Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jordy Klijn - vrijdag, 12 april 2019 16:23

Aandeel Flow Traders presteert slecht – koopje?

Dit jaar laat de Nederlandse aandelenmarkt een flinke plus zien. De AEX staat 15% in de plus en de AMX met zelfs 22%. Na het drama eind vorig jaar schijnt de zon op de beurzen, maar voor hoe lang? De snelle stijging is op zijn mijn opmerkelijk te noemen als je teruggaat naar het sentiment van december.

Het onverwachte gebeurt 
Ruim 3 maanden geleden vielen analisten over elkaar heen om een onheilspellend toekomstbeeld te schetsen. Een afkoelende economie, een voortslepend handelsconflict en lastige Brexit onderhandelingen zouden aandelen geen goed doen. Menig belegger besloot zijn aandelen te verkopen en rode beursborden haalden sinds lange tijd weer eens het 20 uur journaal.

Dat het compleet anders verliep maakt beleggen mijns inziens zo intrigerend en uitdagend tegelijk. Dit is het gevolg van: geen harde Brexit, positieve ontwikkelingen in het handelsconflict en een aanhoudend gunstig laag rente klimaat in Europa. Hadden we dit kunnen voorzien als belegger? Ook al hield ik rekening met een uitstel van de Brexit en geloof ik in een handelsdeal, een lage(re) Europese rente voor langere tijd verwachtte ik niet.

Bottom up
Ondanks bovenstaande macro economische ontwikkelingen weet je als belegger nooit helemaal zeker hoe dit zich vertaalt in aandelenkoersen. De bekendste value belegger Warren Buffet riep ooit eens dat hij slechts 15 minuten per jaar naar macro economische ontwikkelingen kijkt. En dan met name naar de rente ontwikkelingen. Buffet besteedt zijn aandacht liever aan het bedrijf achter een aandeel.

In mijn beleggingsstrategie richt ik me ook in de eerste plaats op het bedrijf. Bij een aantrekkelijke korting van de intrinsieke waarde ten opzichte van de aandelenkoers komt een aandeel op mijn radar. Daarbij probeer ik met gestructureerde producten mijn risico’s te verkleinen. Immers, onverwachte koersbewegingen vanwege interne dan wel externe factoren kun je op de beurs niet uitsluiten. Tegelijkertijd helpen deze producten mij om mijn emoties als angst en hebzucht te kanaliseren.

Go with the flow…buy Flow Traders
Een aandeel dat niet meedoet in de euforie is Flow Traders. Het aandeel staat dit jaar troosteloos onderaan de AMX te bungelen met een verlies van 9%. Dit bedrijf profiteert van hoge bewegelijkheid van de beurs. Dus ook geregeld een (scherpe) daling. Dit is de laatste tijd ver te zoeken en beleggers stappen niet in het aandeel.

Flow Traders is wat mij betreft een mooie defensieve hedge in dit bullishe aandelenklimaat. Ik koop Flow Traders om 3 redenen:
1. Afgaande op de behaalde winst per aandeel van de afgelopen 3 jaar en de door analisten getaxeerde winst per aandeel voor de komende 3 jaar, ga ik uit van een winst per aandeel voor 2019 van tenminste: €1,50. Rekening houdend met de gezonde balans, kom ik met een koers winst verhouding van 18x uit op een koersdoel van €27. Geen stevige korting wat past bij mijn strategie. Maar hierover straks meer bij invulling.
2. Ik koop liever aandelen die tijdelijk wat uit de gratie zijn. Door de rustige markt en iets tegenvallende jaarcijfers behoort Flow Traders tot de slechtst presterende aandelen van de AMX year to date: -9%. Beleggers rekenden vooral op meer handelsinkomsten door een onrustig 4de kwartaal. Bij het afgeven van bied en laat prijzen van met name ETFs zou Flow Traders in dergelijke volatiele markten meer moeten kunnen profiteren.
3. Ik zie Flow Traders als een goede hedge voor mijn portefeuille. Met een AEX en AMX op de hoogste standen van het jaar geen overbodige luxe. Ervan uitgaande dat de volatiliteit oploopt als aandelenmarkten gaan dalen, zou dit de handelsinkomsten van Flow Traders voor 2019 goed moeten kunnen doen. In een dergelijk scenario zal mijn verwachte winst per aandeel van €1,50 veel te conservatief blijken.

