Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Analyse: Omhoog of omlaag?

AEX Analyse: Omhoog of omlaag?
15 nov 2021 om 11:53

De status van onze risico-indicator wijst nog steeds op een sterk stijgende trend. Zolang de AEX dagelijks boven haar 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe) lijn noteert, zonder meer dan 3 volledige beursdagen onder deze lijn te noteren en te raken, is de trend “STERK STIJGEND”. De voorlopige koerswinst sinds het golden cross-signaal van halverwege vorig jaar bedraagt 49,36% en is daarmee groter dan iedere eerder afgesloten golden cross-fase van deze eeuw.

Op het wereldtoneel is het echter erg onrustig. De geopolitieke onrust blijft maar toenemen, prijzen van goederen en diensten stijgen steeds harder, er zijn de nodige tekorten van computerchips en andere essentiële producten, leveringstijden lopen op, de rente op de spaarrekening blijft maar 0% en de drempel waarop negatieve rente in rekening wordt gebracht bij burgers daalt verder. Het goede nieuws voor de beurzen is dat centrale banken de financiële markten blijven voorzien van ruime monetaire stimulansen. En ook overheden laten hun tekorten flink oplopen om de economie maar te blijven stimuleren om o.a. de coronapandemie te bezweren, klimaatverandering tegen te gaan en (digitale) infrastructuur te verbeteren.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Nederlandse beurs, vertegenwoordigt de koersontwikkeling van de 25 grootste ondernemingen gewogen naar marktkapitalisatie. Iedere 3 maanden analyseren wij, aan de hand van de Golden Crosses Beleggingsmethode, de status van
Nederlands belangrijkste beursindex. Wat wordt de vermoedelijke richting van de beurs? Welke aandelen binnen de index bieden de meeste kansen? Zijn Nederlandse aandelen over- of ondergewaardeerd?

Via de Golden Crosses Beleggingsmethode laten wij in 5 stappen zien hoe wij gefundeerd op o.a. deze vragen een antwoord geven. 

Onze methode kan op iedere belegging worden toegepast. Daarbij plaatsen wij direct de kanttekening dat geen enkele analysemethode in de wereld een garantie geeft op een positieve rendementsscore. Echter, een gedisciplineerde toepassing van de beleggingsmethode zal op lange termijn waarde toevoegen en risico’s verlagen.

De Golden Crosses Beleggingsmethode is een combinatie van fundamentele en technische analyse.

Stap 1: Wat is de status van de risico-indicator?

Als alle 25 onderliggende ondernemingen in koers stijgen, zal het u niet verbazen dat de AEX-index stijgt. En als ze alle 25 dalen, zult u ook begrijpen dat de index daalt. Maar vaak is de praktijk anders.

Binnen één index kunnen de onderliggende bedrijven in verschillende trends bewegen. Het aantal stijgende ten opzichte van dalende trends, rekening houdend met de respectievelijke wegingsfactoren, bepaalt uiteindelijk de richting van de index. 

Om de status van de trend te bepalen gebruiken wij één risico-indicator uit de technische analyse. Wij maken gebruik van het 50- en 200-daags voortschrijdend gemiddelde (VG), in het Engels “moving average” genoemd. Oftewel het gemiddelde van respectievelijk de laatste 50 en 200 slotkoersen. Het 50-daags VG wordt in onze grafieken weergegeven door een blauwe lijn en het 200-daags VG door een rode lijn. Als de blauwe lijn zich boven de rode lijn beweegt, dan is er sprake van een golden cross-fase. Oftewel een lange termijn stijgende trend.



Indien de blauwe lijn onder de rode lijn noteert, dan is er sprake van een dead cross-fase. Dit betekent dat er gevaar dreigt en dat de trend neerwaarts is. De grafiek laat zien dat de huidige status positief is. De trend is zelfs zeer sterk omdat de koers zich vrijwel voortdurend boven het 50-daags VG bevindt. De trend is daarmee POSITIEF.

 

Stap 2: Wat is de status van de risico-indicator voor de 25 onderliggende bedrijven?

