Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cees Smit: Value Picks

Cees Smit: Value Picks
18 jan 2021 om 09:55

Het valt me op dat oude manieren van beleggen van een bedrijf analyseren, de grafiek bekijken, nieuws lezen en dan een besluit nemen niet altijd meer werkt. Ook oude fundamentele methodes van winst en dividend lijken niet meer te werken. Waarbij gezegd moet worden dat er in de afgelopen weken ineens toch weer value picks voorbij kwamen.

Oké er veranderen zaken van tijd tot tijd. Als vroeger een man in de trein met zichzelf aan het praten was vond je dat eng en dacht je dat hij een stoornis had, nu denk je dat hij gewoon aan het bellen is. Vroeger hoefde je bij het kopen van handschoenen niet op te letten of je er mee kunt bellen. Immers 20 jaar geleden hadden telefoons geen display en daarmee was er geen probleem, nu is dat een dingetje.

Nog recenter; Vroeger was je als je ging liften, bang voor beroving of nog erger. Nu durf je niet eens te liften omdat je bang ben voor een virus en tegenwoordig is het gevaarlijk om mond op mond te geven dus zien ze daar maar vanaf. Mijn helaas onlangs overleden moeder zij altijd “de mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest”.

Dus ja er veranderen dingen in de tijd, maar met beleggen heb ik in mijn meer dan 35 jaar ervaring geleerd dat uiteindelijk dingen gewoon weer normaal worden. Angst en hebzucht veranderen niet. De huidige tijd is een gehypte kopie van de beurssituatie rond 2000.

Toen iedereen die iets deed met Dot.com omhoog gekocht werd. Nu is het opnieuw Tech (chips, online business, etc.) maar ook waterstof en elektriciteit is hot. Kijkende naar de IPO markt in de VS lijkt het einde nog niet in zicht, maar deze week hebben we ook de inhuldiging in de VS met eventuele escalatie van “gekkies” aldaar.

Het virus

Niets lijkt de beurs te beïnvloeden, of het nu 400.000 doden zijn of overvolle ziekenhuizen, het maakt niet uit en we blijven lekker op All time Highs. Persoonlijk werd ik ontroerd door een Cnn reporter die live op TV huilde na een blik op de uitpuilende ziekenhuizen, noodziekenhuizen in parken en gesprekken met de slachtoffers. Maar op de beurs maakte dit geen indruk.

Ook in Nederland zijn er grote effecten bij bijvoorbeeld oproepkrachten in de horeca die geen inkomen hebben en ook geen of nauwelijks meer een sociaal leven. Of kapsters die vaak een 1 of twee manszaak hebben en nu net als de horeca dreigen om te vallen.

Ook bedrijven, die zelf weer afhankelijk zijn van de bedrijven die dicht zijn, hebben het extreem zwaar. Denk bijv. aan wasserijen die normaal tafellinnen, servetten voor restaurants en hotels wassen. Ook zij hebben nauwelijks omzet. Maar dit soort drama’s heeft net als het virus zelf geen effect op de beurs.

Dat dit niet alleen in Nederland is maar dat er Europees gezien een enorm pijn is in de horeca werd wel duidelijk toen we afgelopen week een staking in Italië zagen, waarbij de restaurants juist open gingen als protest tegen de lock-downs.

Dit soort protesten waren niet uit luxe, maar iedereen keek er schouderophalend naar. Ondertussen praat men in Nederland gewoon over een avondklok als of dat de oplossing is. Nu heeft het grootste deel van Nederland de houding “het andere werkt niet dus laten we dit maar proberen”.

Echter volgens mij moeten we vooral in beeld blijven houden waarom we dit doen en meer de economische en sociale gevolgen meenemen in onze oplossingen.

Baas boven baas

Ondertussen hebben we deze week de inhuldiging van Biden. Op de valreep werd bekend dat Trump nog even een paar records pakt. Zo zet in zijn periode de Dow Jones All Tme high’s neer.  Maar ook heeft hij een record aantal impeachements (2 stuks) aan zijn broek na de bestorming van de senaat.

Maar het beste record was wel het record aantal leugens. Ja iedere president liegt maar Trump heeft tot en met vrijdag meer dan dertigduizend leugens verteld. Dat zijn er meer dan 21 per dag. En ook hierover maakt niemand zich druk. Trump heeft het voor elkaar gekregen om de waarheid irrelevant te maken.

Persoonlijk heb ik me hier enorm druk over gemaakt maar als de Amerikanen dat zelf al niet doen waarom moet ik dat dan wel?

Deze week wordt het volgens beveiligingsdeskundigen spannend bij de inhuldiging van Biden, ik sluit een revolutie of ander geweld niet uit. Maar de Beurs kijkt alleen naar stimuleringsprogramma’s. Biden zelf lijkt hij zicht meer druk te maken over de gevolgen van Covid19 en hij komt dan ook met een 100 daags Master vaccinatie plan. Of iedereen zich aldaar wil laten vaccineren is even de vraag.

Nogmaals Wall Street is blij met de stimulatie en als een junk, die steeds meer drugs wil, zitten we als je het mij vraagt spreekwoordelijk dicht bij de overdosis. De junk (de beurs) kan niets zonder de stimulatie en afkicken zit er voorlopig niet in.

De S&P500 begint een heel klein beetje af te toppen en als we onder de 3.702,99 gaan krijgen we een verkoopsignaal dat net zo zeldzaam lijkt als sneeuw in de winter.

Sp500 kort

Het lange termijn plaatje in de AEX index lijkt ook eindelijk een weerstand gevonden te hebben. Lange termijn verkoopsignalen liggen overigens pas onder de 500 punten grens.

