Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX -komt er nog een lagere top?

AEX -komt er nog een lagere top?
12 dec 2017 om 08:39

De opwaartse kracht in het zeerkortetermijnbeeld is nog steeds aanwezig in de AEX en zal vandaag worden voortgezet tot boven de 550 punten. De vraag voor de komende dagen: “waar komt een lagere top te liggen?”

Hertest van dubbele jaartop bij 557,40 mogelijk, maar lagere top is realistischer

In de afgelopen twee handelsdagen werden enkele belangrijke weerstanden in het kortetermijnbeeld opwaarts gebroken. Ook vandaag lijkt de laatste belangrijke hobbel tot aan de jaartop te worden gebroken. Deze is te vinden bij de voormalige oktober-jaartop van 549,45. In de afgelopen twee handelsdagen bleef de AEX met kleine doji-candlesticks hier nog onder hangen, maar vandaag lijkt hij met opnieuw een opwaartse gap hierboven te breken. Daarmee zou de weg in principe open komen te staan voor een beweging naar opnieuw de 557,40. Bij dit niveau ligt de dubbele jaartop die begin november op de borden werd gezet. Hier werden ook meerdere toppatronen in de verschillende tijdstermijnen geplaatst. Een structureel slot hierboven is noodzakelijk om deze grote toppatronen op vooral de week- en maandgrafiek weet op te heffen. Op de weekgrafiek werd begin november bij de jaartop een bearish engulfing geplaatst en op de maandgrafiek een dark cloud cover. Om de krachtige opwaartse langetermijntrend te vervolgen is zowel een structureel slot boven de 557,40 evenals een slot boven de 564 noodzakelijk. Ondanks dat we deze kans niet mogen uitsluiten, acht ik deze kans beperkt. Zolang deze bewegingen niet plaatsvinden, blijf ik bij mijn visie van een groot topvormingsproces in de AEX en vooral ook in andere Europese indices. Bij de 564 ligt overigens de dubbele top uit 2007, het startpunt destijds van een lange en forse bearmarkt die de AEX in 2009 terugbracht tot net onder de 200 puntengrens.

Contouren hoofd-schoudertoppatroon nog steeds intact
Het jaar 2017 nadert snel zijn einde en de vraag voor de komende dagen is ‘of’ en ‘waar’ een lagere top gevormd zal worden. Kijkend naar de afgelopen anderhalve maand, blijft deze kans naar mijn mening groot. Sinds de dubbele top van begin november is er namelijk een groot topvormingsproces te zien. Ook de contouren van een groot hoofd-schoudertoppatroon zijn nog intact, waarbij de tweede schouder wel aanzienlijk groter is dan de eerste schouder. Begin november testte de AEX bijna het volgende langetermijnkoersdoel van 564 en vormde een dubbele top bij 557,40. Zolang deze niveaus in de komende weken niet worden gebroken, blijft de kans op een lagere danwel meervoudige top aanwezig. We zien overigens ook dat in andere Europese indices de opwaartse kracht minder groot is. Daar werden de toppen van de afgelopen weken nog niet gebroken waardoor een smalle zijwaartse consolidatiefase nog steeds intact is.

Te breken stijgende bodemlijn bij 541 te vinden
De vorming van de dubbele top begin november ging ook gepaard met de vorming van een dubbele toppatroon. Eerst werd een shooting star gevormd en daarna een bearish engulfing. Dit patroon zagen we ook op de weekgrafiek en de maand november werd afgerond met een dark cloud cover op de maandgrafiek. Een structureel slot boven de 557,40 zou voor de opheffing van deze patronen zorgen. Verder werd direct na de vorming van de dubbele top ook de sinds augustus stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken waarna de top werd bevestigd onder de vorige bodem van 540,40. De terugval die plaatsvond vanaf de 557,40 tot aan de 534,60 zorgde voor een snelle daling van 4%, een mini-correctie. Een dergelijk snelle daling zagen we voor het laatst in de eerste helft van 2016. Het jaar 2017 is echter ook het jaar van het uitblijven van correcties tijdens een euforische periode. Veel beleggers en analisten zien een terugval van 4% tot 6% als zware correctie en koopkans. Dit geeft naar mijn mening ook het risico in de huidige euforische markt aan. Alleen in de zomermaanden vonden een tweetal kleine correcties plaats van 5% en 6%. De huidige terugval bleef beperkt tot een mini-correctie. Ik acht de kans nog steeds groot dat het huidige proces kan uitmonden in een forsere correctie. Daarvoor moet uiteindelijk wel de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn neerwaarts worden gebroken. Deze bodemlijn werd dit jaar enkele keren getest en steeds te sterk bevonden. Momenteel is hij bij 541 ten vinden. Daaronder moet daarna nog bevestiging worden gegeven onder de recente bodemzone van 534,60 – 535,30.

‘Mind the gap’
Tijdens de twee forse opwaartse bewegingen van dit jaar bleven de terugvallen steeds beperkt tot minder dan 3%. De 1e stijging startte bij de 445,65 in december vorig jaar en duurde tot aan de 537,80 in mei. De 2e stijging startte bij de meervoudig geteste augustusbodem van 506 en zorgde voor een stijging naar de 557,40 jaartop. Alleen in oktober vond een kleine tegenreactie plaats van 1,5%. Zolang de opgaande bodemlijn bij 541 niet wordt gebroken, is de kans opnieuw aanwezig dat deze terugval zal eindigen als een kleine rimpeling op de stijgende langetermijngrafiek. In de afgelopen twee dagen werd het zijwaartse consolidatieproces opwaarts gebroken met een gap tussen de 544,70 en 546,35. Deze gap bleef gisteren openstaan. Vandaag lijkt de AEX de aanval in te zetten op de laatste kleine weerstand van 551,15 met opnieuw een opwaartse openingsgap. Hierdoor ligt het eerste steunpunt nu bij de zone 548,90 – 549,45. Daaronder ligt de vorige gap tussen 544,70 en 546,35 als 2e steunzone. Deze gaps moeten worden gesloten om de eventuele lagere top aan te geven. Ook moeten we zeer alert blijven op de vorming van toppatronen in het zeerkortetermijnbeeld. De markt is toch krachtiger dan ik had verwacht, maar zolang er aan de bovenkant geen belangrijke doorbraak plaatsvindt boven de jaartop (met bevestiging vanuit andere Europese indices), dan lijkt de opwaartse ruimte zeer beperkt en kan er binnenkort een plotselinge en krachtige neerwaartse draai plaatsvinden.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 549,45 / 548,90 / 546,35 /544,70 / 541 551,15 / 557,40 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.