AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Tim Peeters dinsdag, 7 januari 2020 10:11

2020 Decennium van de value aandelen

Eerst en vooral wens ik jullie allen een schitterend nieuw decennium. Een decennium waarin value-aandelen het opnieuw beter mogen doen dan groeiaandelen en waarin ‘vergeten’ en ‘ondergewaardeerde’ activaklassen terug in de schijnwerpers mogen springen. Zo zijn grondstoffen en bedrijven die daarin actief zijn al geruime tijd uit ieders kooplijstje verdwenen en liggen de beurskoersen van deze zaken er belabberd bij. Toch zijn de opportuniteiten in dit deel van de markt enorm daar de waardering van dit soort bedrijven historisch laag is. Als we daarnaast de waardering van de algemene markt zetten is deze onderwaardering des te groter. De brede S&P500 index van Amerikaanse aandelen noteert meer dan 30 keer de -voor inflatie gecorrigeerde- gemiddelde winst over de voorbije 10 jaar (Shiller P/E). Dat is zowat het dubbel van zijn historische waardering. Zie hieronder de grafiek van de ontwikkeling van de Shiller P/E.

De waarderingen van aandelen zijn sinds de financiële crisis steeds verder de hoogte in geduwd door soepel geldbeleid van centrale banken wereldwijd. Een decennium later is het resultaat dat koersen van zowel obligaties als aandelen tegen topniveaus noteren. Historisch grepen centrale banken in op crisismomenten en lieten ze verder de economie haar werk doen. De laatste 11 jaar lijkt het eerder of enkel het extra creëren van geld de economie kan draaiende houden. De Amerikaanse centrale bank, de FED, deed een tijd terug een poging haar beleid wat te verstrakken, en de ECB zou volgen… maar nog voor de Europa goed en wel in actie kon komen, moest de FED in 2019 alweer opnieuw de rente verlagen om de winkel draaiende te houden. Men spreekt maar al te vaak over ‘fake news’ maar misschien wordt het eens tijd te kijken naar de fundamentals van onze economische groei, of heeft men schrik de term ‘fake economy’ al in de mond te nemen?! Zit de inflatie die soepel geldbeleid creëert misschien niet in de dagdagelijkse consumptiegoederen, maar wel reeds in de prijzen die we voor groeiaandelen vandaag de dag betalen?

De hernieuwde acties van de Amerikaanse FED, samen met de hoop die beleggers koesteren op een de-escalatie van de handelsoorlog deden de beurskoersen van vele indices het nieuwe decennium aan topkoersen inzetten. Deze positieve stemming deed mijn verzekering voor terugvallende markten, een short positie op de S&P500, uitstoppen. Gezien ik nog steeds van mening ben dat value-aandelen een inhaalbeweging te maken hebben tegenover groeiaandelen, en de waarderingsniveaus van de aandelen in portefeuille dermate gunstig is vergeleken met deze van de S&P500, verkoop ik deze parels niet maar verzeker ik de portefeuille opnieuw.

Verzekeren van een portefeuille kan geld kosten, zeker als de algemene beurs verder stijgt. Toch vind ik het uitermate nuttig te verzekeren. Zeker als we naast deze duurdere waardering van de S&P even in acht nemen dat de globale economie vertraagt, handelsspanningen verre van opgelost zijn en we aan het einde van een economische cyclus gekomen zijn. Tel daarbij de oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten sinds de VS vannacht het hoofd van het Iraanse leger uitschakelden, en het huidige optimisme kan al snel plaatsmaken voor wat realisme. Daarbij zouden grondstoffen als goud, zilver en olie de hoogte in kunnen, terwijl groeiaandelen terrein zullen moeten prijsgeven.

Wilt u weten hoe ik mijn portefeuille verzeker? Neem dan nu twee weken een kennismakingsabonnement op ProBeleggen.

Klik Hier

Met vriendelijke groet,

Tim

 

De Aandeelhouder TV

oktober 7, 2022

GOUD verliest glans – 05okt22

oktober 7, 2022

EURODOLLAR onderuit – 06okt22

oktober 7, 2022

TIJDVENSTERCONFLICTEN! – 07okt22

oktober 7, 2022

Bedrijfswinsten verder onder druk

Columns

Nieuw
07 okt 09:42 Bas Heijink

AEX: Steun 632 zal breken

06 okt 13:17 Redactie

ETF v/d Week: Britse index

06 okt 09:35 Nico Inberg

Netflix-serie Gamestop: It can happen again

05 okt 07:13 Van Eck

Drie redenen om beleggingen vast te houden

04 okt 14:24 Nico Inberg

Houd moed: alles wordt (langzaam) goedkoper