Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX: Is de top al in zicht?

AEX: Is de top al in zicht?
18 okt 2017 om 08:51

In de afgelopen twee dagen waren de handelsuitslagen zeer klein. Ook werd een dubbele top gevormd bij 547,80. Zolang de stijgende kortetermijnbodemlijn niet wordt gebroken, blijven hogere koersen echter realistisch.

Als eerste wil ik met trots meedelen dat ik voor het 5e achtereenvolgende jaar genomineerd ben voor een gouden stier. Dit jaar opnieuw in de categorie ‘beste technisch analist’. U kunt uw stem uitbrengen via http://www.goudenstier.nl/categorie/Technischanalist . Ik wil u hartelijk danken voor uw stem.

Sterke opgaande kortetermijnbodemlijn vandaag bij 544,80

Terug naar de AEX. De opgaande kortetermijntrend is nog steeds zeer krachtig. Elke hapering in de afgelopen weken bleek slechts een tijdelijke smalle consolidatie te zijn die zorgde voor een hogere kortetermijnbodem. De meest recente consolidatie vond in de afgelopen twee weken plaats tussen de 539 en 543. Dit zorgde eind vorige week voor het 4e raakpunt langs de steil opgaande kortetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn startte eind augustus bij de bodem van 505,90. Hierna volgde een eerste hogere bodem bij 512,80 waarna de andere raakpunten kwamen te liggen bij 527 en 539,50. Dagelijks loopt deze sterke steunlijn ongeveer 1 punt op. Vandaag is deze oplopende bodemlijn alweer bij 544,80 te vinden. Door het grote aantal raakpunten dat langs deze lijn ligt, is er sprake van een sterke steunlijn. Een eerste duidelijke verzwakking in het huidige opgaande kortetermijnbeeld treedt op zodra de AEX meerdere dagen onder deze oplopende bodemlijn sluit. Door de steilheid van deze bodemlijn is de huidige opgaande trend echter niet langdurig houdbaar.  We moeten dus zeer alert blijven op topvormingsignalen en verzwakkingen in de markt.

Zeldzame periode zonder forsere correcties
In anderhalve maand tijd is de AEX opgelopen vanaf de 505,90 tot aan de gisteren afgeronde dubbele top bij 547,80. Dit wordt ook wel een tweezers top genoemd. Een doorbraak boven de 547,80 zou dit toppatroon in het zeerkortetermijnbeeld echter alweer opheffen. Het vervolg vandaag is dan ook belangrijk of er daadwerkelijk sprake is van een toppatroon. De gehele stijging sinds eind augustus bedraagt dus inmiddels 42 punten,  ongeveer 8 procent. Vanaf de decemberbodem is de stijging al opgelopen tot een ruime 100 punten. Destijds werd voor de 4e keer de sinds februari 2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn getest bij 445,65. Dit was toen het startpunt van de huidige opgaande beweging. Opvallend aan deze beweging die inmiddels 10 maanden duurt, is de opwaartse kracht en het uitblijven van forsere tegenreacties. In de periode van december tot en met mei vond geen enkele tegenreactie plaats van meer dan 3%, een zeer zeldzame periode van stijgingen zonder correcties die we sinds de start van deze bullmarkt in 2009 nog niet eerder tegenkwamen.

Steil stijgende middellangetermijntrend
Alleen tijdens het langdurige topvormingsproces vonden een tweetal kleine correcties plaats sinds de decemberbodem. Deze bedroegen 5% en 6% en zorgen telkens voor een test van de horizontale steun rond 506. Uiteindelijk zorgde dit proces slechts voor een rimpeling op de maandgrafiek. Als we naar deze grafiek kijken zien we een versteiling van een stijgende middellangetermijntrend sinds de bodem bij 378 van begin 2016. Deze opgaande bodemlijn moet worden gebroken om een forsere correctieve beweging te starten en uiteindelijk te zorgen voor een minder steile opgaande trend in het langetermijnbeeld. Maandelijks loopt deze opgaande bodemlijn ongeveer 7 punten op en deze is momenteel bij 523 te vinden. Zolang deze opgaande bodemlijn niet wordt gebroken, blijft er sprake van een zeer steile opgaande middellangetermijntrend waarbij elke terugval beperkt blijft. Dit is in het middellangetermijnbeeld de belangrijkste te breken steunlijn. De laatste keer dat deze bodemlijn werd getest was in augustus bij 505,90. Vanaf dit punt vond een versteiling plaats in het kortetermijnbeeld en werd het grote topvormingsproces in september afgebroken met de opwaartse doorbraken boven de zone 531,60 – 533,20 en boven de voormalige jaartop van 537,80. Hiermee werd de weg vrijgemaakt voor een beweging naar mijn langetermijnkoersdoel van 564, een doel dat gestaag in zicht komt.

Eindfase opgaande kortetermijntrend al in zicht?
Of de AEX in de komende weken de 564 zal testen, is nog niet te zeggen. Hier ligt de belangrijke dubbele top uit 2007, een zware weerstand. Ik had een test van dit niveau enkele maanden geleden niet meer verwacht richting het einde van dit jaar, maar met de onverwachte afronding van het grote topvormingsproces is de weg hiernaartoe weer vrijgemaakt. In het kortetermijnbeeld werd gisteren een dubbele top gevormd bij 547,80. Zolang de opgaande kortetermijnbodemlijn niet wordt gebroken, is de kans groot dat deze top gebroken zal worden. Volgende weerstanden zijn te vinden bij de 550 (Fibonacci-projectieniveau), de horizontale oude toppen van 551,70 en 559,40 en tussenliggend ligt de bovenkant van het steile opgaande trendkanaal bij 555,50. Nu het opwaarts potentieel beperkt begint te worden in deze zeer euforische markt, moeten we vooral ook de onderkant in de gaten houden. Risicosignalen komen vooral vanuit de technische indicatoren waar we negatieve divergentie zien op zowel de dag als de weekgrafiek. De RSI noteert ook al enige tijd in een overbought conditie. Verder zagen we de VIX al door een dalende toppenlijn breken. Ook brak de voorlopende DJ Transport index (na de vorming van een grote bearish engulfing) al door zijn steile opgaande bodemlijn sinds augustus dit jaar. Een eerste duidelijke verzwakking in een belangrijke index. Voor de AEX geldt dat hij de steile opgaande bodemlijn sinds augustus moet breken en daaronder moet sluiten voor een 1e verzwakking. Deze steunlijn ligt vandaag bij 544,80. Daaronder dient nog bevestiging te worden gegeven dat een top is geplaatst met een sluiting van de 8e opwaartse gap tussen de 543 en 543,80 en een doorbraak onder de meest recente bodems van 539 – 539,75.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 544,80 / 543,85-543 / 539,25 / 537,80 550 / 551,70 / 555,50 / 559,40

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.