Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX 564 bijna getest

AEX 564 bijna getest
9 jan 2018 om 08:53

Met een intraday-top bij 561,30 werd de zware weerstand van 564 op minder dan 3 punten na getest. Zal deze weerstand structureel worden gebroken? Of moeten we juist alert zijn op toppatronen en een omkeer?

De 564 is een belangrijke en zware weerstand. Dit niveau geldt al sinds 2016 als mijn volgende langetermijndoel binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend. Deze opgaande trend sinds 2009 is nog steeds intact en daar zie ik vooralsnog ook geen verandering in komen. De weg hiernaartoe had ik echter sinds vorig jaar wel anders ingeschat. Na de 4e test van de nieuwe (sinds begin 2016) stijgende middellangetermijnbodemlijn in december 2016 bij 445,65 is de AEX opwaarts gaan versnellen. Deze versnelling vond plaats in een tweetal etappes. De eerste beweging duurde ongeveer 6 maanden en zorgde voor een stijging van ruim 90 punten tot aan de mei-top van 537,80. Hierna werd een groot topvormingsproces ingezet dat tot augustus duurde. Tijdens dit klassieke topvormingsproces vonden slechts een tweetal kleine correcties plaats van 5% en 6%. De 2e opgaande etappe zorgde voor een stijging van ruim 50 punten vanaf de 506-bodem in augustus tot de 557,40 top in november. Tijdens beide lange etappes vonden er geen tegenreacties plaats van meer dan 3%, ofwel geen mini-correcties. Dit is een uitzonderlijke situatie die we tijdens deze gehele bullmarkt nog niet eerder zijn tegengekomen. Dit wijst ook op euforie in de markt, maar deze euforie zet aanzienlijk langer door dan verwacht. De markt is krachtig en om een forsere correctie te starten is een structurele doorbraak noodzakelijk onder de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn.

20 punten stijging vanaf de bodem van 2 januari dit jaar
In februari 2016 werd een belangrijke langetermijnbodem op de borden gezet na een forse correctieve fase van ongeveer 25% daling bij 378. Dit was het startpunt van de huidige opgaande bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Deze bodemlijn loopt maandelijks ongeveer 7 punten op en is momenteel te vinden bij 546. Sinds de bodem bij 378 heeft deze bodemlijn al een groot aantal raakpunten verzameld, ook tijdens de tegenreacties in de zomer van vorig jaar en de mini-correctie afgelopen november werd deze bodemlijn precies getest. Op de 1e handelsdag van dit jaar vond de 1e intraday-doorbraak hieronder plaats. Hij vormde toen een bodem bij 540,35 en daarbij ook een bodempatroon in het kortetermijnbeeld, een hammer. Dit was de opmaat voor de huidige opgaande beweging van al ruim 20 punten sinds 2 januari. Dit leek de start van meer neerwaartse druk te worden, maar uiteindelijk werd de jaartop van 2017 in de afgelopen dagen gebroken waarmee ook de eerdere toppatronen weer werden opgeheven. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit het startsein is van de volgende krachtige opwaartse beweging, of juist de laatste bewegingen van een euforische stijging.

2 opwaartse gaps en negatieve divergentie
Als we kijken naar het kortetermijnbeeld zien we vanaf de test van de 540,35 bodem begin dit jaar een zeer krachtige stijging tot bijna de 564 weerstand. Een structureel slot hierboven zet de deur open voor een verdere opwaartse beweging. De volgende langetermijndoelen komen dan bij 590 en 610 te liggen. Toch moeten we alert zijn op de vorming van toppatronen en een plotselinge omkeer. De AEX vormde (net als enkele andere indices) gisteren een kleine shooting star met opnieuw een opwaartse gap. Dit is de 2e gap dit jaar. De eerste is tussen 545,40 en 546,10 te vinden. De gap van gisteren ligt tussen 558,15 en 559,50. Een sluiting van deze gap met bevestiging onder de vorige (november) top van 557,40 zou een eerste aanwijzing zijn dat een top is gevormd. Uiteindelijk moet de 546 stijgende bodemlijn worden gebroken om het startsein te geven van een volgende en waarschijnlijk forsere correctie. Zolang deze bewegingen niet plaatsvinden, blijft de opwaartse kracht intact. Wel zien we dat de RSI niet meeloopt met de huidige opgaande beweging. Deze noteert nog steeds ruim onder de vorige (lagere) toppen. Er lijkt daar een nieuwe situatie van negatieve divergentie te ontstaan ten opzichte van de november en december toppen.

DAX blijft nog onder de novembertop
De Amerikaanse indices laten nog steeds geen verzwakkingen zien, daar is sprake van een verdere versteiling van de opgaande trends. Een eerste verzwakking treedt daar op onder de meest steil opgaande bodemlijnen. Toch blijft de handelsruimte in deze smalle opgaande en steile trends beperkt. In Europa zagen we gisteren ook de STOXX Europe 600 nipt boven zijn jaartop van 2017 breken, maar deze vormde ook een shooting star. Kijken we naar de Duitse DAX dan valt op dat deze index gisteren (met een toppatroon) wel boven de decembertop brak, maar nog niet boven de novembertop. Dit hoogste punt van 2 maanden geleden is bij 13.525 te vinden. Daarboven kan de DAX een verdere opgaande beweginge starten. In de afgelopen week testte de DAX nog precies zijn stijgende middellangetermijnbodem rond de 12.750. Deze bodemlijn is inmiddels bij 12.815 te vinden en moet worden gebroken als startsein voor een forsere correctie. Zolang dat niet gebeurt, blijft de opgaande middellangetermijntrend intact en zijn forsere correcties niet realistisch. Wel zien we vermoeidheid in de DAX de laatste paar maanden als opmaat voor een verslechtering, maar de definitieve signalen moeten nog worden gegeven.

Grafiek Xetra DAX Index op dagbasis

 

Grafiek Nasdaq 100 Index op dagbasis

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 558,15–559,50 / 557,40 / 552 / 546,10 564 / 565,30 / 572

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.