Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

1% per maand mogelijk met dekking op ASMI

1% per maand mogelijk met dekking op ASMI
13 apr 2021 om 13:13

Aandelenkoers op het moment van schrijven: €257,25

Met de recente tech sell off vanwege de stijgende rentes en onzekerheid over de hoge waarderingen zullen beleggers wat nerveuser kijken naar de koersen van de tech-aandelen op de Amsterdamse beurs. Vele noteren op hun hoogste koers van de laatste 52 weken. De betere economische cijfers geven beleggers wel reden om optimistischer te zijn over de toekomstperspectieven van bedrijven en vooral in de chip sector. De verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en andere technologische producten geeft de potentie voor toekomstige omzetgroei. Daarom is een rendement certificaat op zulke bedrijven interessant omdat je meeprofiteert van de groei en mochten waardering verder dalen door rentestijgingen heeft u tot een bepaalde hoogte dekking.

Het Bedrijf

Het Nederlandse bedrijf ASMI opgericht in 1964 is leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Wat misschien beleggers niet weten is dat ASML en BESI ook een link hebben met ASMI, maar niet alleen via de machines die ASMI levert. ASML komt namelijk uit een joint venture tussen Phillips en ASMI en aan BESI werd ASM-Fico verkocht in 1993. Met de hoofdzetel gevestigd in Almere bezit ASMI wereldwijd ontwikkelings- en productiefaciliteiten in onder andere Europa, de VS, Singapore en Japan voor het front-end marktsegment. In dit segment worden wafers bewerkt. De back-end (assemblage en verpakking via ASMPT) zijn gevestigd in Hong Kong, Singapore, Maleisie en China.  Sinds 1996 staat ASMI op de beurs en heeft een marktkapitalisatie van bijna €13 miljard.

Koers ASMI

Omdat de halfgeleiderbedrijven steeds kleinere chips willen produceren (zie Moore’s law) moet ASMI machines produceren die steeds dunnere films op de chips kan zetten. Daardoor blijft ASMI haar machines door ontwikkelen om aan de vraag van haar klanten te kunnen voldoen.

Resultaten

In 2020 wist ASMI de omzet te laten groeien met 18% tot €1,33 miljard vergeleken met 2019. Ondanks dat meeste bedrijven last hadden van corona was dat voor ASMI duidelijk niet het geval. In 2020 wist ASMI beide de bruto- en operationele-marge te verbeteren. ASMI kent het toe aan een betere en sterkere omzet mix. De brutomarge verbeterde van 42,6% tot 47,0% en de operationele marge van 19,5% tot 24,6%.

Dividend

Het reguliere dividend over het boekhoudjaar 2020 dat is voorgedragen is €2 per aandeel. Hiermee stijgt het dividend met 33% jaar op jaar. Het dividend zal niet de grootste reden zijn voor de belegger gezien dat het op de huidige koers een dividendrendement oplevert van 0,78%.

Vooruitzicht

Zoals eerder benoemd blijft er sterkere vraag voor machines gedreven door de zoektocht voor kleinere chips. Gartner verwacht groei van 14% in 2020 gevolgde door 8% groei in 2021 in Wafer Fabrication Equipment. Verder liet ASMi weten dat VLSI Research zelfs een sterkere groei lieten zien van 18% vergeleken met de verwachte 11%. Daardoor verwacht ASMI dat de markt in 2021 rond de 15% gaat groeien.

De halfgeleider industrie blijft hard groeien met solid state drives en de automotive sector die het hardst groeien, respectievelijk 13% en 8%. Verder verwacht ASMI dat 5G in smartphone ook nog sterkere groei zal creëren.

Er zijn voldoende segmenten die groei vertonen en wat positief kan zijn voor ASMI. Toch kunnen beleggers terughoudend zijn dat de tech sector door blijft stijgen. Daarom kan het volgende product interessant zijn voor beleggers.

Rendement Certificaat ASMI

Rendement certificaten kunnen een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op ASMI kan bijvoorbeeld 6% potentieel rendement opleveren voor de komende 5 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico! Daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op ASMI een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 17 september 2021. Dat is over 5 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 185,00. Een marge van 28%.

Het certificaat gebruikt een ratio van 10 waardoor het maar € 25,42 kost. De prijs van dit rendement certificaat is zelfs goedkoper dan de koers van het aandeel met €25,42 tegenover omgerekend €25,72 van het aandeel. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 5 maanden ook boven de ondergrens van € 185,00 blijft, ontvangt u in september een uitkering van €27,00. Dus bijna €1,58 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van 6%. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 5 maanden. Daarbij biedt de marge van 28% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €27,00 krijgt de belegger niet, ongeacht hoe hoog ASMI op 17 september 2021 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 5 maanden maar boven de ondergrens van €185,00 blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat ASMI de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van ASMI die dag. Wie reeds in aandelen ASMI belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Rendement Certificaat ASMI – NLBNPNL18NR9 (bron: BNP Paribas)

Prijs op het moment van schrijven: €25,42

Ratio: 10

Einddatum: 17 september 2021

Ondergrens: €185,00

Maximale uitbetaling: €27,00

Matthijs Kok is verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en heeft privé of zakelijk geen positie in ASMI.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, kwartaal- en jaarverslagen ASMI en Marketscreener.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.