Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX eindfase herstelbeweging

AEX eindfase herstelbeweging
5 jun 2018 om 08:27

Is de herstelbeweging in het zeerkortetermijnbeeld al in zijn eindfase? De opwaartse ruimte lijkt beperkt. We moeten alert blijven op toppatronen en een plotselinge neerwaartse omkeer in de komende dagen.

Precies een week geleden werd het dieptepunt bij 550,40 op de borden gezet van de meest recente terugval. Hij stokte hiermee bij de bovenkant van de steunzone 548,60 – 550,40. Deze steunzone is de onderkant van de consolidatiefase die in april plaatsvond. Bij de 548,60 ligt verder ook de onderkant van een potentieel toppatroon, een hoofd-schouderpatroon. De contouren van dit potentiele toppatroon zijn sinds medio april in de maak. Er is echter een structurele doorbraak onder de neklijn bij 548,60 noodzakelijk om dit patroon te activeren. Zolang dat niet gebeurt, blijft het slechts een mogelijk toppatroon. Ruim twee weken geleden vond in het kortetermijnbeeld de eerste verzwakking plaats met de doorbraak onder de stijgende bodemlijn sinds 23 maart. Deze bodemlijn startte destijds bij de 3e test van de nieuw ontstane steunzone bij 516 – 517. Vanaf deze bodemzone vond een zeer krachtige opgaande beweging plaats die de AEX eind mei terugbracht naar de jaartop van 572,80. Tijdens deze opgaande bewegingen vond alleen in april een smalle en tijdelijke consolidatie plaats voor de vorming van een eerste hogere bodem in het kortetermijnbeeld. Deze opgaande beweging was ook aanzienlijk sterker dan ik vooraf had ingeschat. Twee maanden geleden had ik verwacht dat de AEX opnieuw zou afbuigen bij de dubbele lagere top van 541.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock, 4 juni 2018

Dubbele top en dubbel toppatroon bij 572,80
Tijdens de gehele opgaande beweging vanaf 23 maart waren er slechts een handvol ‘rode’ candlesticks te vinden. Bij dergelijke candlesticks ligt de slotkoers onder de openingskoers. Het is lang geleden dat we een dergelijke lange en krachtige opgaande bewegingen zagen en dit betekende naar mijn mening dat de euforie onder beleggers weer zeer hoog was geworden tijdens deze beweging. Een dag na de plaatsing van de jaartop werd de genoemde sinds 23 maart stijgende bodemlijn gebroken en werden er grotere en meerdere ‘rode’ candlesticks gevormd. Dit zorgde uiteindelijk ook voor de vorming van een dubbel toppatroon bij deze hertest van de jaartop. Zo werd op de maandgrafiek een shooting star afgerond en op de weekgrafiek een dark cloud cover. Verder werd natuurlijk in het middellangetermijnbeeld een dubbele top gevormd bij 572,80. Daarbij moet wel vermeld worden dat het technische middellangetermijnbeeld bij beide toppen anders was. Bij de 1e top in januari was er nog sprake van een krachtige opgaande middellangetermijntrend. Deze startte bij de belangrijke langetermijnbodem van 378 in februari 2016 en zorgde in precies 2 jaar tijd voor een stijging van bijna 200 punten. Deze top maakte destijds ook onderdeel uit van een drie weken durende blow-off beweging. Dit zijn vaak de laatste en krachtige opgaande kortetermijnbewegingen aan het einde van een stijgende trend. Eind januari werd dan ook de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn gebroken en daarmee was het eindsignaal gegeven van deze krachtige langere trend. De recente hertest van de 572,80 valt in een andere technische situatie. Het middellangetermijnbeeld is neerwaarts gericht en daarmee is deze hertest van de jaartop te zien als ‘normale’ terugtest. Hiermee werd ook bijna de voormalige 2 jaar durende stijgende bodemlijn teruggetest. Deze bodemlijn ligt momenteel rond de 585 punten en zou in een gunstiger wordend kortetermijnbeeld nog steeds volledig kunnen worden teruggetest. Daarvoor moet dan wel de 572,80 dubbele top binnenkort opwaarts worden gebroken. Deze kans is naar mijn mening beperkt.

Alert blijven op een plotselinge neerwaartse omkeer in kortetermijnbeeld
De gehele periode sinds begin dit jaar lijkt ook sterk op de periode in 2015 toen in april een top werd gevormd bij 510 waarop een forse correctie volgde. In augustus werd een krachtige herstelbeweging beëindigd bij de opnieuw de zone 505 – 510 waarna een lange en forse terugval volgde die eindigde bij 378 in februari 2016. De tijd die tussen de toppen in 2015 lag is ook vergelijkbaar met de toppen van dit jaar. Na de doorbraak onder de steil opgaande kortetermijnbodemlijn twee weken geleden lijkt de top te zijn gezet. Ook zagen we een krachtige omkeer (na forse correcties) in de intermarktindicatoren zoals de eurodollar en de 10-jaars rente. De technische indicatoren testten twee weken geleden ook hun toppen van het afgelopen jaar waarna een neerwaartse crossing in de MACD volgde en een doorbraak onder de stijgende bodemlijn in de RSI. De eerstvolgende weerstand bij 564 (top 2007) werd gisteren bijna getest. Daarboven ligt nog de dubbele top bij 565,30 en de dubbele top bij 572,80. Pas daarboven ontstaat meer ruimte richting de 579,50 tot 585. Maar deze kans is aanzienlijk afgenomen in de afgelopen twee weken. Steun ligt nu als eerste bij het oplopende 50-daags gemiddelde van 551,30. Daaronder ligt de belangrijke zone 548,60 – 550,40. Deze moet doorbroken worden om de volgende fase van een correctieve beweging te starten. Ik acht de kans realistisch dat in de komende week de druk op deze zone weer zal worden opgevoerd.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 551,30 / 550,40 / 548,60 / 543,10 564 / 565,30 / 572,80 / 579,50

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.