Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Een nieuw leven is goed voor de economie, slecht voor de beurshandel

Een nieuw leven is goed voor de economie, slecht voor de beurshandel
4 feb 2018 om 14:33

Net nu ik het even rustig aan wilde doen, om van de geboorte van mijn zoon eerder deze week te genieten, beleeft de beurs de slechtste dag in 18 maanden tijd. Mercurius, o.a. de beschermer van handel (daarom overziet zijn beeld de beursvloer op Beursplein 5), was duidelijk even met iets anders bezig, dan de handel te beschermen. Daarom toch een kleine Weekly.

Gisteren sloten de beurzen wereldwijd tussen 1 en 3% lager. De spanningen op de beurs nemen toe, zonder dat er direct een economische reden aan ten grondslag ligt. De trigger die deze verkoopgolf o.a. losmaakte, kwam door de snelle daling van de waarde van de USD, de snel gestegen 10-jaars rente van deze munt en de sneller dan verwacht gestegen banencijfers en lonen in de VS. Vooral die laatste is traditioneel een indicator van het tweede ronde effect of loongolfinflatie. Door de stijging van de lonen, kunnen bedrijven proberen deze kosten in de prijs door te berekenen, wat weer nieuwe inflatie tot gevolg heeft. Voor het eerst in meer dan 10 jaar bestaat deze zorg. Ook de belastingmaatregelen van Trump c.s. worden gezien als olie op een al stevig vuur. Dit kan betekenen dat de Fed sneller dan verwacht de rente moet verhogen om oververhitting te voorkomen.

Het gevaar van een “Double Whammy’, waarbij een ongeluk nooit alleen komt, in dit geval, stijgende lange rente en dalende aandelenkoersen, was altijd al aanwezig. De vraag is of dit het begin is van een door velen gevreesde nog diepere correctie. Dat is niet uit te sluiten, maar ik blijf erbij, dat de economische signalen wereldwijd nog steeds gunstig zijn. Daarom houd ik het erbij dat het een gezonde reactie is, na een absurd stijgende januarimaand. Het is ook een eerste signaal van een normalisering van het financieel-economische systeem, waarbij de rente zich richting een gezonder niveau begeeft. Want als het economisch slecht zou gaan, dan zou de lange rente juist dalen (de inverse rentestructuur waarbij de korte rente hoger is dan de lange rente, duidt vrijwel altijd op een recessie). Dit is dus niet het geval in de VS en al helemaal niet in de Eurozone. Dit kan daarom betekenen, dat het er juist een koopmomentje komt. Handen aan de knoppen volgende week!

Goed weekend!

Bernard

Week 5

Wall Street op verlies na banenrapport

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel in New York op verlies. Beleggers lijken alvast begonnen met het inprijzen van een wat krapper monetair beleid, nu het volgens nieuwe cijfers met de arbeidsmarkt allemaal wat beter gaat dan gedacht. Ook ging de aandacht op Wall Street uit naar de resultaten van zwaargewichten als Apple, ExxonMobil en Chevron.

De kracht van de Amerikaanse banenmarkt speelt doorgaans een belangrijke rol bij het bepalen van het rentebeleid van de Federal Reserve. Volgens het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid zijn er in januari 200.000 banen bijgekomen in de Verenigde Staten, exclusief de landbouw. Dat was meer dan waar economen in doorsnee op hadden gerekend.

Arbeidsproductiviteit VS loopt iets terug

De arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten, exclusief de landbouwsector, is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent afgenomen. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Economen rekenden in doorsnee juist op een stijging van 0,7 procent, na een toename met een herziene 2,7 procent in het derde kwartaal. De arbeidskosten per eenheid product gingen in het afgelopen kwartaal met 2 procent omhoog. Hier werd gemiddeld een stijging met 0,9 procent voorspeld.

Sterkste jaar sinds 2010 voor luchtvracht

De luchtvrachtbranche heeft het sterkste jaar sinds 2010 achter de rug. De vraag naar goederenvervoer door de lucht lag 9 procent hoger dan in 2016. Dat meldt de mondiale brancheorganisatie IATA op basis van de jongste vervoersstatistieken. Doordat de beschikbare capaciteit met slechts 3 procent toenam, werd de vrachtruimte aan boord van vliegtuigen vorig jaar een stuk beter benut. Met een gemiddelde beladingsgraad van 45,5 procent werd desondanks nog altijd meer lucht dan vracht verplaatst. Een groot deel van alle goederen gaat overigens mee in het ruim van passagiersvliegtuigen.

Economie eurozone groeit 0,6 procent

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2017 met 0,6 procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige raming. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het derde kwartaal was nog sprake van een groei met 0,7 procent. Dit cijfer werd herzien van een eerder gemelde vooruitgang met 0,6 procent. In vergelijking met een jaar eerder groeide de economie van de eurolanden met 2,7 procent. Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat ook een groei met 0,6 procent op kwartaalbasis en 2,6 procent op jaarbasis. Voor zowel de eurozone als de gehele EU was over heel 2017 sprake van een economische vooruitgang met 2,5 procent.

Daling werkloosheid in Duitsland

De werkloosheid in Duitsland is in januari verder gedaald naar 3,6 procent, een nieuw laagterecord. Dat maakte het Duitse federale arbeidsbureau bekend. In december bedroeg de werkloosheid in de grootste economie van Europa nog 3,7 procent.

Producentenvertrouwen op hoogste niveau ooit

Het producentenvertrouwen is in januari uitgekomen op het hoogste niveau ooit. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De index die het vertrouwen van industriële ondernemers meet, ging van 8,9 in december naar 10,3 in de eerste maand van het jaar. Het vorige record van 9,4 dateert uit januari 2008. Producenten zijn momenteel vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). De laagste waarde werd met min 23,5 bereikt in februari 2009. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het statistiekbureau maakte dinsdag ook bekend dat de afzetprijzen van de industrie in december 2,8 procent hoger lag dan een jaar eerder. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder, toen producten van de industrie 5 procent duurder waren. De afzetprijzen hangen sterk samen met de olieprijs.

Olieproductie VS door het dak

De olieproductie in de Verenigde Staten zit stevig in de lift. Voor het eerst in bijna vijftig jaar is de productie boven de tien miljoen vaten per dag uitgekomen, geholpen door nieuwe boor- en productietechnieken bij de winning van schalie-olie. De laatste keer dat er meer dan tien miljoen vaten per dag werden opgepompt was 47 jaar geleden. De mijlpaal volgt enkele weken na een rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA) waarin het al een ,,explosieve groei” van Amerikaanse olie voorspelde. Daarbij stevenen de VS landen als Saudi-Arabië en Rusland voorbij.  De Amerikaanse productiedrift is een hard gelag voor de OPEC-landen en Rusland die onlangs nog afspraken over een productiebeperking verlengden. Deze afspraken werden gemaakt met als doel de olieprijs op te krikken. Dat lukte het kartel tot nog toe aardig. In 2016 stond de prijs van een vat olie nog rond de 26 dollar. Dat was eerder deze maand circa 70 dollar. De oplopende olieproductie vanuit de VS zet prijzen mogelijk weer onder druk.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.