AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Redactie donderdag, 5 december 2019 13:12

2% Rendement per maand met ArcelorMittal

Geschreven door Jim Tehupuring en Matthijs Kok

ArcelorMittal: €15,25
Staalproducent ArcelorMittal is een populair aandeel op de Amsterdamse beurs. Formeel is het bedrijf echter in Luxemburg gevestigd en in praktijk opereert het bedrijf wereldwijd met fabrieken in 18 verschillende landen en ruim 200.000 medewerkers. Dit jaar staat de aandelenkoers op een verlies van 15%, maar nog geen 6 maanden terug koerste het aandeel boven €20. ArcelorMittal is de grootste staal producent van de wereld. In 2018 produceerde ArcelorMittal bijna 93 miljoen ‘metrische tonnen’ staal. Het staalbedrijf heeft een rumoerige tijd gehad met afnemende vraag en toenemend aanbod door ‘dumping’, wat leidde tot prijsdruk. Dit is zichtbaar in het koersverloop van de laatste jaren. Het succes van projecten loopt ook uiteen. Het succes van het openen van een fabriek in India staat tegenover het conflict dat ArcelorMittal heeft met de Italiaanse overheid over de koop van de Ilva fabriek in Taranto. Door de koersbewegingen is het aandeel best risicovol, maar een rendement certificaat met een marge van bijna 30% kan meer vastigheid bieden en zeker voor degene die aandelenkoop overweegt, een interessant alternatief zijn: onder voorwaarde dat de koers van ArcelorMittal niet onder de €11,00 handelt ontvangt u een rendement van ruim 8%.


Figuur 1:  4- jaars Koersverloop ArcelorMittal (bron: Reuters)

Rendement Certificaat op ArcelorMittal
Een rendement certificaat kan een interessante alternatieve belegging zijn. Met een rendement certificaat kun je als belegger een goed rendement verdienen en je indekken tegen een (beperkte) daling van de aandelenkoers. Zo heeft BNP Paribas op het aandeel ArcelorMittal een rendement certificaat uitgeven dat afloopt op 20 maart 2020, nog 3,5 maand dus. Met een rendement certificaat mag de prijs van een onderliggend aandeel (gele lijn) gedurende de looptijd niet onder het ondergrens, ook bekend als rendementsgrens, zakken (rode lijn). Indien dat niet gebeurt ontvang je een vaste uitkering.
Bij dit certificaat ligt de ondergrens op €11,00, een marge van bijna 30%. Door deze marge sta je niet meteen buitenspel bij tegenvallende cijfers en kan het rendement in maart nog steeds gerealiseerd worden, zelfs als de koers daalt. De maximale uitbetaling (groene lijn) is €17,80. Met de huidige prijs van bijna €16,50 (dinsdag 3 december) is dat goed voor een rendement van dik 8% in 3,5 maand. Voor het certificaat betaal je dus iets meer dan de aandelen zelf, maar in ruil daarvoor heb je zicht op een aantrekkelijk rendement dat je ontvangt bij een stijgende, zijwaartse en zelfs dalende koers van het aandeel (onder voorwaarde dat het aandeel nooit daalt tot €11 of lager). De laatste keer dat het aandeel €11 noteerde was in januari 2016. Bijna 4 jaar geleden. Blijft ArcelorMittal tot 20 maart 2020 ook boven dit niveau? Dan verdien je als belegger met dit certificicaat dus dik 2% per maand.


Figuur 2: Karakteristieken Rendement Certificaat van BNP op ArcelorMittal (bron: bnpparibas markets)

Blik op ArcelorMittal
Het Rendement Certificaat op ArcelorMittal mag dan interessant lijken, het is eerst ook belangrijk om naar het bedrijf zelf en de redenen achter de dalende aandelenkoers te kijken.
Staalgigant ArcelorMittal heeft last van de afnemende vraag naar staal nu de economische groei afremt. Een van de reden hierachter is de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast wordt veel staal momenteel in de markt gedumpt door andere partijen wat de prijs nog verder drukt. Desondanks is ArcelorMittal in de Indiase markt gestapt. En de eerste tekenenen daarvan zijn gunstig. ArcelorMittal heeft daar vorig jaar samen met Nippon Steel en Sumitomo Corp een fabriek gekocht die jaarlijks 10 miljoen ton staal kan produceren. ArcelorMittal wil daarmee inspelen op de miljardeninvesteringen die de Indiase overheid doet om de infrastructuur te verbeteren. Er is ook beter nieuws uit Italië, waar ArcelorMittal en de Italiaanse overheid onderhandelingen herstartte. ArcelorMittal had afgesproken om de Ilva fabriek in Taranto te kopen. Toen de Italiaanse overheid de geldende immuniteit over de strafbaarheid van milieu risico’s ophief, trok ArcelorMittal hun bod in. De overheid had de intentie om een rechtszaak aan te spannen maar ziet daar nu van af. ArcelorMittal lijkt het dossier zonder gevolgen te kunnen sluiten.

Een andere grote afzetmarkt van ArcelorMittal is Brazilië. In de afgelopen jaren een lastige markt door economische krimp. Op de jaarlijkse conferentie van het Latijns Amerikaanse staal associatie, Alacero, werd echter bekend dat de vraag vanuit Brazilië sterk zou groeien en in 2024 mogelijk zelfs het record niveau van 2013 overtroffen wordt. De verwachting is dat de markt in 2020 zal aantrekken.

Hieronder een kort overzicht van de huidige waardering van ArcelorMittal.


