Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olie nog interessant als belegging?

Olie nog interessant als belegging?
27 jan 2009 om 13:09

De huidige prijs van 35 dollar voor een vat Brent Crude zal niet houdbaar blijken, is de mening van technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING:

“De olieprijs vormde in december van het vorig jaar een bodem op $36, maar is daarna herstelt tot $52. Sindsdien zit de olieprijs gevangen in de range tussen $35 en $55, de bodem van begin 2007 en de bodem van november 2005. De weerstandslijn voor de lange termijn ligt op $61 en zolang de olieprijs $55 en $61 niet kan doorbreken zal de prijs voor de langere termijn consolideren en blijft de dalende trend voor de lange termijn intact”, aldus Van den Akker. De horizontale steun ligt op $42. Hij geeft aan dat de olieprijs vanaf $35 ten opzichte van de top van $147 maximaal 20% heeft weten goed te maken, uitgaande van $55 per vat.”

Simon Haas, die een weblog bijhoudt op DeAandeelhouder.nl, schreef eind 2008 bij een olieprijs van ongeveer 45 dollar het volgende over de ontwikkeling van de olieprijs:

“De vraag naar olie staat namelijk niet echt ter discussie. Voor de langere termijn zal de vraag naar olie blijven groeien. Het IEA verwacht voor de komende 20 jaar een stijging van de vraag van bijna 25 procent,[..] ‘het tijdperk van de goedkope olie is over’. Voor de toekomst verwacht dit agentschap dan ook olieprijzen van minstens 200 dollar per vat.[…] Het aanbod staat onder druk en de vraag lijkt voor de komende decennia dus nog gegarandeerd; je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te bedenken dat dit een prijsverhogend effect heeft. De huidige prijsniveaus zijn, ondanks de hoge volatiliteit en de daarmee gepaard gaande lage voorspelbaarheid, in mijn ogen daarom een uitstekende mogelijkheid om voor de langere termijn in deze grondstof te stappen.”

Mijn gezond verstand sluit zich aan bij Simon. Zolang er nog geen alternatief is dat een volwaardige vervanger is voor olie zal de vraag groot blijven. In combinatie met een gelimiteerd aanbod (nieuwe vondsten wegen niet op tegen het huidig verbruiktempo) en het leegraken van ‘eenvoudige velden’ waardoor oliewinning in de toekomst duurder zal worden, moet de olieprijs wel stijgen. Dat een oliereus als Shell de bui al ziet hangen, kun je mijns inzien afleiden uit hun aandeleninkoopprogramma’s. Om aandeelhouders maar tevreden te houden blijft Shell aandelen inkopen, wat op zich natuurlijk leuk is voor de koers, maar feitelijk hetzelfde is als zeggen: we zien geen fatsoenlijke investeringsmogelijkheid meer dus keren we ons kapitaal maar uit aan de eigenaren.

Overigens pas wanneer bijv. zonne- of windenergie (of een combinatie van diverse duurzame vormen) een serieus alternatief vormt, kan dit leiden tot een structureel lage(re) olieprijs. Zodra er een alternatief met potentie in gebruik wordt genomen zal dit leiden tot een hevige daling van de olieprijs die zich, nadat de schrik/euforie voorbij is, weer zal herstellen. Voordat een alternatief klaar is om een breed scala aan oliegerelateerde toepassingen en verbruiken over te kunnen nemen zijn we namelijk jaren verder. Tot die tijd zal olie gebruikt moeten worden en tegen hoge prijzen. De bestaande bronnen zullen maximaal worden benut en investeringen in nieuwe zullen uitblijven omdat de terugverdienperiode te kort is (geworden). 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.