaals getest en steeds te sterk bevonden. Door de vele tests van deze opgaande steunlijn werd deze bodemlijn steeds sterker. De neerwaartse doorbraak in de eerste handelsdagen van februari onder deze bodemlijn bij destijds 553 met een neerwaartse gap was een krachtig correctief vervolgsignaal. Hiermee was een einde gekomen aan de sterke opgaande trend van de afgelopen 2 jaar. In deze periode steeg de AEX bijna 200 punten, ofwel ruim 50% vanaf de zeer belangrijke en hogere langetermijnbodem bij 378. In de afgelopen 2 jaar zagen we een steeds verdere versteiling in de aandelenmarkten. Daarbij bleven de correctieve tegenreacties zeer beperkt. In 2016 zagen we nog een aantal kleine correcties van 5% tot 7%, maar in 2017 bleven deze grotendeels uit. Alleen in de zomermaanden vonden een tweetal kleine correcties van 5% en 6% plaats en in november een mini-correctie van 4%. In 2017 vonden verder ook een tweetal krachtige en langdurige opwaartse fases plaats. De eerste bedroeg ruim 90 punten in een periode van 6 maanden tijd en de 2e zorgde voor een stijging van ruim 50 punten vanaf de dubbele augustusbodem bij 505. Dergelijke langdurige periodes van stijgingen zonder terugvallen van meer dan 3% hebben we in deze gehele sinds begin 2009 aanwezige bullmarkt nog niet eerder gezien. Dit betekende naar mijn mening dat de euforie naar zeer hoge niveaus was gestegen. Dit zagen we verder ook vanuit de algemene opinie, waarbij elke kleine terugval in de markt werd gezien als instapgelegenheid, de risico’s volgens veel beleggers klein waren en er een steeds groter aantal nieuwe huishoudens gingen beleggen in aandelen. Tezamen met de divergentie vanuit de intermarktindicatoren (10-jaars rente, goud en valuta’s) was er een risicovolle cocktail voor de aandelenmarkten ontstaan.

Veel belangrijke weerstanden in de zone 534,60 – 537,70
Deze correctieve tegenreactie startte na de vorming van de jaartop tot op heden bij 572,80. Hiermee werd mijn volgende langetermijndoel bij 564 met ongeveer 1,5% opwaarts gebroken. Na de vorming van de jaartop werd de sinds begin januari aanwezige blow-off beweging neerwaarts gebroken, wat tevens de onderkant van een stijgende wig was (negatief patroon). Dergelijke blow-off bewegingen (zeer steile opgaande kortetermijnbeweging) ontstaan vaak aan het einde van een krachtige opgaande middellangetermijntrend. Na de doorbraak onder de 2 jaar durende stijgende middellangetermijnbodemlijn werd de correctieve vrije val beweging verder voortgezet. Deze daling bedroeg ongeveer 10% waarna een herstelbeweging mocht worden verwacht. Als belangrijke doelzone voor de vorming van een lagere top gaf ik de zone 534,60 – 537,70 aan. Hier liggen de bodems van november, de onderkant van de 2e neerwaartse gap, het neerwaarts draaiende 200-daags gemiddelde en het 38,2% Fibonacci retracementniveau van de gehele vrije val. De kans blijft aanwezig dat de AEX nog een poging zal ondernemen om deze zone verder te testen, maar we moeten alert blijven op een volgende neerwaartse beweging in de komende tijd. Er zijn maar weinig belangrijke steunpunten te vinden. Er liggen een aantal punten bij 522,20 en bij de zone 519 – 521. Ik acht de kans groot dat we in de komende paar weken opnieuw de recente bodem bij 515,96 onder druk zullen zetten en uiteindelijk de 1e doelzone bij 505 – 510 zullen testen. Hier vlak onder ligt verder nog het 38,2%-Fibonacci retracementniveau van de gehele stijging van de afgelopen 2 jaar bij 500.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 522,20 / 519 – 521 / 515,96 / 515,80 533,80 / 534,60 / 534,90 / 537,70 / 540,80

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.