Invulling
Gebaseerd op behaalde handelsinkomsten en geprognosticeerde handelsinkomsten ga ik in een conservatief scenario dus tenminste uit van een winst per aandeel van: €1,50. Blijven aandelenmarkten macro economische ontwikkelingen absorberen zoals vandaag de dag dan zit ik mogelijk nog te hoog. Maar ervan uitgaande dat we ook nog wel verrassende tegenvallers moeten verwerken, ga ik er eerder vanuit dat ik te laag zit.

Vertaal ik dit naar een koersdoel, dan vind ik €27 te rechtvaardigen. Liever hanteer ik een bandbreedte en dan voorzie ik een koersontwikkeling tussen €22 – €32. Natuurlijk realiseer ik me dat dit een ruime bandbreedte is, maar ook bij koersdoelen van analisten zie je niet anders. En dit is weer niet gek als je je realiseert dat een niet te voorspellen graadmeter als volatiliteit een belangrijke rol speelt.

Relateer je dit aan mijn beleggingsstrategie dat ik graag met korting koop, dan koop ik slechts met een korting van 7%. Tenminste als ik “gewoon” de aandelen zou kopen. Maar hier komt de invulling om de hoek kijken.

Daar ik een Flow Traders Rendement Certificaat met een ondergrens van €18 koop, koop ik als het ware met ruim 30% korting ten opzichte van mijn mijn eigen koersdoel. En dit vind ik een slimme invulling van mijn visie. Kortom, met het door mij geselecteerde Flow Traders certificaat verdien ik 10% in 9 maanden als de koers van Flow Traders niet onder de €18 zakt. Mijns inziens een aantrekkelijke risico/ rendementsverhouding.

Belangrijkste karakteristieken • ISIN-code: NL0012796551
1. Onderliggende waarde Flow Traders €25,14
De prijs van het Rendement Certificaat volgt de aandelenkoers van Flow Traders. Met een huidige aandelenkoers van Flow Traders op €25,70 noteert het Rendement Certificaat op €29.
2. Ondergrens €18
Om op einddatum de maximale uitbetaling van €32 van het Rendement Certificaat uitbetaald te krijgen moet Flow Traders de komende 9 maanden boven €18 blijven noteren. Zakt de aandelenkoers van Flow Traders onder de €18, dan volgt het Rendement Certificaat de aandelenkoers van Flow Traders 1 op 1. In dit scenario krijgt u een uitkering op basis van de slotkoers van Flow Traders op 20 december 2019. Blijven we boven de €18, dan ontvangt u €32
3. Bonusgrens €32
Het bedrag van €32 dat maximaal wordt uitbetaald indien de koers boven de ondergrens van €18 blijft.

Kosten en verhandelbaarheid
U dient rekening te houden met een verschil tussen de bied- en de laatprijs, ook wel de spread genoemd. Dit is €0,05. Het certificaat is iedere beursdag verhandelbaar tussen 08.00u en 18.30u.

Conclusie: als u net als ik voorziet dat de winst per aandeel van Flow Traders op tenminste €1,50 uitkomt en we daarmee geen koers onder de €18 gaan zien, dan kunt u dit Rendement Certificaat in portefeuille opnemen. Dat Flow Traders haar handelsinkomsten zeer waarschijnlijk stijgen zodra de volatiliteit op aandeelmarkten toeneemt, sterkt mijn vertrouwen dat Flow Traders gezien Slechts 1 dag noteerde Flow Traders in haar geschiedenis onder €18 en dat was op 20 november 2017…

Succes met uw beleggingen!

Jordy Klijn

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

Het laatste beursnieuws