Figuur 3:  Waardering ArcelorMittal (bron: marketscreener.com)
(bron: marketscreener.com)

Na een sterk 2018, zal ArcelorMittal in 2019 een netto verlies maken en dat heeft voor stevige koersdaling gezorgd. Oplopende kosten en dalende omzet hebben het resultaat onder druk gezet, maar de verwachtingen voor 2020 zijn (zoals u hierboven ziet) gunstiger. ArcelorMittal handelt nu op 10x de winst van het jaar 2020. De verwachting is dat de omzet van ArcelorMittal in 2020 net onder $70 miljard uitkomt. De operationele winst zal volgens analisten $3.2 miljoen bedragen in 2020 en de nettowinst uitkomen rond $1,75. Een punt van aandacht is de hoge schuldpositie. Momenteel heeft ArcelorMittal $10 miljard schuld. In het verleden was dit een probleem en was de schuld fors hoger, maar nu heeft ArcelorMittal de zaken beter op orde en wordt de schuld afgebouwd.

Waarom is dit certificaat interessant?
Het aandeel ArcelorMittal kan naar de toekomst toe zeker interessant zijn wanneer de markt inderdaad aantrekt. Maar op basis van de historische koersbewegingen van ArcelorMittal vergt dit aandeel van beleggers wel een sterke maag. Het moment van instappen is belangrijk en ervaren beleggers weten hoe moeilijk het is de markt te timen. Daardoor kan het rendement certificaat van BNP Paribas een interessant alternatief zijn. Door de marge tot de rendementsgrens van 28% kan dit meer rust bieden, doordat een beperkte daling geen consequenties heeft. Bovendien is een rendement van 8% in 4 maanden voor vrijwel elke belegger ook nog eens een attractief rendement.

Natuurlijk loopt u met dit rendement certificaat ook risico. Indien het aandeel onder €11,00 zakt, dan krijgt u op einddatum een bedrag gelijk aan de aandelenkoers uitgekeerd. Theoretisch kunt u dus ook de gehele investering verliezen.

Denkt u echter dat ArcelorMittal niet 28% zal corrigeren en boven €11 blijft handelen in de komende 4 maanden dan is het certificaat wellicht een interessant alternatief.

Prijs: €16,25
ISIN                                       Rendementgrens            Maximale Uitbetaling   afloopdatum     Koers
NL0013573488                   €11,00                                  €17,80                                  20 maart ’20      €16,25

Jim Tehupuring en Matthijs Kok zijn verbonden aan ProBeleggen.nl en 1Vermogensbeheer.nl en hebben zowel zakelijk als prive geen positie in ArcelorMittal
Bronnen: Bloomberg, Reuters, DeAandeelHouder, BNP Paribas Markets, ProBeleggen, Marketscreener,
ArcelorMittal Investor Relations,

-----
TA Arcelor Mittal

Stierenstoot Arcelor Mittal door Nico Bakker
Op het Damrak is het een drukte van jewelste, beer en stier vechten om de hegemonie, beleggers willen voorsorteren op een eindejaarsrally, koopjesjagers slaan nu al hun slag, trendvolgers maken hun boodschappenlijst, kansen en bedreigingen vliegen ons om de oren. Zo ook op de dagkaart van het veel geplaagde Arcelor Mittal. De stieren delen vandaag een flinke stoot uit, interessant voor korte termijn spelers. Ik zal u uitleggen waarom.

Hervatting uptrend
Al geruime tijd is er sprake van een positieve ondertoon, getuige de serie hogere toppen en hogere bodems boven een redelijk opkrullende gemiddelde lijn. Veelal significante bewegingen als ik de swingteller en de NBTrade Indicator bekijk. Recent is er vanaf 15,80 een correctie gestart, een terugval van de koers binnen de uptrend. Deze terugval of countertrend beweging wordt opgevangen door de 50% Fibo retracement op 14,35. De 50% retracement doet vaak dienst als vangnet, een betrouwbare berenremmer dus. Vandaag een dappere poging om een witte candle te produceren in combinatie met een +1 stand op de swingteller. RSI veert op vanaf de 50-lijn, de NBTrade Indicator blijft nog wat achter.

Hernieuwde koopkans
Door de huidige stierenstoot groeit de kans aanzienlijk dat de korte termijn uptrend vervolgd kan worden. Een nieuwe actiebeweging van de bulls richting de eerder genoemde 15,80 lijkt aanstaande, hetgeen voor korte termijn beleggers aanleiding kan zijn om koopposities aan te gaan. Zij realiseren zich dat onder 14,35 de bulls zullen verslappen en dat een kooppositie dan minder interessant wordt.


Disclaimer:
Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie. Nico Bakker heeft geen positie in ArcelorMittal


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 17, 2023

ABNAMRO grootste daler, en nu? – 15mrt23

maart 17, 2023

NN GROUP rijp voor een rebound – 16mrt23

maart 17, 2023

Berenstorm op de indexvelden – 17mrt23

maart 17, 2023

Bankensector, Aegon, Ordina, Flow Traders, Basic-Fit, ECB + de Fed | DeAandeelhouder Podcast Afl 115

Columns

Nieuw
17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel

16 mrt 14:58 Redactie

Bekijk de Persconferentie ECB

16 mrt 09:57 Redactie

Terugkijken: Bankencrisis, Pharming, Basic-Fit, TomTom, ABN Amro

15 mrt 15:45 Nico Inberg

Flow Traders: Bond Kings

Het laatste beursnieuws