Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandelen ASMI 7% hoger: dit is waarom

Aandelen ASMI 7% hoger: dit is waarom
25 okt 2023 om 13:20

Aandelen van chipmachineproducent ASM International noteren vandaag fors hoger in reactie op kwartaalcijfers die gisteren nabeurs gepubliceerd werden. In dit artikel duiding van die kwartaalcijfers. 

En: wat is nou precies het verhaal achter de enorme koersstijging van ASMI dit jaar? Aandelen ASMI zijn met afstand de grootste stijger op de Nederlandse beurs dit jaar. Waarom zijn beleggers zo enthousiast over dit aandeel? Met een terugblik op de beleggersdag van ASMI een maand geleden valt een boel te verklaren.

  • Kwartaalcijfers beter dan verwacht
  • Sterke orderintake ondanks zwakke marktomstandigheden
  • Eerste Gate-All-Around orders ontvangen
  • ASMI met ALD + Epitaxy goed gepositioneerd voor toekomst

Kwartaalcijfers ASMI

ASMI rapporteerde beter dan verwachte cijfers. De omzet lag op €622 miljoen en komt daarmee iets boven de eigen verwachtingen van ASMI uit. Ook de operationele winst lag met €157 miljoen een stuk hoger dan verwacht.

De grote positieve verrassing is echter de sterke orderintake. Ondanks de zwakke marktomstandigheden ontving ASMI voor €627 miljoen aan nieuwe orders. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ASML waar de orderintake juist erg zwak was.

Er werd aanvankelijk gerekend op circa €539 miljoen. Een kwartaal eerder lag het aantal nieuwe orders nog op €485 miljoen.

ASMI komt in principe met dezelfde boodschap als ASML: zwakke marktomstandigheden, een afkoelende economie en geopolitieke spanningen. De vraag van afnemers blijft daardoor relatief zwak.

Maar: vanwege de industriebrede transitie naar nieuwere generatie microchips (o.b.v. Gate-All-Around technologie) ziet ASMI dat grote chipproducenten reeds nieuwe orders hebben geplaatst voor de chipmachines van ASMI. Aanvankelijk rekende ASMI erop dat deze orders pas in Q4 zouden plaatsvinden. Dat gebeurd nu dus al een stuk eerder. Zeker gelet op de zwakke marktomstandigheden een positief signaal.

Wel laat ASMI weten dat met name de markt voor geheugenchips erg zwak is op dit moment. Dat zagen we al terug bij ASML waar nieuwe orders voor chipmachines gericht op memory zo goed als nihil waren. Men verwacht op de kortere termijn ook nog geen herstel van deze markt.

Ook de automotive en industrial markt begint inmiddels af te koelen, aldus ASMI. Tot op heden hielden die aardig stand maar ook dat begint te verzwakken.

Er volgt een positieve noot over de tractie van Silicon Epitaxy (lees: overname LPE). Dat gaat nog steeds erg goed en naar verwachting komt de omzet uit dat segment voor 2023 op meer dan €130 miljoen te liggen. Alhoewel reeds eerder aangegeven toch goed om te horen.

De fantasie bij aandelen ASMI

Aandelen ASM International zijn met afstand de grootste stijger op de Nederlandse beurs dit jaar. Aandelen stegen met ruim 60%. Wat is precies de fantasie bij ASMI? Aan de hand van ontwikkelingen in de bredere chipindustrie en de boodschap van ASMI tijdens de beleggersdag vorige maand valt het enthiousasme van beleggers wel te verklaren.

Innovatie in de chipsector werd de afgelopen decennia primair gedreven door steeds meer transistoren op een microchip te plaatsen. Naarmate dit steeds moeilijker wordt vanwege de natuurkundige complexiteit zoekt men naar alternatieven om microchips toch sneller, krachtiger en energie-efficiënter te kunnen maken.

Vanwege deze noodzaak aan innovatie – gedreven door allerlei technologietrends – hebben nieuwere generaties microchips steeds een andere technische architectuur in vergelijking met oudere microchips. Die transities zorgen er echter ook voor dat het gehele proces omtrent de productie van de microchips veranderd. Er is daardoor bijvoorbeeld meer vraag naar specifieke technieken en bepaalde chipmachines.

Onder meer de vraag naar ALD-techniek (Atomic Layer Deposition) zal hierdoor in de toekomst verder blijven toenemen. Voor ASM International is dit specifieke segment goed voor meer dan de helft van de omzet. Daarnaast heeft het wereldwijd een marktaandeel van meer dan 55%.

