Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandacht gericht op inflatie en mogelijke olie-interventie

Aandacht gericht op inflatie en mogelijke olie-interventie
15 nov 2021 om 07:20

De Bloomberg Commodity Index handelde vorige week voor de vierde achtereenvolgende week lager, waarbij de verliezen in de energiesector de winsten in de metaal- en landbouwsector overstegen.

De index, die 24 belangrijke termijncontracten volgt, liet een week zien waarin de sector te maken kreeg met de hoogste inflatie in de VS in drie decennia, de Amerikaanse regering die manieren overweegt om de olieprijzen te verlagen, een verkrapping van het aanbod bij belangrijke gewassen, geopolitieke onzekerheden aan de oostgrenzen van Europa, en niet in de laatste plaats de sterkste dollar in meer dan een jaar.

De energiesector handelde voor de derde achtereenvolgende week lager, voornamelijk gedreven door zwakkere olieprijzen en een daling van de Amerikaanse gasprijzen, terwijl industriële en edelmetalen stegen. Ondertussen zag de landbouwsector sterke stijgingen in tarwe nu de wereldwijde aanbodsituatie blijft verkrappen, terwijl andere belangrijke voedselgrondstoffen zoals koffie en maïs ook stegen.

Edele metalen: goud stal voor een keer de show na het doorbreken van een belangrijke weerstand. De markt schoot omhoog in reactie op de sterkste cijfers over de Amerikaanse inflatie in meer dan 30 jaar. Hoewel in de nasleep van de FOMC-vergadering van twee weken geleden het idee was ontstaan dat de Fed door de hoge inflatiecijfers heen zou kijken en zich liever zou richten op de arbeidsmarkt, waren deze cijfers voldoende om de markt op te schudden en de Fed-verwachtingen voor renteverhogingen voor volgend jaar te verhogen.

Het vooruitzicht van een versneld tempo van renteverhogingen in de VS volgend jaar, in combinatie met stijgende obligatierendementen op de lange termijn, hielp de dollar naar het hoogste niveau in meer dan een jaar. De herwonnen kracht van goud en het vermogen om de uitdaging van de sterke dollar te weerstaan, hielpen het in euro’s geprijsde goud naar een hoogste punt in één jaar boven €1625/oz.

Fondsbeheerders hebben hun blootstelling aan goud het afgelopen jaar in toenemende mate verminderd, omdat de lage volatiliteit op de aandelenmarkten en de stijgende aandelenprijzen de behoefte aan diversificatie verminderden. Of de zeer hoge Amerikaanse inflatie van oktober daar verandering in zal brengen, moet de komende weken blijken.

Bron: Saxo Groep

Ruwe olie stevende af op een derde weekdaling, nadat het opnieuw niet lukte om de Brent dubbeltop op $86,70 te doorbreken. Hoewel de wereldwijde korte termijn vooruitzichten nog steeds wijzen op een prijsondersteunende marktkrapte, heeft de markt aan momentum verloren. Dit heeft te maken met het risico van Amerikaanse maatregelen om de prijzen te beteugelen, een opleving van Covid-19 gevallen in Europa en Azië en lagere gas- en steenkoolprijzen die de vraag naar omschakelbare producten verminderen. Ook liet de OPEC in haar maandelijkse rapport over de oliemarkt doorschemeren dat de huidige prijsniveaus de vraag beginnen te schaden, vooral in landen als India en China.

Na de recente beslissing van OPEC+ om het huidige tempo van de maandelijkse productieverhogingen te handhaven, heeft de Amerikaanse regering de organisatie steeds nadrukkelijker de schuld gegeven van de hoge prijzen. Door de zeer hoge binnenlandse benzineprijzen, die in sommige staten bijna een recordniveau hebben bereikt, is de kans groter geworden dat de VS maatregelen zal nemen om de prijzen te beteugelen, hetzij door een eenmalige vrijmaking van de strategische reserves, hetzij, en dit is controversiëler, door een tijdelijk verbod op de uitvoer van ruwe olie uit de VS.