Op alle 25 bedrijven uit de AEX kunnen wij afzonderlijk onze risico-indicator toepassen. Zie onze risico-indicator maar als een soort enquête. Een grafiek van een aandeel of index is niets anders dan een grafische weergave van wat alle beleggers van de waardering van een bedrijf of index vinden. Stijgende koersen in een grafiek wijzen op enthousiasme onder de geënquêteerden. Dalende koersen wijzen juist op pessimisme. De belegger stemt met
zijn koop- of verkoopgedrag over de huidige waarderingen. Hoe groter de onderneming of onderliggende index is, des te meer beleggers het bedrijf zullen volgen. Bij een enquête kunnen wij concluderen dat hoe meer mensen deelnemen, des te betrouwbaarder de uitkomst is. Zo werkt het ons inziens ook bij beleggen. Hoe groter het bedrijf is, des te betrouwbaarder is de uitkomst van de enquête. De beurskoers zal dan eerder een goede afspiegeling zijn van de onderliggende prestaties van het bedrijf. De stand van de AEX-index is de uitkomst van een enquête onder de volgers van de 25 onderliggende bedrijven.

Onze risico-indicator is dan ook betrouwbaarder als het wordt toegepast op de AEX-index, dan op ieder bedrijf afzonderlijk. Desalniettemin kan uit de analyse van de 25 individuele bedrijven extra informatie worden gehaald. Hoe meer bedrijven er in een golden cross-fase noteren, des te breder wordt de hoofdtrend van de AEX-index gedragen.

Op dit moment noteren 15 van de 25 bedrijven in een golden cross-fase (zie tabel op bladzijde 4). Dit zijn er 5 minder dan op de vorige peildatum. Om trendveranderingen vroegtijdig te kunnen signaleren maken wij ook gebruik van de zgn. “3-dagen-regel”. Als de koers vanuit een dead cross-fase langer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de rode lijn noteert (zonder deze te raken), dan wijst dit op een verhoogde kans op een verandering van de trend. In dit voorbeeld van dalend naar stijgend. Als belegger wil je zo spoedig mogelijk op een stijgende trend inspelen. Wachten op het golden cross-signaal om te kopen kan betekenen dat een groot deel van de winst wordt gemist.

18 bedrijven hebben een “groene” kleur in de tabel op bladzijde 4. Dit wijst erop dat de onderliggende trend sterker is dan de 15 golden crosses doen vermoeden. Er zullen naar alle waarschijnlijkheid per saldo 3 bedrijven binnenkort een koopsignaal geven.

Wij geven aan 3 bedrijven extra aandacht.

Akzo en Heineken zijn 2 mooie voorbeelden van bedrijven waarvan de beurskoers al langer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven het 200-daags VG noteert. Echter, er is in beide grafieken nog sprake van een dead cross-fase. De kans is groot dat beide bedrijven de komende weken promoveren naar een golden cross-fase. De kansen op verdere koersstijgingen zijn groot.



Ook Randstad heeft eenzelfde soort status. Op het moment van de dead cross noteerde de koers al rond het 200-daags VG. Sinds de dead cross-fase blijft de koers boven de rode lijn noteren. De kans is groot dat het aandeel binnenkort de stijgende trend hervat.

Met 15 van de 25 bedrijven in een golden cross-fase en daarnaast een aantal bedrijven in een dead cross-fase die kracht aan het ontwikkelen zijn voor opwaartse uitbraak, is de trend gemiddeld genomen nog steeds POSITIEF.

 

Stap 3: Hoe betrouwbaar is de huidige golden cross in de AEX-index?

Warren Buffett investeert nooit in beleggingen die hoog gewaardeerd zijn. “Wees niet hebzuchtig wanneer anderen dit zijn. Wees hebzuchtig wanneer anderen bevreesd zijn”, is één van zijn bekende uitspraken. De lange termijn trends worden nog beter zichtbaar op basis van de 50- en 200-weeks VG lijnen (zie grafiek rechtsboven). Het zijn niet alleen de golden- en dead crosses die signalen afgeven. Ook de hellingshoek van het 50-weeks VG lijkt een aardig betrouwbare indicator voor de toekomstige richting. Deze is positief. 

Volgens de regels van de risico-indicator, toegepast in de weekgrafiek, is er sprake van een stijgende trend. De coronacrash zorgde slechts voor een korte paniekfase, maar volgens de huidige stand van de risico-indicator is dat nu verleden tijd. Op basis van onze primaire regels van de risico-indicator is de trend onverminderd POSITIEF.

