Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX – de eerste topsignalen

AEX – de eerste topsignalen
20 okt 2017 om 08:34

De eerste topsignalen zijn gegeven in de AEX. Twee dagen geleden werd een shooting star toppatroon gevormd waarna gisteren de meest recente gap werd gesloten en de stijgende kortetermijnbodemlijn werd gebroken.

Stijgende bodemlijn bij 546 neerwaarts gebroken

Ondanks meerdere topvormingsignalen is er nog geen bevestiging gegeven dat de top in de markt voor de komende tijd daadwerkelijk is geplaatst. Het vervolg in de komende dagen is dan ook belangrijk. Is er slechts sprake van een kortstondige ‘valse’ neerwaartse doorbraak en wordt de opwaartse weg begin volgende week weer vervolgd? Of wordt bevestiging gegeven met een doorbraak onder de meest recente bodems? Ondanks de meerdere topvormingsignalen is hierover nog geen duidelijkheid te geven. Wel is het een feit dat er duidelijke verzwakkingen zijn opgetreden in de zeer krachtige opgaande kortetermijntrend. Vooral de neerwaartse doorbraak onder de krachtige en steile opgaande kortetermijnbodemlijn is een duidelijke verzwakking. Deze opgaande bodemlijn kende tot op heden een viertal raakpunten. Hij startte eind augustus bij de bodem van 505,90. Hierna volgde een hogere bodem bij 512,80 en zorgden de twee kortstondige en smalle consolidaties voor de hogere bodems bij 527 en 539,75. Het viertal raakpunten zorgde voor een sterke opgaande bodemlijn. De neerwaartse doorbraak van gisteren zorgt ervoor dat deze krachtige opgaande tendens ten einde is gekomen. We zagen eerder al dat sinds medio september de bovenkant van dit trendkanaal niet meer werd bereikt. De toppen werden steeds eerder gevormd waardoor ook de contouren van een stijgende wig (negatief patroon) duidelijk werden. Met de doorbraak onder de bodemlijn werd dit patroon ook geactiveerd.

De AEX op dagbasis

Belangrijke richtzone rond de 530
De genoemde stijgende wig was ontstaan bij het 3e raakpunt van de voormalige stijgende bodemlijn bij 527. Dit zou betekenen dat de activatie van dit patroon een koersdoel voor de komende paar weken met zich meebrengt van 527. Vlak daarboven ligt verder nog de bekende zone 531,60 – 533,20 als belangrijk richtpunt. Als laatste ligt over 2 weken rond deze steunpunten ook de langere stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn is een versteiling van de stijgende trend op de maandgrafiek en startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378 die in februari 2016 op de borden werd gezet. Deze opgaande bodemlijn stijgt maandelijks ongeveer 7 punten en ligt nu nog rond de 523, maar zal over 2 weken rond de 530 komen te liggen. In de afgelopen maanden werd deze opgaande middellangetermijnbodemlijn al behoorlijk onder druk gezet, maar werd hij niet doorbroken. Om een krachtige correctieve beweging in te zetten, is het van belang dat deze opgaande bodemlijn structureel neerwaarts wordt gebroken. Zodra dat gebeurt, komt de zone 506 en mogelijk lagere niveaus weer in het zicht. Maar zover is het nu nog niet. Eerst maar eens zien of de topsignalen van de afgelopen twee dagen een neerwaarts vervolg gaan krijgen.

Sluiting van 8e opwaartse gap en negatieve divergentie
Buiten de doorbraak onder de stijgende bodemlijn, de vorming van een shooting star bij de jaartop van twee dagen geleden en de opvulling van de 8e! opwaartse gap sinds eind augustus zijn er meer risico-signalen te zien in de aandelenmarkt. Ik sprak de afgelopen weken al over de technische indicatoren. We zagen daarbij al een opwaartse doorbraak in de volatiliteitsindices, maar ook duidelijke negatieve divergentie op de weekgrafiek met de RSI. Daarbij lag de RSI aanzienlijk hoger ten tijde van de top in mei. Ook in het kortetermijnbeeld zagen we de afgelopen weken een dubbele (overbought) top in de RSI met steeds hogere koersen in de AEX zelf. Dit is ook een vorm van negatieve divergentie. Gisteren brak de RSI onder zijn meest recente bodem. Verder staat de MACD op het punt een negatieve crossing te geven. Toch hebben we nog bevestiging in de grafiek zelf nodig onder de meest recente bodems van 539 – 539,75. Ook is het belangrijk dat andere belangrijke indices vergelijkbare signalen geven. Dit zagen we in de afgelopen dagen al in de voorlopende DJ Transport Index die zijn steile opgaande bodemlijn brak en een grote bearish engulfing vormde.

Belangrijk kantelpunt bij de sinds 2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn
Om de huidige en lange periode van euforie neerwaarts te doorbreken moet de AEX door de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn breken die momenteel rond de 523 ligt. Daaronder kan pas een krachtige correctieve beweging worden ingezet. Zolang dat niet gebeurt, blijft de euforie intact en ook de steil opgaande middellangetermijntrend. Tot op heden is de AEX ruim 100 punten opgelopen sinds de decemberbodem van 445,65. Tijdens deze stijging vonden er slechts 2 kleine correcties plaats, waarbij in de eerste 6 maanden sinds de decemberbodem al helemaal geen terugval groter dan 3% plaatsvond. Een teken van euforie was ook de onverwachte afronding van het grote topvormingsproces in september met de doorbraak boven zowel de 531,60 – 533,20 evenals de voormalige jaartop van 537,80. Hoe verder het elastiek echter wordt opgerekt, hoe harder de tegenreactie kan zijn. En dat lijkt het proces te zijn dat heeft plaatsgevonden in de afgelopen 10 maanden. De vraag is alleen waar en wanneer deze forsere correctie zal starten. Voor nu geldt een beweging onder de 523, over 2 weken ligt dit kantelpunt rond de 530. In het kortetermijnbeeld werd gisteren ondanks de neerwaartse doorbraak wel een hammer gevormd. De herstelbeweging zal nu bepalend zijn. Een beweging boven de jaartop van 549,45 zou ervoor zorgen dat de neerwaartse doorbraak ‘vals’ was en de weg weer openen naar de bovenkant van het trendkanaal tot mijn volgende langetermijndoel van 564. Zodra hij meerdere dagen onder de voormalige stijgende bodemlijn blijft, kan de druk op de vorige bodems van 539 – 539,75 worden opgevoerd. Daaronder treedt bevestiging op dat de top voorlopig is gezet.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.