De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) handhaafde in haar maandelijkse Short-term Energy Outlook (STEO) haar prognose van een overbevoorrade markt tegen begin volgend jaar. Deze mening werd niet gedeeld door Russell Hardy, het hoofd van Vitol Group, ’s werelds grootste onafhankelijke oliehandelaar. In een online toespraak op de Reuters Commodity Trading Conference op dinsdag zei hij dat de wereldwijde vraag naar olie terug is op het niveau van 2019 en die in het eerste kwartaal van 2022 zal overschrijden. Zonder een Brent van 100 dollar per vat in 2022 uit te sluiten, zei hij dat de krapte op de oliemarkt de komende twaalf maanden zal aanhouden, nu de OPEC-reservecapaciteit is gedaald tot tussen de 2 en 3 miljoen vaten per dag.

Tegenover deze meestal korte termijn ontwikkelingen zal de oliemarkt nog jaren van potentiële onderinvestering wachten, waarbij oliemultinationals hun interesse in grote projecten zullen verliezen, deels vanwege de onzekere lange termijn vooruitzichten voor de vraag naar olie, maar in toenemende mate ook vanwege de kredietbeperkingen die banken en investeerders worden opgelegd vanwege ESG en de focus op groene transformatie.

Of de handelsrange op korte termijn in Brent 80 tot 85 dollar zal bedragen of mogelijk een diepere correctie naar 75,50 dollar, zal in hoge mate worden bepaald door de vraag of de regering-Biden maatregelen doordrukt om de prijzen te beteugelen.

Bron: Saxo Groep

De wereldtarweprijzen bleven stijgen. De Paris Milling tarwe futures bereikten een nieuwe recordhoogte net onder €300 per ton, terwijl de prijzen in Chicago ook stevig toenamen. Een slechte oogst in Noord-Amerika in combinatie met een daling van de export vanuit Rusland, ’s werelds grootste verlader, heeft geleid tot een grotere vraag naar tarwe uit Europa. Met het vooruitzicht van nog een mogelijk uitdagend oogstjaar in 2022, als gevolg van een terugkerend La Ninã-weerfenomeen en hoge kunstmestkosten, hebben enkele van de grootste importeurs onlangs hun inkooptempo opgevoerd.

De jongste opleving is het gevolg van de bovengenoemde grote stijging van de inflatie, de verdere verlaging van de mondiale voorraden door het Amerikaanse ministerie van Landbouw en niet in het minst de bezorgdheid over een mogelijke verdere vertraging van de uitvoer uit Rusland. Het verwachte sterke oogstseizoen in Australië en Argentinië biedt slechts een klein beetje soelaas mocht Rusland, wegens de aanhoudend hoge prijzen, besluiten meer van zijn oogst thuis te houden om de binnenlandse prijzen onder controle te helpen houden.

Koffie is een andere belangrijke voedingsgrondstof die momenteel nieuwe pieken bereikt. Gedreven door bezorgdheid over het aanbod in Brazilië en Colombia, heeft de Arabica koffie future die in New York wordt verhandeld een hoogste punt in zeven jaar bereikt op $2,16 per pond. Na een gemiddelde van ongeveer $1,2 per pond tussen 2015 en 2020 als gevolg van een overbevoorrade markt, is de prijs dit jaar scherp gestegen.

Hoewel congesties en vertragingen op de mondiale containervrachtmarkt de afgelopen maanden een uitdaging vormden voor verladers, is de belangrijkste reden voor de aanhoudende rally het krapper wordende aanbod, met een keldering van de productie in Brazilië. Droogte en vorstschade eerder in het jaar hebben niet alleen de jongste oogst verminderd, maar ook bezorgdheid doen ontstaan over de omvang van de productie volgend seizoen. In Colombia heeft overvloedige regenval de opbrengst verlaagd en het risico van plantenziekten verhoogd.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.