--- ---

Een kruising tussen Private Equity en High Yield Bonds

Misschien is het u wel eens gevraagd om een bekende of familielid financieel een handje te helpen met het opzetten of uitbreiden van een onderneming... Aan de ene kant wil je wel helpen, maar aan de andere kant is het meestal best een flink risico en word je toch vreemd aangekeken als je 12% rente vraagt. Terwijl de upside toch voor de ondernemer is en jij met de gebakken peren zit als ‘t mis gaat. Zo heb ik twee keer geholpen met de financiering van een restaurant. De ene keer ging ‘t mis en het resultaat was -100%. De tweede keer, enkele tientallen procenten winst over vier jaar tijd. Per saldo geen succes voor de geldverstrekker. Wél succes voor de 2de ondernemer!

Een goede analyse is essentieel

Om de risico's goed te beoordelen van kleinere en middelgrote ondernemingen heb je experts nodig. Experts die tevens een zakelijke, dus torenhoge, rente durven en kunnen vragen. De rente is vaak aftrekbaar voor de lenende partij en er hoeven geen extra aandelen te worden uitgegeven. Dus mag er best een flinke rente gevraagd worden.

Spreiden over verschillende leningen…

Zo heb je in de VS fondsen genaamd Business Development Companies (BDC’s). Een van de bekendste heet Ares Capital Corporation (ARCC) en is ongeveer 10 miljard USD groot. Ares Capital verstrekt, op een Private Equity achtige wijze, hoogrentende leningen aan meestal niet beursgenoteerde ondernemingen. Dit doen ze na een gedegen financiële analyse. Vaak zijn het ondernemingen die meestal nét een maatje te klein zijn om hun eigen High Yield Bonds uit te geven. Dat is een andere, wel duidelijk gecorreleerde, markt. Rentes in dit segment liggen rond de 10% tegen opzichte van bijvoorbeeld 6% in High Yield markt, een substantieel verschil. En zolang je maar een portefeuille koopt die goed gespreid is loop je in ieder geval géén onnodige risico's zoals de financiering van één specifiek restaurant.....

Correlatie met de aandelenmarkt is 0,5

ARCC gebruikt zelf ook nog een hefboom en leent boven een eigen vermogen van een slordige $6 miljard er nog eens ongeveer $4 miljard bij. Hierdoor behaalt ARCC een netto rendement van rond de 9% a 10% per jaar, ondanks alle kosten. Dit rendement wordt ook daadwerkelijk als dividend uitgekeerd. De koers schommelt door de jaren heen rond de intrinsieke waarde van $16,5. Al kan er, zoals rond de High Yield dip van begin 2016, zo een correctie van 20% optreden. Veilig is deze belegging niet... Wél iets veiliger dan aandelen en met een correlatie van rond de 0,5 ook een aardige diversifier (goede spreiding). Iets beter zelfs dan de 0,6 van de High Yield markt. Zie voor correlaties de onderstaande tabel:

 

Ten opzichte van de vorige blog over Infrastructure heb ik ARCC (Ares Capital Corporation), NMFC (New Mountain) en HTGC (Hercules) als drie mij bekende BDC’s opgenomen... Alle drie betalen tussen de 9% en 10% dividend, zijn ook te bespelen met geschreven puts (scheelt vaak dividendbelasting) en haalden de afgelopen 5 jaar een “total return” (koersresultaat plus dividend) tussen de 8,5% en 11,6% per jaar. Dat is overigens minder dan de onvolprezen S&P500 aandelenindex die een mooie 14,3% jaarlijks rendement liet zien. Maar beduidend meer dan de 4,9% van de HYG (Ishares High Yield tracker).

Doe altijd goed je huiswerk

Dus als je iets anders zoekt dan aandelen maar wél de kans wilt hebben op een goed rendement, kijk dan zelf eens naar dit type ondernemingen. Op de webpagina van deze bedrijven is, onder Investor Relations, ook een schat aan informatie over deze bedrijven te vinden. De app ‘Seeking Alpha’ is ook een handige tool, daar lees je meer over vele bedrijven en kan je zelfs de kwartaalpresentaties inclusief vragen van analisten vinden. Veel leesplezier...

Rob Stuiver

Rob Stuiver (1968) beheert het VOC Fonds en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Rob is vanaf de jaren ’90 actief in de beleggingswereld. Vanaf 1993 als als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. In de laatste 5 jaar hiervan werkte hij als adviseur van de meest vermogende families van Nederland binnen de afdeling Private Wealth Management. Eind 2013 begon Rob voor zichzelf om zijn, geheel door hemzelf uitgewerkte, manier van beleggen door te ontwikkelen tot de VOC strategie. Hierover schreef hij in 2015 het boek “Van Stuiver tot Miljardair” en heeft hij het kennisportaal www.vocbeleggen.nl opgericht. In 2017 is Rob gestart met het VOC Fonds. Zijn visie omtrent beleggen in combinatie met een hefboom is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Reageren op dit artikel? info@vocbeleggen.nl.

Geef een reactie