AEX Lang

Korte termijn geeft de Twindicator op de AEX op 638,26 een verkoopsignaal. In de Candle’s hebben we ook een korte termijn verkoopsignaal, mits de markt maandag lager opent.

AEX kort

Dus Party like 1999

Maar of verkoopsignalen werken in deze totaal gekke markt gaan we zien. Het einde lijkt nog niet inzicht, kijk maar eens de afgelopen week naar de IPO gekte, waar oude bedrijven alleen al doordat ze opnieuw geïntroduceerd werden populair worden.

 

 

Een vijftig procent stijging was niks voor de nieuwkomers, we hebben zelfs verdubbelingen gezien. In de oude historische beurs regels moet er eerst een IPO mislukken, voordat we echt een draai in het sentiment omlaag krijgen.

We zijn in shock

Andere gekte zien we natuurlijk in Tesla, met de enorme stijging van de afgelopen tijd. Ook Nio ging hard omhoog, want deze Chinese concurrent heeft nu een spreekwoordelijke Tesla killer op de markt gebracht. Een model wat lijkt op het populaire Tesla-model, maar verder kan rijden (actieradius van 1.000 km!) en goedkoper in aanschaf is. Tesla kreeg in de candle’s een top patroon en zakte wat weg.

Tesla

Maar gek genoeg had ook NIO een toppatroon en zakte ook wat weg.

NIO

Waterstof gekte

Sommige waarderingen zijn inmiddels de stratosfeer binnengetreden, kijk maar bijvoorbeeld naar het aandeel Plug power. Het aandeel was een jaar geleden nog onder de 2 dollar en nu hebben we recent op de Biden politiek meer dan 70 dollar gezien. Het bedrijf maakt geen winst en heeft aangegeven dat voorlopig ook niet te gaan doen.

Plug Power

Goed voorbeeld doet goed volgen?

Nikola is een voorbeeld van wat ons te wachten staat, het is al fors teruggevallen. Wat mij betreft staan ze nog steeds 20 dollar te hoog maar wie ben ik?

Nikola

Bitcoin of Bid-coin

Persoonlijk blijf ik bij het idee dat we een top aan het zetten zijn in de Bitcoin. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van.

Bitcoin kort

Als iemand twijfelt of het hard gegaan is met de Bitcoin dan moet en de grafiek even iets langer maken. Wat leuk is dat er afgelopen week verhalen waren van speculanten die hun codes kwijt zijn en nu eigenlijk $200 miljoen hebben maar er niet bij kunnen.

Dan was die ouderwetse bank zo gek nog niet met een kluisje. En als je de sleutel kwijt was kon dat toch nog geregeld worden. Bij mijn oude bank moesten soms zelfs kluisjes open geboord worden om die reden! Nu moet je een hacker huren om je code te zoeken.

Bitcoin Lang

Een manie?

Beoordeel zelf eens of dit lijkt op de Tulpenbol manie

Maar nog terug naar wat niet veranderd en dat is dat Covid19 uiteindelijk een probleem voor de armen is. Zij hebben geen baan als schoonmaker bij een hotel en geen bediening, etc. De werkloosheid onder de armen in de VS is nu 20 procent.

De U6 cijfers zijn ‘slechts’ 11,7 procent voor het totaal. Maar bedenk ook dat dit veel meer is dan een paar jaar geleden en bedenk ook wat de beurs toen stond!

UnEmployment USA U6

In het kader dat het een probleem is voor de armen is dat ook juist armen sterven aan Covid door minder goede voeding en dus overgewicht en geen ruimte voor social distancing. ‘Gelukkig’ kunnen die zich weer optrekken aan de armen in Afrika want het Westen heeft voorlopig alle vaccinaties zelf nodig. Daarna gaan we weer aan andere denken.

Geduld is een schone zaak

Op de beurs is het met een aantal aandelen ook geduld hebben geweest. Zo was ik een tijd lang heel positief op DDD, de 3D printerfabrikant. Mijn idee was dat we minder afhankelijk willen zijn van andere landen en meer lokaal wilde produceren. Uiteindelijk is dit idee uitgekomen.

DDD 3D Systems

Een voorbeeld dat de beurs meer naar waarde aandelen begint te kijken is Intel. Dit is een aandeel dat  fundamenteel goedkoop was en nu recent ineens een sprong maak op nieuwsberichten.

Intel Corp

Value beleggen de trend?

Of het value beleggen is of gewoon bodemvissen weten we pas later. Als het bodemvissen is dan kunnen we ook kijken naar Deutsche Bank. Dit aandeel was jaren lang niets, het bedrijf had grote problemen, maar door bergen belastinggeld gaat het nu langzaam maar zeker weer beter.

Leuk feitje is dat Trump er bij De Deutsche Bank uitgegooid wordt, de relatie wordt beëindigd. Persoonlijk vind ik het wel een leuk gokje op deze niveaus.

Deutsche Bank

Mensen blijven mensen

Ik geloof dus dat veel zaken niet veranderen. Mensen zijn de beurs en mensen blijven gewoon kuddedieren geleid door angst en hebzucht. We hebben nu weer een hebzuchtig tijdperk (achter de rug) en we krijgen dan weer een ander tijdperk.

Het boek van de econoom Ravi Batra‘The great depression of 1990’ moeten we dan maar weer uit de kast pakken. Dat boek ging over het hebzuchtige tijdperk dat leidde tot de crash van 1987. Je zult zien dat het boek haarfijn in de huidige tijdsgeest past.

Tot slot: Een wijze les van een oude beursman: van Winstnemen is nog nooit iemand arm geworden.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.