Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zwartepieten bij het Madoff-schandaal

Zwartepieten bij het Madoff-schandaal
26 feb 2009 om 12:36

Het fraudeschandaal rondom de Amerikaanse belegger Bernard Madoff is inmiddels ruim twee maanden oud. Nadat in de eerste weken stukje bij beetje duidelijk werd wat de precieze omvang en details van de fraudezaak zijn, is het zwartepieten inmiddels losgebarsten. Want wie, behalve de fraudeur zelf, is verantwoordelijk voor de verliezen van circa 50 miljard dollar die beleggers wereldwijd hebben geleden?

Duidelijk is dat bij Madoff zelf er nog slechts een klein miljard aan bezittingen zijn, het geld moet dus grotendeels ergens anders vandaag komen. Dit zal naar alle waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk een lang proces worden, waarin justitie moet gaan uitmaken in hoeverre beleggers zijn voorgelogen door bijvoorbeeld banken.

Banken

UBS werd vandaag door de Luxemburgse Staat beschuldigd van ‘grote nalatigheid’ bij het beoordelen van het fonds van Madoff. UBS zou middels een in Luxemburg gevestigd fonds 1,4 miljard dollar van beleggers hebben verloren, en moet dit mogelijk compenseren.

Begin februari werd Banco Santander al aangeklaagd door gedupeerde beleggers. De Spaanse bank zou de betrokkenen een schikking door de neus willen duwen. Landgenoot BBVA nam reeds een voorziening van 302 miljoen euro voor de  afwikkeling van de fraude.

Beleggers zelf?

Kunnen beleggers zelf ook nog gaan opdraaien voor het schandaal. Het antwoord is ja: volgens de Amerikaanse wet zijn investeerders die een vermoeden hadden dat het ‘Madoff-fonds’ ging ploffen, en tot drie maanden daarvoor hun geld hebben teruggehaald, ook te belasten. Een zogenoemde ‘clawback’, zoals in 2005 bij het ineenklappen van Bayou Management, kan deze beleggers, die zo zullen sommigen zeggen, de situatie gewoon goed hebben ingeschat, alsnog hun teruggehaalde geld kosten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.