Om de kracht van de golden en dead cross-indicator duidelijk te maken hebben wij een analyse gemaakt van het zuiver volgen van golden en dead cross-signalen vanaf 1 januari 2000 (zie tabel linksonder). Daarbij hebben wij in ons onderzoek de eerste transactie volgens de Golden Crosses Beleggingsmethode gedaan bij het eerste golden cross-signaal na 1 januari 2000. Bij de berekening van het rendement op lange termijn is geen rekening gehouden met dividend, rente en transactieprovisies. Onze inschatting is overigens dat, rekening houdend met deze extra factoren, het resultaat slechts beperkt zal wijzigen.

Tijdens golden cross-fases ontvangt de belegger tenslotte gewoon dividend en tijdens dead cross-fases ontvangt de belegger (normaliter) rente over zijn liquiditeit. 

Er zijn, inclusief het golden cross-signaal van deze lopende fase in deze eeuw, slechts 13 golden crosses geweest op basis van het 50- en 200-daags VG. Beleggen in een AEX-tracker om deze strategie te volgen had dus relatief weinig transactiekosten betekent. In perioden van dead crosses betaalt u geen beheerfee of bewaarloon wanneer u uw vermogen naar een spaarrekening boekt. Deze kosten heeft u wel bij een buy-and-hold strategie. 

Het begin van deze eeuw kenmerkte zich door de ICT-crisis. Deze crisis veroorzaakte een forse correctie op de Amsterdamse beurs. Het uiteindelijke rendement vanaf de eeuwwisseling ligt, bij het volgen van de Golden Crosses risico-indicator, fors hoger dan voor de buy-and-hold strategie. Een belegger die de buy-and-hold strategie had toegepast en tegen de slotkoers van 31 december 1999 had gekocht, had nu een koersrendement van
22,18%. De belegger die bij iedere golden cross tegen de slotkoers van die dag had gekocht en op iedere daarop volgende dead cross tegen de slotkoers had verkocht, had een rendement behaald van 111,90%. De Golden Crosses Beleggingsmethode heeft vooral toegevoegde waarde in perioden dat beurzen een crisis doormaken. Verliezen worden dan beperkt. De slechtste beleggingsperiode op basis van onze risico-indicator was de meest recent afgesloten golden cross-fase. Het rendement was met -22,99% zelfs nog iets slechter dan de periode tijdens de ICT-crisis (-22,68%). Dit soort grote verliezen wordt veroorzaakt door de snelle en korte periode waarin het verlies wordt aangericht. Plots omkerende trends worden te laat, op basis van de risico-indicator, gesignaleerd. 

Daarom gebruiken wij aanvullende richtlijnen zoals de “3-dagen-regel” en “10%-regel”. Wilt u meer weten over onze risico-indicator, kijk dan op onze website (menu Bedrijfsprofiel/risico-indicator) of volg onze beleggingscursus. Belangrijk om te weten is dat de fundamentele analyse leidend is, zoals wij bij stap 5 zullen toelichten. 

Wij blijven onze waarschuwing herhalen: “Onze risico-indicator signaleert geen crashes. Plotselinge sterke koersdalingen kunnen zich in iedere periode voordoen. Ook in een golden cross-fase. De beurscrash van 1987 was zo’n voorbeeld die niet vooraf door onze risico-indicator werd gesignaleerd”. Ook de coronacrash van vorig jaar kan aan dit voorbeeld worden toegevoegd. Crashes komen niet vaak voor. 2 achter elkaar al helemaal niet. Toch kan een nieuwe crash zich op ieder willekeurig moment opnieuw voordoen”.

Wij realiseren ons dat het startpunt van de vergelijking van de 2 methoden in de tabel arbitrair is. Door de eeuwwisseling als startdatum te kiezen komt onze risico-indicator goed uit de verf. Wij hadden ook perioden kunnen rapporteren waarin de Golden Crosses Beleggingsmethode minder voordeel zou hebben opgeleverd ten opzichte van de buy-and-hold strategie. Amerikaanse onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van onze risico-indicator op de S&P500 over langere perioden geen extra rendement geeft. De rendementen op basis van buy-and-hold en de Golden Crosses methode zijn dan ongeveer aan elkaar gelijk. Maar de onderzoeken geven wel aan dat het risico van onze beleggingsmethode, op basis van golden- en dead crosses, beduidend lager ligt. Voor de AEX-index en veel andere indices zien wij, naast risicobeheersing, ook op het gebied van rendement een positieve bijdrage van het gebruik van de risico-indicator. Dit in tegenstelling tot de uitkomsten van de Amerikaanse onderzoeken. 

