Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

2019 was een prachtig jaar, en nu?

2019 was een prachtig jaar, en nu?
10 jan 2020 om 12:04

2019 was een jaar waar veel beleggers met genoegen op zullen terugkijken. Op de meeste beurzen was het hosanna. Zo konden beleggers in de VanEck Vectors AEX UCITS ETF +28,0% bijschrijven en bezitters van de VanEck Vectors Sustainable World UCITS ETF +27,2%. Maar ook andere beleggingscategorieën eindigden ruimschoots in het groen. De VanEck Vectors EUR Corporate UCITS ETF pluste 6,9% erbij en de VanEck Global Real Estate UCITS ETF bracht zelfs 22,6% in het laatje.

Tandenknarsen
Dit soort rendementen zullen spaarders wellicht doen tandenknarsen, wat sommigen zal aanzetten in de beurs te stappen. Iets dergelijks speelde mogelijk bij voetballer Marco van Basten in 1998. In zijn vorige maand uitgekomen biografie beschrijft hij hoe hij destijds “met 50 miljoen gulden in zijn kontzak” een bankfiliaal binnenstapte met het verzoek het te beleggen. Na het barsten van de dot-com bubbel kreeg hij angst: “Redden wat er te redden valt. Ik pak mijn verlies. Met wat overblijft, kunnen ik en mijn gezin in ieder geval overleven”. Van Basten stapt uit op het dieptepunt en moest zijn kortstondig beleggingsavontuur met 43% verlies bekopen.

Van Basten is niet de enige die aan zulke emoties onderhevig is. Een enquête van onderzoeksbureau Kantar toont aan dat het aantal beleggende Nederlandse huishoudens een sterke overeenkomst vormt met het verloop van de AEX Index. Maar dan met een beetje vertraging. Met andere woorden: particuliere beleggers stappen in als de beurzen hoog staan en stappen uit als de beurzen gezakt zijn. Precies wat je dus niet zou moeten doen.

Aantal beleggende huishoudens in Nederland, miljoen

Bron: Kantar (TNS NIPO), gegevens per 5 december 2018

Psychologie van beleggen
Er is veel onderzoek naar dit fenomeen gedaan. Zogenaamde gedragseconomen hebben een aantal menselijke vooringenomenheden ontdekt die hieraan ten grondslag liggen. Zo is er de ervaringsvooringenomenheid die mensen influistert dat in het verleden behaalde rendementen een betrouwbare indicator voor de toekomst zouden zijn. Dit wordt nog eens versterkt door kuddegedrag waarbij mensen nabootsen wat anderen doen.

Wat wel te doen?
In tegenstelling tot veel beursgoeroes waag ik me aan geen enkele voorspelling voor koersontwikkelingen in 2020. Wat ik wel doe, is adviseren om altijd geïnvesteerd te blijven. Hoewel analisten in het algemeen een positieve blik op volgend jaar hebben, zal er zeker eens nieuws komen waar markten negatief op reageren. Doe dan niet zoals Marco van Basten destijds deed, maar houd vast aan uw beleggingsstrategie. Geen paniekwissels als het even tegen zit.

Ik raad aan om geregeld (bijvoorbeeld iedere maand) een vast bedrag in te leggen en dat de spreiden over verschillende beleggingscategorieën en regio’s. Door hier tijdens goede en slechte tijden aan vast te houden, zou er op de lange termijn weinig mis moeten kunnen gaan.

“Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint”, zei Johan Cruyff eens. En zo is het maar net.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.