Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sneller dan het licht beleggen?

Sneller dan het licht beleggen?
13 okt 2011 om 09:16

 

Computers zijn in de plaats gekomen van de hoeklieden die elkaar vroeger fysiek op de beursvloer ontmoetten. De geautomatiseerde beurshandel heeft ervoor gezorgd dat orders tegenwoordig worden uitgevoerd met -bij wijze van spreken- de snelheid van het licht. Ook voor particuliere speculanten en daghandelaren geldt, dat zij via enkele muisklikken aan- en verkooporders kunnen opgeven, welke razendsnel worden uitgevoerd.

 

Veel van deze particuliere gelukszoekers blijken van een koude kermis thuis te komen: alle (in)spanningen en risico’s ten spijt, blijven de gedroomde rendementen uit. Ondertussen betalen zij wel een vermogen aan transactieprovisie voor alle gedane aan- en verkooporders. Heb jij er als serieuze belegger baat bij om intraday voortdurend te kunnen in- en uitstappen? Is het voor jouw langere termijn rendement belangrijk dat je een aandeel als Ahold koopt op € 9 of op € 9,20? Natuurlijk is het leuk om ’s avonds op internet te zien dat je Ahold op de laagste koers van de dag hebt gekocht. Maar was dat nou geluk of wijsheid? Stel dat je het aandeel Ahold ’s middags om 15 uur koopt voor € 9. Dan kan het aandeel 10 minuten later € 9,20 noteren. In dat geval prijs je jezelf gelukkig vanwege je goede timing. Maar de koers van Ahold kan ook dálen nadat jij het aandeel voor € 9 hebt gekocht. Als het aandeel 10 minuten na jouw aankooptransactie nog maar € 8,80 kost, dan baal je omdat je te vroeg bent ingestapt. 

 

Eigenlijk heb je als lange termijn belegger voldoende aan één vast aan- of verkoopmoment per dag. Dat moment wordt door de beurzen in feite al gecreëerd. We hebben het dan over de zogenoemde closing auction, net na het slot van de reguliere handel, waarbij de slotkoers van die beursdag tot stand komt. Deze slotveiling biedt handelaren die zonder positie naar huis willen de gelegenheid om hun laatste transacties voor die dag af te wikkelen. Tijdens de closing auction is doorgaans sprake van een hoge omzet in aandelen. De ervaring leert dat de slotkoers een goede afspiegeling is van de beursdag. Het kan de hoogste koers van de dag zijn, maar net zo goed de laagste. Meestal is het geen van beide. 

 

Dus waarom zou jij je als serieuze belegger druk maken over de snelheid en timing van aan- en verkopen? Waarom zou je gedurende een beursdag voortdurend moeten kunnen in- en uitstappen? Spreiding van je aan- en verkopen over meerdere beursdagen is misschien wel slimmer. Beleggen met de snelheid van het licht: het klinkt leuk. Maar spreiding van je aan- en verkopen over meerdere beursdagen is misschien wel een veel lumineuzer idee.

 

Allard Gunnink
CoBeleggen

 

Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.