De lange termijn analyse toont aan dat de toegevoegde waarde van het handelen op basis van de golden en dead cross-signalen groot is. Daarom is de huidige status van de risico-indicator POSITIEF voor de AEX-belegger.

Stap 5: Wat is onze fundamentele visie? 

De voorgaande 4 stappen gaan over onze risico-indicator. Echter, de belangrijkste vraag is: “is de belegging fundamenteel ondergewaardeerd?”. De uitkomst van stap 5 kan er toe leiden dat de stappen 1 t/m 4 geheel overbodig zijn. U gaat toch niet uw geld beleggen in aandelen die uzelf sterk overgewaardeerd vindt? Als een belegging volgens de eigen fundamentele visie overgewaardeerd is, dan mag de nadruk ons inziens niet komen te liggen op de uitkomst van de risico-indicator. Technische analyse is naar onze mening altijd ondergeschikt aan defundamentele analyse. Maar dit wil niet zeggen dat het analyseren van grafieken onzin is. Het is een prima hulpmiddel die, in combinatie met de fundamentele analyse, van sterk toegevoegde waarde kan zijn.

Onze huidige fundamentele visie is negatief. De waarderingen van Nederlandse aandelen zijn naar onze mening relatief hoog en voornamelijk gebaseerd op het ruime monetaire beleid van centrale banken. Wij hechten voor het bepalen van de waardering veel waarde aan de zogenoemde CAPE-waarderingsmaatstaf. Deze Cyclically Adjusted Price-Earnings is door econoom Robert Shiller geïntroduceerd en zijn werk is met een Nobelprijs bekroond. In de berekening van zijn ratio wordt gebruik gemaakt van de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar gecorrigeerd voor inflatie. Door het gebruik van een periode van 10 jaar wordt het effect van de economische cyclus op een bepaald moment verminderd. Op basis van data van Siblis Research blijkt dat de huidige waarderingen voor Nederlandse aandelen extreem hoog zijn in vergelijking met de meeste andere ontwikkelde markten.

Wij schreven de vorige keer: “Het verdisconteren van verwachtingen is omgeven door veel onzekerheden. Het is de vraag of de hoge verwachtingen omtrent de winst gaan uitkomen. Mochten de bedrijfswinsten de komende jaren inderdaad verder stijgen, wellicht zelfs meer dan nu wordt verdisconteerd, dan kunnen de beurskoersen positief verrassen. Het verleden leert echter dat beleggers vaak te optimistisch of te pessimistisch zijn. In de huidige fase lijkt er sprake van overoptimisme. Wij zien steeds meer bevestiging dat de wereldeconomie afglijdt naar een nieuwe recessie”. Een stagflatieperiode ligt mogelijk in het verschiet. Oftewel gematigde economische groei in combinatie met toenemende inflatie, wat resulteert in een negatieve reële groei.

De Nederlandse economie kromp (Bruto Binnenlands Product) 5 achtereenvolgende kwartalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het cijfer over het 2de kwartaal lijkt dan ook fantastisch nieuws, maar dit cijfer wordt afgezet ten opzichte van het diepste dal van vorig jaar. De onderliggende reële trend, na inflatiecorrectie, is nog steeds zwak. Steeds meer berichten buiten Nederland wijzen opnieuw op een afkoeling van de mondiale economie.

Echter, het Nederlandse producentenvertrouwen is nog steeds redelijk sterk, terwijl het consumentenvertrouwen de verkeerde kant op beweegt.

Fundamenteel gezien zijn de waarderingen van Nederlandse aandelen, in historisch perspectief maar ook ten opzichte van veel andere landen, hoog. Wij blijven om die reden fundamenteel NEGATIEF.

Conclusie:

Onze kwartaalanalyse heeft momenteel de volgende status:

  1. Huidige status risico-indicator: POSITIEF
  2. Breedte van de trend: POSITIEF
  3. Betrouwbaarheid huidige dead cross: POSITIEF
  4. Lange termijn rendement obv risico-indicator: POSITIEF
  5. Fundamentele waardering: NEGATIEF

Fundamenteel gezien zien wij weinig opwaarts potentieel. De waarderingen zijn nog steeds zeer hoog en de geopolitieke risico’s nemen toe. Op basis van stap 5, de belangrijkste, is het verstandig om niet teveel risico te nemen. Een onderweging is de einduitkomst op basis van deze 5 stappen.

