Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Brede consolidatiefase

AEX Brede consolidatiefase
27 aug 2019 om 08:50

De consolidatie in het kortetermijnbeeld duurt nog steeds voort. Sinds 5 augustus beweegt de AEX in een brede bandbreedte en het is wachten op een vervolgbeweging. De langere trends blijven daarbij wel neerwaarts gericht.

Wanneer breekt de belangrijke steunzone bij 529,70 – 534,50?

Tijdens de ‘valse’ opwaartse doorbraak eind juli boven de 577 werd een nieuwe hogere jaartop gevormd bij 586,30. Deze top zorgde uiteindelijk voor de vorming van zowel een bearish engulfing op de daggrafiek als een grote shooting star op de maandgrafiek. Als we kijken naar het langetermijnbeeld dan valt deze tijdelijke overshoot nog steeds binnen de grenzen van het grote topvormingsproces waarin de AEX al sinds begin 2018 gevangen zit. Er lijkt nu een zevenvoudige toppenzone te zijn ontstaan met een eenmalige uitschieter (overshoot) boven de 577. Na de vorming van deze hogere jaartop brak de AEX snel door de stijgende middellangetermijnbodemlijn. Deze startte bij de 472,20 bodem van december vorig jaar en liep langs de bodem van 534,50 van eind mei. Op het moment van doorbraak lag deze stijgende bodemlijn rond de 560 punten. De bodem van mei bij 534,50 werd gevormd tijdens de 1e correctie van dit jaar. De AEX viel toen terug vanaf de 572,20 naar de 534,50. De huidige terugval is de 2e correctie van 2019 die op een haar na de 10% daling niet heeft gehaald. Vanaf de top bij 586,30 is de AEX teruggevallen tot een recent dieptepunt bij 528,70. Hiermee werd de belangrijke bodemzone in het middellangetermijnbeeld getest en onder druk gezet. Deze bodemzone bestaat uit de bodems van mei bij 534,50 en van maart bij 529,70.  Deze zone bleek tot op heden nog te sterk om te doorbreken. Aan de bovenkant ligt de nog openstaande gap (voormalige 2e neerwaartse gap) tussen de 551 en 553. Een brede consolidatiefase waarbinnen de AEX al enige tijd beweegt.


Lees Hier: 5 bedrijven die flink kunnen stijgen bij een handelsdeal


Het 200-daags gemiddelde staat onder druk
De trends in alle tijdstermijnen zijn neerwaarts gericht. Ondanks de eerdere opwaartse doorbraak boven de 577 gaf ik een maand geleden al aan dat de langetermijnopinie op Short zou blijven staan. Een dergelijke opwaartse doorbraak was namelijk niet uit te sluiten, maar zou het langetermijnbeeld niet structureel verbeteren. In het 4e kwartaal van vorig jaar werd namelijk de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek neerwaarts gebroken. Dit betekende het einde van een bijna 10 jaar durende bullmarkt. Ook de relatief beperkte terugval tot aan de 472,20-bodem in december was niet het startpunt van een nieuwe en structurele langetermijn bullmarkt. De opwaartse beweging is zeer krachtig geweest (ruim 110 punten) maar past nog steeds in het grotere topvormingsproces. Ik acht de kans realistisch dat de AEX in het komende jaar nog ruim onder de bodem van 472,20 terecht kan komen. Ook de intermarktindicatoren (rente, goud, olieprijs, valuta) geven nog steeds geen ondersteuning aan een positief langetermijnbeeld voor de aandelenmarkten. Eind vorige maand tijdens de opwaartse doorbraak boven de 577 zagen we verder ook een zeer hoge euforie onder beleggers (contrair signaal) en een al langere situatie van negatieve divergentie in de technische indicatoren. Tesamen met het feit dat veel andere indices geen structurele verbeteringen gaven, bleek er slechts sprake te zijn van een valse opwaartse doorbraak. Indices als de Xetra DAX, STOXX Europe 600, DJ Transport Index en de Nikkei gaven een ander technisch beeld aan dan de AEX. Na de vorming van een shooting star in de maand juli en de neerwaartse doorbraak onder de stijgende middellangetermijnbodemlijn was de opwaartse beweging ten einde gekomen en werd de 2e correctie van dit jaar een feit. Opvallend was dat de AEX tijdens de 1e correctie (maand mei) nog precies het 200-daags gemiddelde testte en het 38,2%-Fibonacci retracementniveau van de opwaartse beweging sinds december vorig jaar. Tijdens de huidige terugval werd het 200-daags gemiddelde al gebroken en testte de AEX het 50%-niveau.

Krachtige neerwaartse vervolgbeweging in het verschiet na verwachte doorbraak onder neklijn van groot toppatroon
In de eerste weken van de consolidatie werd een top bereikt van 549,50. Vorige week werd een dubbele top gevormd bij 551. Dit zorgde overigens voor de vorming van een zogenoemde tweezers top bij de 551 waarna nog steeds een deel van de eerdere neerwaartse gap tussen de 551 en 553 openstaat. Als we overigens kijken naar de Fibonacci-niveaus van deze correctieve beweging dan ligt het eerste punt (38,2%) ook bij 551. Pas een sluiting van deze gap zorgt voor meer opwaarts potentieel richting de volgende gap tussen de 562,20 en 565. Daaronder ligt verder nog het neerwaarts gedraaide 50-daags gemiddelde bij 560,60. Een dergelijke opwaartse beweging mag niet worden uitgesloten en zorgt niet voor een verandering van de kortetermijnopinie. In dat scenario zou zelfs een grotere rechterschouder ontstaan van het in ontwikkeling zijnde groter hoofd-schouderpatroon in het afgelopen half jaar. De neklijn van dit patroon ligt overigens bij 529,70 – 534,50. In acht de kans realistisch dat dit patroon in de komende periode wordt geactiveerd onder de neklijn waaronder een koersdoel is te berekenen dat rond de 470 ligt. Eerste tussenliggend richtpunt ligt dan overigens bij 510. Zover is het nog niet en zolang de AEX niet onder de genoemde neklijn breekt blijft de huidige consolidatie met een mogelijke verder opwaartse beweging mogelijk. Toch blijft de zwakte in het langere technische beeld wel intact en is er naar mijn mening zeker geen sprake van bodemvorming en een structurele opwaartse beweging in de komende maanden.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 539,80 / 534,50 / 529,70 / 528,70 549,50 / 551 – 553 / 560,60 / 562,20

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.