Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Weinig spectaculaire week

Weinig spectaculaire week
28 feb 2014 om 18:51

Het was een niet heel spectaculair op de verschillende indices deze week. Op de eerste handelsdag van de week zagen we vooral plussen. Een meevallende ontwikkeling van het Duitse ondernemersvertrouwen zorgde voor stijgingen op de beurzen. Het sentiment onder ondernemers over de Nederlandse industrie verslechterde in februari, maar dat cijfer had niet veel invloed op de AEX. PostNL was de grote daler op de AEX. Het postbedrijf leed in 2013 een nettoverlies van 170 miljoen euro en verwacht dat de postmarkt de komende jaren in hoog tempo verder zal krimpen.

 

De plussen van maandag verdwenen een dag later. Een tegenvallend Amerikaans consumentenvertrouwenscijfer zette druk op de verschillende indices. Rode cijfers waren te zien op alle beursvloeren op de wereld. 

 

Ook een dag later zagen we minnen. Het consumentenvertrouwen in Duitsland liet een goede stijging zien deze maand, maar beleggers pikten dat niet op. De beurzen in de Verenigde Staten sloten bijna onveranderd. Beleggers verwerkten op deze dag macrocijfers over de Amerikaanse huizensector. Kort na de opening op Wall Street werd bekend dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in januari onverwacht sterk was toegenomen, met 9,6 procent ten opzichte van de maand daarvoor. Uit data van de hypotheekverstrekkersassociatie MBA bleek woensdag dat er voor de derde week op rij sprake was van minder huisaanvragen in de Verenigde Staten.

 

Ook een dag later zagen we dalingen op de Europese beurzen. Opbeurende teksten van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen zorgden nog voor wat plusjes op de verschillende indices, maar een aantal teleurstellende kwartaalcijfers en de zorgen over de situatie in Oekraïne drukten de beurzen in het rood. De S&P 500 noteerde een recordhoogte.

 

Op de Europese indices was het rustig vandaag. Het sentiment bleef afwachtend door de spanningen rond Oekraïne en beleggers namen op de laatste handelsdag van de maand geen risicovolle posities meer in. Een beter dan verwacht Europees inflatiecijfer verkleinde daarnaast de kans op een verdere renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB).

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.