Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Eindfase herstel?

AEX Eindfase herstel?
11 jul 2018 om 08:47

In een kort tijdsbestek is de AEX krachtig hersteld vanaf de meervoudig geteste bodem rond 544. Toch acht ik de kans reeel dat een volgende lagere top wordt gevormd en de neerwaartse weg wordt vervolgd.

2e lagere top in de maak? Dalende toppenlijn bij 565,10 te vinden

Ruim 3 weken geleden brak de AEX neerwaarts door zijn 50-daags gemiddelde. Sinds begin april hadden we geen AEX stand meer gezien onder dit gemiddelde. De afgelopen 3 weken leek de handelsruimte beperkt door de bewegingen tussen het dalende 50-daags gemiddelde en het afvlakkende 200-daags gemiddelde. Begin vorige week wist de AEX eenmaal onder het 200-daags gemiddelde te sluiten, maar dat bleek een eenmalige en valse doorbraak te zijn. Daarvoor zagen we al een eenmalige en valse opwaartse doorbraak boven het 50-daags gemiddelde. Hij vormde destijds een top bij 560,35. Gisteren brak hij op slotbasis opnieuw boven het 50-daags gemiddelde. Zodra deze beweging structureel is (meerdere dagen) dan lijkt een langere herstelfase in te treden en gaat ook het topvormingsproces langer duren. Toch is de kans aanwezig dat deze doorbraak slechts van korte duur zal zijn. Als we kijken naar de bewegingen sinds de hertest van de jaartop bij 572,80 in mei dit jaar, dan zien we nog steeds een patroon van lagere toppen. De 1e lagere top werd daarna bij 569,20 gevormd en langs deze toppen is een langzaam dalende toppenlijn te trekken die vandaag bij 565,10 ligt. Zodra de AEX vandaag weer onder zijn 50-daags gemiddelde sluit, lijkt ook deze opwaartse beweging ten einde en slechts een valse doorbraak uit de bandbreedte tussen deze gemiddelden. Het 50-daags gemiddelde is vandaag te vinden bij 558,70. Het oplopende 200-daags gemiddelde is overigens te vinden bij 547,70.

Voorzetting correctie in 2e helft van 2018
Het grotere topvormingsproces is nog steeds intact. Dit proces werd begin dit jaar gestart. In de eerste 3 weken van januari vond nog een klassieke blow-off beweging plaats. Dit is een krachtige en steile opgaande kortetermijnbeweging die zorgde voor een verhoging van de jaartop naar 572,80. Deze bewegingen vinden vaak aan het einde van een langere stijgende trend plaats. Eind januari werden zowel de blow-off beweging evenals als de 2 jaar durende opgaande trend gebroken. Dit was een duidelijke verslechtering in het middellangetermijnbeeld. Deze opgaande trend startte bij de bodem van 378 in februari 2016 en zorgde voor een stijging van ruim 50% zonder grotere correcties. Er vonden slechts een beperkt aantal tegenreacties plaats van 5% tot 6% per keer. De vrije val beweging van begin dit jaar tot aan de 516 was de eerste grotere correctie sinds begin 2016. Na de vorming van een drievoudige steunzone bij 516 – 517 vond een zeer krachtige opgaande herstelbeweging plaats in april-mei. Deze zorgde voor een hertest van de jaartop. Hierdoor is een dubbele top gevormd bij 572,80. Daarbij werd bij de januari-top nog een bearish engulfing op de maandgrafiek geplaatst en in mei een shooting star op de maandgrafiek en een dark cloud cover op de weekgrafiek. Inmiddels is de steile opgaande bodemlijn van deze herstelbeweging alweer gebroken en een nieuwe correctiefase aangebroken. Deze bewegingen van dit jaar lijken ook zeer sterk op de bewegingen die tijdens het grote topvormingsproces in 2015 plaatsvonden. De kans op een krachtig en langdurig neerwaarts vervolg in de komende maanden acht ik dan ook groot. De grote vraag hierbij is op de in 2009 gestarte bullmarkt intact zal blijven. De onderkant van deze bullmarkt ligt nu nog net onder de 500-puntengrens. Een index als de HangSeng China Enterprises Index heeft deze lange stijgende trend al gebroken en in de DAX wordt de druk op deze bodemlijn steeds verder opgevoerd. In die index zien we overigens ook de contouren van een groot hoofd-schouderpatroon dat in de afrondende fase lijkt te zitten. Kortom de bullmarkt lijkt steeds verder onder druk te komen en de kans op verdere verslechteringen in de komende maanden acht ik realistisch.

Op weg naar 544 en lager in de komende weken
In het kortetermijnbeeld werden recent al duidelijke verdere verzwakkingen gevormd, met onder andere de beweging onder de 550,40. De huidige herstelbeweging zorgt niet voor een verandering van mijn visie. Wel zorgt deze beweging dat het topvormingsproces in het kortetermijnbeeld meer tijd in beslag neemt. Voor vandaag is het belangrijk dat de AEX weer onder het 50-daags gemiddelde sluit dat bij 558,70 is te vinden. Als dat niet gebeurt, kan de opwaartse druk richting de dalende kortetermijntoppenlijn worden opgevoerd die bij 565,10 is te vinden. Het eerstvolgende steunpunt ligt bij de maandag gevormde opwaartse gap tussen de 555,30 en 556,30. Een sluiting van deze gap zou een volgende verslechtering betekenen van de herstelbeweging sinds begin vorige week. Daaronder mag de druk op de onderliggende steunpunten weer snel worden verwacht. Deze punten liggen bij de oude bekende 550,40 en het oplopende 200-daags gemiddelde van nu 547,70. Ook is er natuurlijk nog de recent gevormde drievoudige bodemzone rond de 544 als steunzone aan te wijzen. Dit is de bodem tot op heden na de hertest van de jaartop in mei bij 572,80. Na meer bevestiging dat een 2e lagere top is gevormd, verwacht ik een neerwaartse versnelling waarbij deze steunpunten mogelijk al snel kunnen worden gebroken. Voor de komende periode houd ik rekening met een krachtig neerwaarts vervolg waarbij uiteindelijk ook de sterke steunzone rond 516 – 517 kan worden gebroken in de 2e helft van dit jaar. Pas boven de 565,10 treedt een verdere verbetering op en lijkt een langere consolidatiefase te ontstaan.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 555,30 / 550,40 / 547,70 / 543,90 558,70 / 561,60 / 565,10 / 569,20

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.