Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX meer neerwaartse druk?

AEX meer neerwaartse druk?
26 jan 2018 om 08:44

Met een intraday-dieptepunt bij 563,35 brak de AEX gisteren kortstondig onder de 564-steun. Is dit een kleine en beperkte terugtest, of de start van meer neerwaartse druk in de komende weken?

De terugval vanaf de recent verhoogde jaartop bedraagt momenteel ongeveer 9 punten, een rimpeling op de grafiek. Toch zien we momenteel meer verzwakkingen en divergenties ontstaan in het internationale beeld. Er is echter een verdere daling noodzakelijk tot onder belangrijke langere stijgende bodemlijnen om te kunnen spreken van het startsein van een forsere correctie in de komende tijd. Zolang deze verslechteringen uitblijven, is er gewoon sprake van een kleine en beperkte terugtest na een krachtige opwaartse beweging.

De AEX is vanaf het jaardieptepunt bij 540,35 op 2 januari binnen een maand ruim 32 punten opgelopen. Buiten een kortstondige en zeer smalle consolidatie is deze opgaande beweging in bijna een rechte lijn verlopen. Wel zagen we in meerdere indices vanaf de eerste handelsdag steeds meer de contouren van een stijgende wig ontstaan. Daarbij stijgen de bodems sneller dan de toppen. Dit zijn meestal negatieve toppatronen. Dit patroon werd 2 dagen geleden geactiveerd in de AEX. Hij brak toen onder de steil oplopende stijgende bodemlijn bij 569,50. Het koersdoel vanuit dit patroon ligt normaal gesproken bij het startpunt, dus bij 540,35. Tot aan dit doel ligt echter nog 1 zeer belangrijk steunpunt bij 550,50. Hier is de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek te vinden. Deze 7 punten per maand oplopende steunlijn is cruciaal om een ‘forsere’ correctie op te starten. In de afgelopen twee jaar werd deze lijn vaker opgezocht maar nog nooit doorbroken, behalve de korte intraday doorbraak op 2 januari dit jaar.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Volgende opwaartse langetermijndoelen bij 590 en 609 te vinden
In het afgelopen jaar was er sprake van een zeer krachtige opgaande beweging waarbij er slechts 2 kleine correcties plaatsvonden in de zomermaanden. Een relatief unieke situatie die we de afgelopen 10 jaar nog niet eerder hebben meegemaakt. Kijken we naar de situatie sinds de belangrijke bodem in februari 2016 bij 378, dan zien we ook weinig correctieve tegenreacties in 2016. Er heeft geen enkele forsere correctie van meer dan 10% plaatsgevonden. Vooral de krachtige voortzetting in 2017 wijst toch op een hoge euforie in de markt waarbij ook een enorme groei in beleggende huishoudens plaatsvond, een contrair signaal. Toch bleef de markt telkens verder doorlopen in het afgelopen half jaar. Elke potentiele verzwakking werd weer snel opgeheven en inmiddels is ook het volgende langetermijndoel bij 564 recent gebroken. Hier lag de dubbele top uit 2007 die destijds voor de start van een forse en langdurige bearmarkt zorgde. De volgende opwaartse langetermijndoelen liggen bij 590 en 609. De vraag is of deze niveaus in de komende maanden zonder forsere tegenreacties al op de borden zullen verschijnen.

Komt er binnenkort een einde aan de krachtige sinds 2016 stijgende middellangetermijntrend?
Ik acht de kans reeel dat de markt in de eindfase van de krachtige sinds begin 2016 stijgende middellangetermijntrend is aangekomen. De recent krachtige en steil opgaande bewegingen lijken ook een klassieke blow-off fase te zijn, waarbij de koersen steeds krachtiger en steiler oplopen. Deze situatie zien we nog duidelijker in de VS, waar de afgelopen 2 jaar tussen de 3 en 5 opwaartse versteilingen plaatsvonden. Zodra de meest steil oplopende bodemlijnen worden gebroken, lijkt de kans groot dat een top is gevormd en de markten een correctieve tegenbeweging kunnen opstarten. De AEX brak deze blow-fase al neerwaarts onder de bodemlijn van de stijgende wig. De 564-steun werd gisteren getest en onder de zone 557,40 – 557,80 (voormalige top november en recente bodemzone) ontstaat meer neerwaartse druk. Zolang deze niveaus echter niet worden gebroken, blijft de kans aanwezig op een verdere stijging waarbij de huidige zeer kleine terugval van de afgelopen dagen slechts een terugtest bleken te zijn. Onder de 557,40 – 557,80 kan de druk op de belangrijke sinds begin 2016 stijgende bodemlijn van 550,50 weer worden opgevoerd. Pas onder deze belangrijke bodemlijn zal een forsere correctie worden opgestart. Het is daarbij van belang dat andere indices dan vergelijkbare neerwaartse verslechteringen laten zien. Zolang deze verzwakkingen niet plaatsvinden, blijft een verdere stijging naar hogere jaartoppen kansrijk in de komende periode.

Eurodollar nadert volgend koersdoel
Ik gaf in de afgelopen weken al geregeld aan dat de intermarktindicatoren tegengestelde reacties laten zien ten opzichte van de aandelenmarkten. Deze divergentie kan ervoor zorgen dat binnenkort een aanzienlijke tegenreactie kansrijk is. Zo zien we steeds meer verbeteringen in de 10-jaars rente waarbij een groot opwaarts potentieel aanwezig is. Verder bodemt de VIX (volatiliteitsindex) uit. Een andere belangrijke indicator is de eurodollar. Dit valutapaar heeft een belangrijke invloed op de aandelenmarkten. In de zomer van vorig jaar eindigde een 2 jaar lange zijwaartse fase tussen de 1,0450 en 1,15. Dit gaf in het langetermijnbeeld een krachtig koopsignaal. Na een snelle test van het 1e koersdoel bij 1,21 viel hij bijna terug naar de 1,15. Een klassieke terugtest voor de vorming van de 1e hogere bodem. In de afgelopen weken is een nieuwe versnelling ontstaan waarbij de eurodollar door de 1,21 brak en in een snel tempo opliep tot bijna het volgende doel. Dit doel ligt bij 1,27 – 1,275. Als we naar het kortetermijnbeeld kijken dan testte hij gisteren (intradaytop bij 1,2540) bijna de bovenkant van het trendkanaal en een oude dubbele top uit 2014 bij 1,2580. De vraag voor de komende weken is of hij verder gaat versteilen en snel de 1,27 – 1,2750 test, of eerst een nieuwe terugval voor een volgende hogere bodem gaat inzetten. De trend blijft echter krachtig en opwaarts gericht.

Grafiek eurodollar op dagbasis

Grafiek Xetra DAX op dagbasis

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 564 / 557,80 – 557,40 / 550,50 572,80 / 575 / 584 / 590 / 596

 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.