Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Albert Jellema - dinsdag, 31 oktober 2017 09:40

Deze aandelen in de AEX lijken nog goedkoop!

Nu de banken weer veel advertenties de wereld inslingeren met als boodschap dat als je niet belegt je er niet bijhoort kun je je serieus afvragen of het nu het moment is te gaan beleggen in aandelen. In het verleden is het voor mijn gevoel vaak zo geweest dat op het moment dat de grootbanken beleggen beginnen te promoten je wellicht beter nog even kunt wachten. Teksten als 'uw spaargeld verdient beter' en de 'spaarverslimmers' maken mij nogal nerveus. Het lijkt wel een bewussie om het woord sparen in de reclame uitingen op te nemen....ach ja tot zo ver mijn ergernis over dit soort uitingen. Zijn er in de AEX nu nog aandelen die goedkoop lijken? Nu de AEX over de afgelopen 5 bijna verdubbelde in waarde inclusief dividend een vaak gestelde vraag.

Nu is het niet zo dat er één waarderingsmaatstaf is die als de heilige graag kan worden gezien. Naast de koers-winstverhouding, dividendrendement, ev/ebitda, boekwaarde en cashflow modellen bestaan er nog vele waarderingsmethodieken waar analisten mee werken. Uiteindelijk resulteert dit in taxaties en koersdoelen. In dit artikel geef ik een overzicht van de aandelen in de AEX en de verwachtingen per 30 oktober 2017. Volgens de analisten van banken zijn er op dit moment nog 7 van de 25 aandelen in de AEX met meer dan 10% opwaarts potentieel. Voor 6 van de 25 aandelen verwachten de analisten zelfs een negatief rendement. Meest negatief zijn de analisten gemiddeld op Wolters Kluwer met een verwacht rendement van -/-5,3%. Meest positief op Altice met een verwacht rendement van slechts....49,2%!

Top 5 aandelen met meeste opwaarts potentieel volgens de analisten:

  1. Altice met verwacht opwaarts potentieel van 49,2%
  2. Ahold met 26%
  3. Gemalto met 19,8%
  4. Galapagos met 17,4%
  5. KPN met 14,3%

Wat opvalt in deze is dat de top 3 ook nagenoeg de slechtst presterende aandelen in de AEX zijn van dit jaar. Alleen Vopak ontbreekt wat dat betreft nog. Betekent dit dat analisten vergeten zijn hun taxaties en koersdoelen te verlagen? Of vinden ze de daling onterecht en zijn de losers van vandaag de winnaars van morgen? Wie het weet mag het zeggen.

Let op! Dit is niet mijn top 5 van aandelen. Wilt u mijn actuele beleggingsportefeuille zien? Bij ProBeleggen laat ik exact zien waarin ik beleg.

Top 5 aandelen die kunnen dalen in waarde volgens de analisten:

  1. Wolters Kluwer met verwacht neerwaarts potentieel van -/-5,3%
  2. Aalberts met -/-3%
  3. Reed Elsevier (RELX) met -/-2,8%
  4. Aegon met -/-1,2%
  5. Boskalis met -/-1,1%

In deze is er niet echt iets opvallends aan de hand. Aegon en Boskalis staan voor het jaar al in de min en analisten blijven negatief. Uitgevers Wolters en Reed doen het dit jaar goed en schijnbaar vinden analisten het wel een beetje duur worden en Aalberts met een stijging van 37% dit jaar kunnen de analisten helemaal niet volgen.

Van beleggers hoor ik vaak dat het lastig is een goed overzicht te krijgen van verwachtingen, koersdoelen, dividendrendement en aanbevelingen van analisten. Om die belegger te helpen zet ik hieronder een overzicht van alle aandelen in de AEX. Op dit plaatje ziet u het aantal koop, houden en verkoop aanbevelingen per aandeel, het gemiddelde koersdoel, winsttaxaties voor 2017 en 2018, dividendrendement en de koers- winstverhouding.

Altijd handig wat mij betreft voor een makkelijk overzicht. Ga alleen nooit blind op dit soort lijstjes af. Doe je huiswerk goed, want uiteindelijk ben je zelf als enige verantwoordelijk voor je beleggingsresultaat!

Succes met uw beleggingen.

Albert

 

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Bitcoin prijs houdt stand en blijft bullish

augustus 14, 2020

AEX week 33 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten