Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX – Blijven toppatronen intact?

AEX – Blijven toppatronen intact?
7 jun 2018 om 08:52

Na de gevormde shooting star van afgelopen dinsdag werd gisteren een grote hanging man gevormd op de daggrafiek. Een slotbeweging boven de 566 zou deze patronen echter opheffen en de druk op de jaartop verder opvoeren.

Shooting star en hanging man toppatronen op de daggrafiek

Bij zowel een shooting star als een hanging man is de body van de candlestick relatief klein. De body wordt gevormd door het verschil tussen de openings- en slotkoers. Zodra de intraday-top aanzienlijk hoger ligt dan deze body (dinsdag) spreken we van een shooting star en als de intraday-bodem (woensdag) aanzienlijk lager ligt dan de body dan spreken we van een hanging man. De top van de afgelopen dagen ligt bij 566 en zolang deze top niet op slotbasis wordt gebroken, blijven deze potentiele toppatronen intact. Ik verwacht nog steeds dat de AEX in het zeerkortetermijnbeeld bezig is met de vorming van een (lagere) top waarna de neerwaartse druk weer kan toenemen. De huidige herstelbeweging kan naar mijn mening resulteren in de vorming van een groot hoofd-schouderpatroon sinds de consolidatiefase van april dit jaar. Daarbij ligt de neklijn van dit patroon bij 550,40. Pas daaronder wordt dit grotere toppatroon geactiveerd met een te berekenen koersdoel dat rond de 528 ligt. Een doorbraak boven de dubbele jaartop van 572,80 zorgt voor een verdere verbetering en meer opwaarts potentieel. In dat scenario liggen de volgende weerstanden bij 579,50 (horizontaal) en de 585. Wel is het dan nog steeds mogelijk dat er sprake is van een volledige terugtest van de voormalige en 2 jaar durende stijgende bodemlijn bij 585. Deze bodemlijn werd in januari neerwaarts gebroken wat het einde betekende van de stijgende langere trend.

Groot topvormingsproces nog intact
Als we kijken naar de bewegingen die dit jaar plaatsvonden dan zijn de contouren van een groot topvormingsproces te zien, vergelijkbaar met de situatie tussen april 2015 en september 2015. Daarna vond tot aan februari 2016 een zeer forse correctieve beweging plaats van ongeveer 25% daling tot aan de 378 bodem. Begin dit jaar vond een krachtige blow-off fase plaats in de meeste indices. In de VS zagen we daarbij over de afgelopen 2 jaar een steeds verdere versteiling van de trend. Een blow-off fase komt geregeld voor aan het einde van een krachtige en lange stijgende trend. In de periode februari 2016 tot februari 2018 was er sprake van een krachtige stijgende trend waarbij de koers ruim 50% steeg. In deze periode vonden bijna geen correctieve tegenreacties plaats. Elke correctie bleef ook beperkt tot 5% a 6%. Na de vorming van de hogere jaartop in januari bij 572,80 (net boven mijn eerstvolgende langetermijndoel van 564) werd zowel de blow-off fase evenals de 2 jaar durende opgaande bodemlijn gebroken. Dit was het eindsignaal van de krachtige en lange stijgende trend. In een vrije val viel de AEX terug tot 516, een daling van 10%. Andere indices hebben veelal correcties doorgemaakt van 13% tot 16%. In februari en maart vonden een tweetal herstelbewegingen plaats tot aan de zone 539,75 – 541 waarbij telkens de bodemzone van 516 – 517 weer werd opgezocht. Hier is dus een drievoudige nieuwe steunzone ontstaan. De 3e herstelbeweging vanaf de 516 bodem in maart brak echter door de 541 waarna de weg openstond voor een verder krachtig herstel. Uiteindelijk werd eind mei de jaartop opnieuw getest bij 572,80 waarna de sinds maart stijgende kortetermijnbodemlijn werd gebroken. Ook zien we een groot aantal topvormingsignalen, buiten de vergelijking die met de periode in 2015 is te trekken. Zo werd dus een dubbele top gevormd in het middellangetermijnbeeld bij 572,80, waarbij in januari op de maandgrafiek een bearish engulfing werd gevormd en in mei een grote shooting star. Op weekgrafiek werd recent ook een dark cloud cover gevormd. Belangrijke toppatronen die pas met een structureel slot boven de 572,80 weer worden opgeheven.

Volgende fase in correctieve beweging start onder de 550,40
Ook de technische indicatoren lieten na de recent hoge niveaus duidelijke verzwakkingen zien en de intermarktindicatoren (10-jaars rente en eurodollar) hebben na een forse correctie een duidelijke bodem gevormd en zijn bezig aan een krachtige herstelbeweging. Al deze factoren en signalen geven naar mijn mening aan dat het topvormingsproces intact is, ondanks een mogelijke en tijdelijke overshoot boven de 572,80 die niet is uit te sluiten. Toch acht ik de kans groter dat de AEX onder de 572,80 blijft en in het kortetermijnbeeld binnenkort een volgende verslechtering zal laten zien. Eerste weerstand ligt nu bij de 566 (top van de toppatronen van de afgelopen dagen) waarboven de dubbele top bij 572,80 is te vinden. Steunpunt ligt als eerste bij de 557,50 – 558, de bodem van gisteren en de oude bekende horizontale steun. Daaronder mag een snel vervolg worden verwacht richting de 548,60 – 550,40. Hier ligt de bodemzone van de consolidatiefase uit april, de recente bodem van de afgelopen week (tijdens de mini-correctie vanaf de jaartop) en de neklijn van een groot toppatroon. Daaronder kan de AEX in een neerwaartse versnellingsfase terecht komen. Een ander steunpunt is verder nog te vinden bij het oplopende 50-daags gemiddelde van nu 552,80. Dit gemiddelde zorgde vorige week bij de 550,40 nog voor een opleving. Kortom, blijf alert op de vorming van meer toppatronen en een krachtige neerwaartse draai in de komende tijd.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.