Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX neerwaartse druk neemt toe

AEX neerwaartse druk neemt toe
15 nov 2017 om 07:58

De AEX testte gisteren de meest recente bodem van 540,40. Een slotkoers hieronder zal de recente dubbele top bevestigen en meer neerwaartse ruimte vrijmaken. De neerwaartse druk voor een volgende correctie neemt toe.

Mini-correctie een feit, druk op 540,40-bodem neemt verder toe

In een week tijd is de AEX ruim 17 punten teruggevallen. Hiermee is er nu sprake van een mini-correctie. Bij een dergelijke tegenreactie ga ik uit van een terugval van 3% tot 5% vanaf de top. In de afgelopen twee weken werd bij 557,40 een dubbele top gevormd. De eerste top ging daarbij gepaard met de vorming van een shooting star en de tweede top werd gevormd met een bearish engulfing. Dit waren de eerste duidelijke signalen in de grafiek dat een mogelijke top in de maak was. Ook was een belangrijk en volgend langetermijndoel bij 564 bijna bereikt. Op minder dan 7 punten na werd dit doel bereikt, waardoor er in de langetermijngrafiek eigenlijk al sprake is van een geslaagde test. Dit doel van 564 gaf ik eind vorig jaar af als volgend richtpunt in de stijgende langetermijntrend. Hier ligt de dubbele top uit 2007 dat destijds het startpunt was van een forse bearmarkt die in 2009 onder de 200-punten eindigde. Vanaf die bodem in 2009 werd de nieuwe stijgende langetermijntrend gestart. Ondanks dat dit volgende langetermijndoel werd getest, was de weg hiernaartoe anders verlopen dan ik had verwacht. Er is sprake geweest van een zeer krachtige en euforische markt waarbij het aantal correctieve tegenreacties zeer beperkt is gebleven. Buiten de gevormde dubbele top en de dubbele toppatronen bij 557,40 werd eind vorige week ook de stijgende bodemlijn vanaf de augustusbodem (505,90) gebroken. Deze liep langs de hogere bodem van 540,40 uit oktober. Dit was een volgende verzwakking.

Belangrijke stijgende middellangetermijnbodemlijn bij 532
Met een intraday-bodem gisteren bij 540,05 is de meest recente bodem en het laatste raakpunt van de voormalige stijgende bodemlijn getest. Dit raakpunt is namelijk bij 540,40 te vinden. Ook was er gisteren sprake van een test van het oplopende 50-daags gemiddelde dat nu bij 539,70 ligt. Een slotkoers hieronder zet de weg in principe open naar de 532. Hier ligt een belangrijk kantelpunt in het middellangetermijnbeeld van de AEX. Dit is namelijk de sinds februari 2016 en veelvuldig geteste stijgende middellangetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn werd tijdens het grote en niet afgemaakte topvormingsproces in de maanden mei tot en met augustus ook onder druk gezet, maar niet gebroken. Een neerwaartse doorbraak onder deze sinds 2016 stijgende bodemlijn zou een krachtige verzwakking opleveren in het middellangetermijnbeeld en de kans op een grote correctie laten toenemen in de daaropvolgende periode. Deze kans acht ik realistisch in de komende tijd. Zolang deze opgaande bodemlijn niet wordt gebroken, is er net als in de zomermaanden, slechts sprake van een kleine rimpeling op de langere maandgrafiek en blijft de opwaartse middellangetermijntrend zeer krachtig.

Contouren van hoofd-schoudertoppatroon
De vraag voor de komende dagen is of er een beperkte herstelbeweging vanaf de 540,40 en het 50-daags gemiddelde zal komen. Een dergelijke opleving zou naar mijn mening kunnen resulteren in de 1e lagere kortetermijntop. De kans is daarbij aanwezig dat een lagere top in de komende week ook de contouren van een hoofd-schoudertoppatroon zichtbaar zal maken waarbij de neklijn rond de 540 – 540,50 ligt. De eerste weerstand (en tevens de 1e schouder van het potentiele toppatroon) ligt bij 549,45. Dit was de top van oktober en destijds het startpunt van de enige tegenreactie vanaf de augustusbodem van 505,90. Deze tegenreactie bedroeg toen 9 punten en leek de stijgende trend sinds augustus te beëindigen. Dit duurde slechts een tweetal dagen waardoor er sprake was van een valse neerwaartse doorbraak. Een beweging in de komende week tot boven de 549,45 zou zelfs een terugtest tot aan de voormalige stijgende bodemlijn nog mogelijk maken. Deze voormalige steunlijn ligt vandaag bij 552,80 maar een test van dit niveau lijkt steeds kleiner te worden. Pas een structurele doorbraak boven zowel de dubbele jaartop bij 557,40 evenals de zeer belangrijke 564-grens zorgt voor de opheffing van de huidige zwakte en de start van de volgende opwaartse fase.

Eindfase van krachtige en euforische stijging
Ik acht de kans echter groot dat we de eindfase zijn ingegaan van zowel de krachtige opgaande trend vanaf de december 2016-bodem bij 445,65 als de sinds februari 2016 stijgende middellangetermijntrend. Daarvoor moet wel de langere stijgende bodemlijn bij 532 structureel worden gebroken. Dit zou tevens het einde betekenen van een zeer euforische periode. Dergelijke lange en krachtige opgaande bewegingen hebben we in deze bullmarkt nog niet eerder meegemaakt. De AEX zit al een jaar in een krachtige opwaartse fase met slechts een tweetal kleine tussentijdse correcties. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat we steeds meer indices zien verslechteren. De kans dat een top voor de komende maanden is gevormd, wordt daarbij steeds groter. We zagen daarbij een aantal indices zoals de Nikkei, de Nasdaq 100 en de SOX in een klassieke en zeer steile blow-off fase zitten. De euforie van de laatste maanden blijkt niet alleen uit de zeer krachtige stijging zonder correcties, maar ook uit de algemene opinie. Daar zien we dat beleggers de kans op een correctie laag inschatten en vooral de enorme stijging van het aantal beleggende huishoudens zorgt voor een contraire gedachte. Met de recente verslechteringen zijn dit belangrijke signalen die naar mijn mening het fors uitgerekte elastiek op de aandelenmarkten kunnen laten klappen.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral/Corrigerend Long 540,40 /539,70 / 539,25 / 537,80 549,45 / 552,80 / 557,40 / 559,40 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.