De koersstijging van de aandelen valt voor een gedeelte toe te rekenen aan het besef van beleggers dat ASMI hiermee de komende jaren midden in de sweet spot zit. De markt voor ALD zal naar verwachting toenemen van $2,6 miljard in 2022 tot $4,2-$5 miljard in 2027. ASMI voorziet dat het haar marktaandeel van meer dan 55% daarbij zal behouden:

We zien ook steeds meer innovatie in de back-end (advanced packaging) waarbij spelers als BE Semiconductor Industries (BESI) met hybrid bonding om de hoek komen kijken. Maar ook ASMI verwacht hiervan te profiteren aangezien het met haar ALD-techniek ook diverse toepassingen ziet binnen deze trend.

Naast de reeds sterke marktpositie met haar ALD-techniek bezit ASMI een tweede interessante groeidrijver, namelijk de exposure naar het zogeheten Silicon Epitaxy. Een specifieke techniek die met name geschikt is voor de meer geavanceerde microchips.

Alhoewel de bredere markt van epitaxy de komende jaren niet spectaculair zal groeien ziet ASMI kansen om haar marktaandeel te verdubbelen. Onder meer vanwege de transitie naar nieuwere generaties microchips waar ASMI zich met deze techniek met name op richt:

Silicon Epitaxy heeft een hoge exposure naar de groeimarkten van elektrische voertuigen en duurzame energie. De verwachtingen omtrent de groei van deze markt liggen dan ook erg hoog. Mede vanwege de noodzaak voor energie-efficiëntere microchips in deze twee segmenten voorziet ASMI een samengestelde groei van meer dan 30% tot 2028 voor deze markt:

Vorig jaar deed ASMI een overname van het zogeheten LPE dat zich volledig richt op deze technologie. Een schot in de roos voor ASMI, want dit bedrijfsonderdeel presteert sinds de overname beter dan verwacht. Men voorziet een samengestelde groei van meer dan 25%, waardoor de circa €130 miljoen omzet die ASMI hier naar verwachting in 2023 mee behaalt in enkele jaren flink kan gaan toenemen:

Onderliggende transitie

Zolang een echt herstel van de bredere chipmarkt niet zichtbaar wordt zullen afnemers terughoudend blijven. Ook ASMI zal dat merken. Echter, vanwege de nieuwe transitie naar Gate-All-Around techniek voor de nieuwere generatie microchips kan ASMI profiteren van een groeitrend die enigszins los staat van het herstel van de bredere sector.

Die transitie gaat namelijk vroeg of laat plaatsvinden. De sterke orderintake ondanks de zwakke marktomstandigheden is een eerste positieve signaal dat die transitie aan het doorzetten is.

Zoals ASMI ook op de beleggersdag aangaf moet die transitie naar Gate-All-Around techniek de komende jaren voor de grootste groei gaan zorgen binnen de markt voor Wafer Fab Equipment:

Bekijk de video hieronder

Conclusie

Aandelen ASMI noteren vandaag stevig hoger vanwege beter dan verwachte cijfers. Met name de sterke orderintake is opvallend gelet op de zwakke marktomstandigheden in de sector die toch langer aanhouden dan gehoopt. Ook de eerste orders gericht op de industriebrede transitie naar Gate-All-Around zijn iets eerder dan verwacht ontvangen. Een goed teken.

Met zowel ALD + Epitaxy bezit ASMI twee interessante groeidrijvers waardoor de vooruitzichten voor de komende jaren positief zijn. ASMI kan hierdoor gaan profiteren van de komende transitie naar nieuwere generatie microchips. Daarnaast heeft het een hoge exposure naar interessante groeimarkten zoals automotive en renewables.

Ondanks de positieve vooruitzichten ontkomt ook ASMI niet aan de cycliciteit van de bredere chipmarkt. Momenteel zit de sector nog steeds in een downturn. Hier en daar ziet men wel verbetering maar het exacte verloop van het herstel blijft op dit moment lastig in te schatten. Dit blijft een risico op de kortere termijn, ook voor ASMI.

Ook hier wederom een verhaal van korte termijn t.o.v. lange termijn. Aandelen ASMI kennen daarnaast een relatief stevige waardering. Beleggers hebben reeds voorgesorteerd op de positieve vooruitzichten van de chipmachineproducent. Enige voorzichtigheid is daarom geen overbodige luxe.

DISCLAIMER:

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.