Hoeveel moet de belegger onderwegen? Helemaal geen Nederlandse aandelen of toch een bepaald percentage van het belegbaar vermogen alloceren richting de AEX? 

Dit is voor iedere belegger een persoonlijke afweging. Wij zijn in ons beleggingsbeleid voorstander van het beleggen in wereldwijde en/of regionale beleggingsfondsen en trackers. Wij hebben onze beleggingsmethode met de AEX-index toegelicht omdat dit veel Nederlandse beleggers zal aanspreken. Met onze methodiek tonen wij aan dat fundamentele analyse prima gecombineerd kan worden met een instrument uit de technische analyse. De fundamentele analyse is een subjectieve waarderingsmethodiek. Mocht uzelf (subjectief) een positieve fundamentele visie hebben, dan is de huidige stand van onze risico-indicator (objectief) een bevestiging van uw visie. Wanneer uw fundamentele visie niet wordt bevestigd door de stand van de risico-indicator, dan geeft dit aan dat andere beleggers per saldo uw visie niet delen. 

De Golden Crosses Beleggingsmethode kan ook worden toegepast op individuele aandelen. Maar dit levert een minder betrouwbaar beeld op waardoor de uitkomst minder zeker wordt. Individuele beleggingen hebben namelijk te maken met specifiek risico. Het is niet alleen de markt die van invloed is op de richting van de koersen, maar ook de prestaties van het individuele bedrijf. Dit is een extra risicocomponent. De meest
lucratieve aandelen zijn de aandelen die continue, ieder kwartaal, in een golden cross noteren (zoals ASML). Maar let op! Aan iedere golden cross komt een eind. Prosus en Just Eat Takeaway waren prima voorbeelden van aandelen die op basis van onze risico-indicator vermeden konden worden. De meest interessante golden crosses zijn aandelen die een lange periode in een dead cross hebben genoteerd en recent zijn gedraaid naar een golden cross-fase, bijvoorkeur na een daling van 50% of meer. Het is raadzaam om te kopen wanneer anderen per saldo negatief zijn, maar dan wel na een grote correctie. Bij individuele aandelen dient voorkomen te worden dat u instapt in een aandeel dat structureel de slag mist. 

Pas voor uzelf de stappen van de Golden Crosses Beleggingsmethode toe. Kijk bijvoorkeur wekelijks naar de stand van de risico-indicator. En kijk ook met regelmaat naar de fundamentele waarderingen. Het is niet te voorkomen dat u soms aandelen koopt die achteraf toch blijken te dalen. Ook na toepassing van onze regels. Echter, onze ervaring leert dat de kans daarop wel aanzienlijk wordt verkleind.

Wanneer u de resultaten over 2021 t/m de huidige peildatum bekijkt en u combineert dit met de signalen van de risico-indicator, dan zult u ontdekken dat deze u helpen om uit de huidige 25 bedrijven de slechteriken te vermijden en de pareltjes te selecteren.

De Golden Crosses Beleggingscursus met o.a. aandacht  voor de fundamentele en technische analyse, maar ook voor macro-economische ontwikkelingen en het toepassen van risicomanagement, is inmiddels online beschikbaar. 

Voor het bestellen en/of het verkrijgen van meer informatie over de beleggingscursus, klik op deze link.


Disclaimer Golden Crosses B.V.:

Op deze publicatie is de disclaimer van Golden Crosses B.V. van toepassing. 

Verkorte disclaimer:

Alle aanbevelingen inzake de aantrekkelijkheid van bepaalde effecten dienen niet gezien te worden als aanbod om effecten en/of andere zakelijke waarden te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering.

Alle communicatie is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke beleggingsdoelstellingen, de persoonlijke financiële situatie, kennis en ervaring en beleggingshorizon van de betreffende lezer. Alle informatie mag dan ook niet worden aangemerkt als een persoonlijk advies.

De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Opinies, feiten en meningen kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. De verspreiding van alle uitingen van Golden Crosses in andere jurisdicties dan in Nederland is mogelijk aan restricties onderhevig en de lezer dient zelf de restricties te achterhalen.

Golden Crosses verbiedt het geheel of gedeeltelijk verspreiden van alle uitingen van Golden Crosses en aanvaart geen enkele aansprakelijkheid voor de acties van derden op grond van inzichten van Golden Crosses.

Het intellectueel eigendom  van alle publicaties van Golden Crosses behoort toe aan Golden Crosses.

De gehele disclaimer kunt u lezen op de website www.goldencrosses.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.