Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX -Jaartop opnieuw in zicht

AEX -Jaartop opnieuw in zicht
19 dec 2017 om 08:42

De top bij 552,85 van de afgelopen weken werd gisteren verder verhoogd. Hiermee is de opwaartse druk richting de jaartop bij 557,40 verder toegenomen. Wordt deze jaartop binnenkort getest danwel gebroken?

Stijgende middellangetermijntrend nog steeds intact

Het jaar 2017 loopt ten einde en de handelsvolumes zullen nu snel afnemen. Het topvormingsproces in de meeste Europese indices is nog steeds intact en de opwaartse ruimte neemt snel af. Zal de euforische trend die de meeste aandelenmarkten dit jaar in zijn greep hield, de komende tijd voortzetten? Deze vraag is nu nog niet te beantwoorden, pas een duidelijk en structureel slot onder het cruciale kantelpunt zal meer duidelijkheid geven dat de euforische middellangetermijntrend ten einde is gekomen. Zolang dat niet gebeurt, blijft een verder opwaarts vervolg mogelijk. Belangrijke weerstanden aan de bovenkant zijn te vinden bij de dubbele jaartop van 557,40 en de 564. De 564 geldt sinds eind vorig jaar als mijn doel voor 2017, maar ik had de weg hiernaartoe anders ingeschat. Ik verwachte meerdere correcties dit jaar voor de vorming van krachtige hogere middellangetermijnbodems voordat dit doel zou worden bereikt. De markt besloot echter anders en buiten een tweetal kleine correcties in de zomermaanden en de recente mini-correctie in november bleven tegenreacties uit. Een teken van voortgezette euforie naar mijn mening die binnenkort ten einde zou kunnen komen waarna een krachtige neerwaartse tegenreactie kan starten. Het doel van 564 is de dubbele top uit 2007 wat destijds het startpunt was van een zeer forse en lange bearmarkt die de AEX uiteindelijk in 2009 tot onder de 200 punten bracht. Deze 2009-bodem was toen het startpunt van de huidige en bijna 9-jaar durende bullmarkt.

Steil opgaande kortetermijnbodemlijn en 2e opwaartse gap
De AEX leek in de afgelopen week een lagere top te hebben gevormd bij 552,85. Hier werden ook een drietal toppatronen gevormd, zoals een tweezers top en een harami. Eind vorige week ondernam de AEX nog een poging om deze top te bevestigen met de sluiting van de eerdere opwaartse gap tot aan de 544,70. Deze opwaartse gap was ontstaan tijdens de doorbraak van een eerdere top en de meest scherp dalende toppenlijn sinds begin november. De AEX vulde uiteindelijk slechts een deel van deze opwaartse gap waardoor deze nog openstaat tussen de 544,70 en 545,65. Met deze terugval werd ook het 50-daags gemiddelde getest en voor de 2e keer de steil oplopende zeerkortetermijnbodemlijn. Een doorbraak onder deze stijgende bodemlijn zou een eerste verslechtering opleveren. Dagelijks loopt hij ongeveer 1 punt op en vandaag is hij alweer bij 547,70 te vinden. Gisteren wist de AEX opnieuw met een opwaartse gap te openen en deze gedurende de dag ook open te laten staan. Deze gap ligt nu tussen de 548,70 en 551,15. In een brede zone liggen dus een hoop steunpunten in het zeerkortetermijnbeeld.

Wordt het sinds november aanwezige topvormingsproces doorgezet?
Zal het topvormingsproces dat begin november werd ingezet doorgang vinden in de komende weken en zorgen voor een forsere correctie in het 1e kwartaal van 2018? Dit is nog steeds mijn uitgangspunt na de zeer krachtige markt van 2017. Pas een structureel slot boven de zowel de 557,40 evenals de 564 zorgt voor de volgende fase in de stijgende langetermijntrend. In dat scenario ligt er meer opwaartse ruimte naar de niveaus van 590 en 609. Belangrijk is daarbij wel dat andere Europese indices dezelfde opwaartse doorbraken laten zien. Het jaar 2017 bestaat uit een tweetal zeer krachtige opwaartse fases zonder mini-correcties. De 1e fase vond plaats vanaf de 445,65 tot aan de mei-top van 537,80 en de 2e startte bij de meervoudig geteste steun in augustus bij 506 en zorgde in een steil oplopende beweging naar de recente dubbele top bij 557,40. Alleen in de zomermaanden vonden een tweetal kleine correcties plaats van 5% en 6%. En de recente terugval in november bleef slechts beperkt tot 4%. Ondanks dat veel beleggers en analisten uitgingen van een zeer krachtige eindejaarsrally in november en december bleef deze ook uit. We staan momenteel rond hetzelfde punt als dat we begin november stonden. Ik verwacht nog steeds dat de huidige euforie in de eindfase is aanbeland en de markt een forsere tegenreactie kan doormaken. Dit zou ook een normale en gezonde beweging zijn voor de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem.

Blijf alert op toppatronen
Voor de komende dagen moeten we zeer alert blijven op de vorming van nieuwe toppatronen. We zien in enkele indices toch nieuwe topvormingssignalen ontstaan waarbij veelal ook een stijgende wig wordt gevormd (bodems stijgen sneller dan de toppen). Waar en wanneer de top precies wordt gezet, is niet te zeggen. Maar de kans dat rond (net boven of onder) de 557,40 een volgende top kan worden gevormd, is realistisch. Tot op heden werd begin november een dubbele top bij de 557,40 gevormd. In alle tijdstermijnen werden hier ook topvormingspatronen op de borden gezet (zoals een shooting star en een bearish engulfing). Het belangrijkste en cruciale kantelpunt in de AEX ligt echter bij de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn. Deze werd tijdens de beperkt aantal eerdere terugvallen in 2017 al enkele keren onder druk gezet maar niet gebroken. Momenteel ligt deze te breken steunlijn bij 542. Daaronder lijkt de top daadwerkelijk te zijn gezet en kan een forsere correctie doorgang vinden. In het kortetermijnbeeld liggen de belangrijkste steunpunten bij de opwaartse gaps tussen 548,70 – 551,15 en 544,70 – 545,65. De zeer steil oplopende bodemlijn vanaf de recente 535,30-bodem is verder bij 547,70 te vinden.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 551,15 / 548,70 / 547,70 / 545,65 557 / 557,40 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.