Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Aandelen in de Nederlandse AMX kunnen met 13% stijgen!

Aandelen in de Nederlandse AMX kunnen met 13% stijgen!
17 nov 2017 om 14:51

De AMX stijgt dit jaar al ruim 20% in de plus. Zit er nog meer in het vat voor de belegger? In deze column bespreek ik de verwachtingen van de analisten en de gemiddelde waardering van de aandelen in de AMX. Recent publiceerde ik een soortgelijke analyse op de AEX. Deze kunt u HIER lezen.

Analisten lijken per saldo nog erg positief gestemd. Zo zien ze bij slechts drie aandelen neerwaarts potentieel. Eén van deze bedrijven gaat nog worden overgenomen, Refresco, dus zo bezien zijn het er maar twee die in waarde kunnen dalen. Niet echt geloofwaardig wat mij betreft. Aandelen die kunnen dalen in waarde zijn Wessanen en Arcadis, maar met -3% en -4,6% niet al te veel.

Gemiddeld kunnen de aandelen in de AMX nog met 13,2% stijgen de komende twaalf maanden! Waar kan ik tekenen? Analisten verwachten het meeste van BAM met 41,7% rendement gevolgd door Fugro met 36,7%. Dit jaar stijgt BAM tot nu toe 3% en daalt Fugro met 24%. Dus volgens de analisten hebben deze aandelen nog een inhaalslag te maken.

Let op! Dit is niet mijn top 5 van aandelen. Wilt u mijn actuele beleggingsportefeuille zien? Bij ProBeleggen laat ik exact zien waarin ik beleg.

Top 5 meeste potentieel in de AMX

  1. BAM +41,7%
  2. Fugro +36,7%
  3. Flow Traders 31,8%
  4. Air France KLM 24,8%
  5. OCI 24%

Als ik dan een blik werp op de gemiddelde waardering dan lijken de aandelen gemiddeld genomen redelijk aan de prijs. De gemiddelde koers-winstverhouding (aandelenkoers gedeeld door de winst per aandeel) voor 2017 ligt op 18,6x en voor 2018 op ruim 17x. Ik wil wel kort benoemen dat deze maatstaf vele tekortkomingen kent. Zo houdt de koers-winstverhoudingen geen rekening met schuld en kijkt het naar nettowinst en niet naar de minder beïnvloedbare operationele winst. Het is slechts een indicatie.

Van beleggers hoor ik vaak dat het lastig is een goed overzicht te krijgen van verwachtingen, koersdoelen, dividendrendement en aanbevelingen van analisten. Om die belegger te helpen zet ik hieronder een overzicht van alle aandelen in de AMX. Op dit plaatje ziet u het aantal koop, houden en verkoop aanbevelingen per aandeel, het gemiddelde koersdoel, winsttaxaties voor 2017 en 2018, dividendrendement en de koers- winstverhouding.

Altijd handig wat mij betreft voor een makkelijk overzicht. Ga alleen nooit blind op dit soort lijstjes af. Doe je huiswerk goed, want uiteindelijk ben je zelf als enige verantwoordelijk voor je beleggingsresultaat!

Fijn weekeind.

Albert Jellema


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Arcadis

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.