Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jordy Klijn - vrijdag, 15 februari 2019 10:51

AEX in de bonus

Deze Column is geschreven door Jory Klijn. Pro bij ProBeleggen. Jordy analyseert voor de leden van ProBeleggen interessante beleggingskansen. Wilt u zijn gehele portefeuille zien? Voor slechts 1 euro kunt u twee weken meekijken met Jordy zonder verder verplichtingen. Klik hier.


Beursjaar 2019 kent een uitermate goed begin. Na 6 weken handel staat de AEX ruim 9% hoger. Mijn portefeuille presteert ook naar behoren en noteert meer dan 10% in de plus. Nu hield ik wel rekening met een herstel, maar ik voorzag niet het stevige herstel van de afgelopen weken. Daarbij weet je natuurlijk nooit precies wanneer de realiteitszin terugkeert bij de belegger. Maar dat de belegger uiteindelijk weer tot bezinnen zou komen, daar ging ik wel van uit. Immers, als de belegger doorslaat in het negatieve dan ligt een herstel vaak op de loer.

Dit mechanisme heeft te maken met ratio en emotie. Tijdens beursdalingen “voelt” het niet lekker om te kopen. Uit angst voor verdere dalingen besluiten veel beleggers dan hun kruit droog te houden. Om die beslissing te rechtvaardigen zoekt een belegger naar bevestiging(en). In afgelopen december lagen deze in een etterende handelsoorlog, afkoelende Chinese economie, uitzichtloze Brexit onderhandelingen, Italiaanse begrotingsproblemen en een op handen zijnde recessie. Media doen er vaak dan nog een schepje bovenop met onheilspellende teksten als “de beurs verliest voor de 7de dag op rij”.

Nu 6 weken verder zou je kunnen beweren dat van alle hierboven geschetste donderwolken geen eentje definitief is verdwenen. Toch zinspelen beleggers intussen op een einde van de handelsoorlog. En de recessieretoriek verdwijnt ook zachtjes naar de achtergrond. Centrale banken houden vinger aan de pols met hun rente instrument en de jaarcijfers en verwachtingen van bedrijven stellen niet teleur. In combinatie met lage verwachtingen reageert de beurs nu opgelucht.

AEX bonus certificaat -ISIN-code: NL0013111412
Voor dit jaar noteert de AEX dus ruim 9% in de plus. Op een 3-jaars horizon staat de AEX ruim 100 punten hoger. Ruim 25%. Het wereldwijde expansieve beleid van centrale banken voedde in de afgelopen jaren voor goede beurstijden. Enerzijds zorgde dit beleid ervoor dat aandelen het beste alternatief onder de beleggingscategorieën vertolkten. Anderzijds gaf het overheden en bedrijven de ruimte om goedkoop te investeren en zodoende de economische groei aan te jagen. Inmiddels drukken centrale banken het gaspedaal minder hard in. Met name de Amerikaanse centrale bank verkiest een toeschouwende rol.

Van economieën wordt dus steeds meer zelfstandigheid verwacht. Gezien de huidige economische groeicijfers niet geheel onterecht. In de Verenigde Staten ligt de economische groei op een 2,5%. In Europa op 2%. Naar de toekomst toe voorzien economen een afvlakkende economische groei. Tenminste 2 achtereenvolgende kwartalen van krimp  de officiële definitie van een recessie, behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Duitsland hikt hier al tegenaan. Centrale banken geven alleen aan opnieuw munitie aan te spreken indien nodig. Dit sterkt mijn vertrouwen dat we niet in een diepe recessie geraken.

Anticiperend op een licht groeiende Amerikaanse en Europese economie stemt mij ook voor de komende 2 jaar gematigd positief voor aandelenbeurzen. Gezien de lagere waarderingen geef ik de voorkeur aan Europese aandelen. Ook voor de koersontwikkeling van de AEX zie ik ruimte voor stijging. Toekomstige operationele winsten van sterkhouders als ASML, ING, Philips, Unilever en Royal Dutch Shell spelen hierin een belangrijke rol. Daar ik voor deze bedrijven de nabije toekomst overwegend positief inzie, maakt dat ik ruimte zie voor koersstijgingen van de AEX richting de 560 punten.

Om van deze visie te profiteren kies ik voor een AEX Bonus Certificaat. Met dit certificaat maak ik in 17 maanden 5% rendement als de koers van AEX boven de 420 punten blijft. Dit lijkt op het eerste oog misschien niet zoveel. Maar het gaat hier om 3,5% per jaar met een defensieve belegging. Zolang de AEX niet meer dan 22% daalt, maak ik een aantrekkelijk rendement. Geen structurele oplossing voor de handelsoorlog en een NO deal Brexit, wat ik beide niet verwacht, zou ik met deze marge moeten kunnen overleven.

Belangrijkste karakteristieken:

1.Onderliggende waarde AEX 528
De prijs van het Bonus Certificaat volgt de stand van de AEX. Met een huidige stand in de AEX van 528 punten, noteert het Bonus Certificaat €53.
2.Ratio 10:1
Om de prijs van het Bonus Certificaat om te rekenen naar een AEX stand, vermenigvuldigt u de prijs met 10x. In dit geval noteert het Bonus Certificaat nagenoeg gelijk aan de huidige AEX stand.
3.Ondergrens 420 punten
Om op einddatum de maximale uitbetaling van €56 van het Bonus Certificaat uitbetaald te krijgen moet de AEX de komende 17 maanden boven 420 punten blijven noteren. Zakt de AEX stand onder de 420 punten, dan volgt het Bonus Certificaat de AEX stand 1 op 1. In dit scenario krijgt u een uitkering op basis van de slotstand van de AEX op 19 juni 2020.
3. Bonusgrens 560 punten
Het bedrag van €56 dat minimaal wordt uitbetaald indien de koers boven de ondergrens van 420 punten blijft. Met een Bonus Certificaat heb ik geen recht op dividend.

Stijgt de AEX boven de 560 punten, dan volgt het Bonus Certificaat de AEX 1 op 1.

Belangrijkste verschil met Rendement Certificaat: winst niet gemaximeerd aan de bovenkant.

In de grafiek hier beneden ziet u exact wat het effect van een koersverandering in de AEX betekent, voor de waarde van het certificaat.

Grafische voorstelling

Kosten en verhandelbaarheid
U dient rekening te houden met een verschil tussen de bied- en de laatprijs, ook wel de spread genoemd. Dit is 0,2%. Het certificaat is iedere beursdag verhandelbaar tussen 08.00u en 18.30u.

Via deze link vindt u de precieze details van het certificaat.

Conclusie: als u net als ik denkt dat de AEX de komende 17 maanden boven de 420 punten blijft, dan kunt u dit Bonus Certificaat in portefeuille opnemen. Bovendien bent u met het Bonus Certificaat beschermd voor tussentijdse correcties tot 22%. Voor mijn portefeuille vind ik tenminste 5% potentieel rendement die je verdient als de AEX niet meer dan 22% daalt een aantrekkelijke risico/ rendement verhouding.

Succes met uw beleggingen!

Jordy Klijn

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

Het laatste beursnieuws