Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aex komt op adem

Aex komt op adem
21 nov 2017 om 08:33

In het zeerkortetermijnbeeld consolideert de AEX de laatste dagen na de snelle terugval vanaf de dubbele jaartop. Voor de komende dagen moeten we bezien of er een verdere herstelbeweging plaatsvindt.

Doorbraak langere stijgende bodemlijn van nu 532 lijkt aanstaande

De intraday-bodem van deze terugval werd in de afgelopen dagen bij 534,60 op de borden gezet. Hiermee werd de zeer belangrijke langere stijgende bodemlijn bij 532 bijna getest. Een dergelijk krachtige steunlijn kost meestal de nodige tijd om te doorbreken. Ik acht de kans groot dat deze steunlijn binnenkort neerwaarts zal worden gebroken waarna de correctieve beweging kan worden doorgezet en mogelijk kan worden versneld. De vraag voor de komende dagen is of er slechts sprake zal zijn van een smalle tijdelijk consolidatie, of dat er een verdere herstelbeweging zal plaatsvinden. Een dergelijke herstelbeweging zou naar mijn mening passen in het technische beeld voor de vorming van een 1e lagere top. De daling van de afgelopen twee weken vond namelijk in snel tempo plaats en in een rechte neerwaartse lijn. We moeten terug naar begin 2016 en de zomermaanden van 2016 om dit soort snelle neerwaartse bewegingen te zien met eenzelfde aantal ‘rode’ (dalings) candlesticks.  Tussen de recente top bij 557,40 en de bodem van de afgelopen dagen bij 534,60 is er nu een daling te zien van bijna 23 punten, ofwel 4%. Hiermee is er sprake van een mini-correctie. Bij een dergelijke tegenreactie ga ik uit van een tegengestelde beweging van 3% tot 5%. Pas een doorbraak onder de 532 zorgt ervoor dat deze tegenreactie in de categorie van een ‘normale’ correctie valt waarbij ik uitga van een tegenbeweging van 5% tot 10%. Naar mijn mening is de kans groot dat de AEX binnenkort onder de 532 breekt.

Risicovolle cocktail van contraire signalen
Tot op heden is er opnieuw sprake van een klassiek topvormingproces in de AEX na een krachtige en euforische periode. We zagen eerder een groot topvormingsproces ontstaan in de periode mei tot en met augustus. Dit proces werd echter aan de bovenkant weer opgeheven nadat een meervoudige bodem was gevormd bij de 506. Hiermee werd overigens ook de sinds 2016 stijgende bodemlijn onder druk gezet maar niet gebroken. Deze bodemlijn ligt momenteel bij de 532. Tijdens dit zomerproces vonden er een tweetal losstaande maar kleine correcties plaats van respectievelijk 6% en 5%. De teller staat dit jaar dus tot op heden op een tweetal normale correcties en 1 mini-correctie. In de afgelopen jaren zagen we jaarlijks 5 tot 7 normale correcties waarvan er 1 of meerdere vaak boven de 10% uitkwamen. 2017 wordt echter gekenmerkt door een krachtig vervolg van de bullmarkt boven de voormalige 510-top uit 2015. Toch zagen we dit jaar een steeds groter wordende euforie onder beleggers. De algemene opinie gaat steeds minder uit van een forsere correctie in de markt en beleggen in aandelen wordt steeds minder risicovol gezien. Een gevaarlijk cocktail van contraire signalen naar mijn mening.

Neerwaarts vervolg in de laatste weken van dit jaar?
Verder is er sprake van een krachtige maar euforische stijging sinds december vorig jaar. Destijds werd het laatste raakpunt langs de vanaf 378 (februari 2016) stijgende middellangetermijnbodemlijn gevormd. Vanaf dit punt is de AEX gaan versteilen. De eerste beweging vond plaats van 445,65 in december tot de 537,80 in mei dit jaar. Tijdens deze beweging vond er geen enkele tegenreactie plaats die groter was dan 3%. Het topvormingsproces dat hierna volgde bleek slechts een rimpeling in het stijgende langetermijnbeeld te zijn waarna de volgende krachtige opwaartse beweging plaatsvond vanaf de 506-bodem in augustus tot de recente dubbele top bij 557,40 begin november. Ook deze beweging van ruim 50 punten vond plaats zonder tegenreactie. De enige terugval die tijdens deze beweging plaatsvond, was de daling van 1,5% in oktober. Deze krachtige stijging zorgde in de afgelopen weken voor duidelijke negatieve divergentie in de RSI (koopdruk droogt op) en een neerwaartse crossing in de MACD. Momenteel is de RSI al fors teruggevallen en ook vanuit dit oogpunt is een kortstondig herstel danwel een consolidatiefase in de AEX normaal. Toch acht ik de kans groot dat de neerwaartse weg in de komende weken zal worden vervolgd en de maanden november en december niet de beste beleggingsmaanden kunnen worden, waar velen vanuit gaan.

Wel of geen herstelbeweging voor de vorming van een lagere kortetermijntop?
Begin november werd een dubbele top gevormd bij 557,40. De 1e top ging gepaard met een shooting star en de 2e top met een bearish engulfing. Ook de weekgrafiek werd toen afgesloten met bijna een volledige bearish engulfing. Met het einde van november in zicht zou ook op deze maandgrafiek een toppatroon gevormd kunnen worden. Een slotkoers eind november onder de 538,50 zorgt ook voor een bearish engulfing. Een verdere stijging daarboven kan nog steeds een dark cloud cover op de borden zetten als toppatroon. Na de vorming van de toppatronen werd de sinds augustus stijgende bodemlijn gebroken en werd de top bevestigd onder de meest recente bodem van 540,40. Hiermee is de kans groot dat de top voor de komende tijd op de borden staat. Ook werd hiermee bijna mijn volgende langetermijndoel van 564 getest. Een diepere en forsere terugval zou ook gezond zijn voor de vorming van een volgende middellangetermijnbodem. Zolang de 532 echter niet wordt gebroken, blijft de kans op een tijdelijk herstel aanwezig voor de vorming van de 1e lagere top in het kortetermijnbeeld. Weerstand is nu te vinden bij het afvlakkende 50-daags gemiddelde van 541,20 en de top van de afgelopen dagen bij 540,90. Daarbij werd gisteren ook een bullish engulfing gevormd als tijdelijk bodempatroon. Dit patroon wordt onder de 534,60 weer opgeheven. In dat scenario kan de druk op de 532 weer verder worden opgevoerd. Dit verwacht ik als in de komende dagen het 50-daags gemiddelde niet opwaarts wordt gebroken. Boven dit gemiddelde liggen nog weerstanden bij 542,90 en 549,45.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 534,60 / 533,20 / 532 / 525,20 540,90 / 541,20 / 542,90 / 549,45

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.