Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Solide en stabiel Docdata

Solide en stabiel Docdata
14 mei 2015 om 13:45

Het beursgenoteerde DOCDATA N.V. bestaat uit twee verschillende organisaties: het internetservicebedrijf Docdata en het technologiebedrijf IAI industrial systems. Eigenlijk zijn dit twee redelijk verschillende poten, de ene poot levert internet oplossingen, de andere hardwaresystemen. Beiden presteren goed.

 

Aandelen Docdata

Het internetbedrijf Docdata is een Europese marktleider. E-commerce wordt in het dagelijks leven steeds belangrijker. Mensen willen op elk moment, ongeacht waar ze zijn, kunnen winkelen. Aanbieders springen daar op in door hun producten aan te bieden via alle mogelijke communicatiemiddelen, waarvan vooral tablets en smartphones steeds belangrijker worden. Ook in de aflevering zijn de ontwikkelingen niet te stuiten. Mensen kunnen bij veel webshops zelf kiezen waar en wanneer ze een pakketje willen ontvangen; op het huisadres, in de winkels van de aanbieders, bij afhaalpunten in andere winkels of bij speciale afhaalpunten, en dat liefst nog binnen 24 uur. Deze ontwikkelingen vragen om slimme e-commerce oplossingen.

 

Docdata is gespecialiseerd in e-fulfilment, retouren, logistiek en online betalingsdiensten. Docdata biedt zijn diensten in gedeeltes aan, maar klanten kunnen ook kiezen voor complete ketenservice. Vanuit vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Spanje, Polen en Frankrijk, verwerkt Docdata dagelijks 125.000 tot 250.000 orders.

 

Docdata werkt o.a. voor bol.com, de Bijenkorf, V&D, Brands4Friends, ASOS, Toys"R"Us, HP en House of Fraser. Het valt niet te ontkennen dat Docdata iets levert waar meer en meer bedrijven behoefte aan hebben. Een specialist in deze markt heeft zeker toekomst.

 

IAI

IAI industrial systems is een hightech-machinebouwer, klanten bevinden zich wereldwijd. IAI is gespecialiseerd in ontwikkeling en bouw van machines voor zeer nauwkeurige en uiterst snelle bewerking van verschillende soorten materialen. Klanten bevinden zich in de volgende sectoren: beveiliging en personalisering van waardedocumenten, bewerking van verpakkingsmaterialen, zonnecellen en andere materialen (o.a. ten behoeve van filmondertiteling).

 

Ik ben vooral enthousiast over het eerste, er zal steeds meer behoefte ontstaan aan veilige documenten, paspoorten, identiteitskaarten en andere pasjes. IAI focust op toepassingen van hun laser en optical systems technologie, en dat leidt tot een breed spectrum van industriële gebruikers. Dat is mooi, maar ik denk dat een focus op securityoplossingen zou helpen om een grote speler in dit gebied te blijven, omdat ze al hebben aangetoond hier een goede rol te kunnen spelen en te kunnen inspelen op klantenwensen.

 

Harde cijfers

De koers/winst-verhouding is met 14 redelijk te noemen, zeker gezien de groei in het bedrijf, maar wat ons ook zeer aanspreekt is de return op eigen vermogen van boven de 20%. Het lijkt dus een prachtbedrijf, financieel solide en met veel groeimogelijkheden in beide takken.

 

Er is één maar; afgelopen zomer verloor Docdata een grote klant, Zalando. Zalando besloot het e-commercedeel in eigen beheer te nemen. Een besluit waar ik mijn vraagtekens bij zet, want dit is typisch iets wat een bedrijf aan andere gespecialiseerde bedrijven overlaat, maar feit is wel dat Docdata hierdoor over 2014 een substantieel omzetverlies lijdt. Het is voor Docdata te hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Zalando niet zullen volgen.

 

Conclusie

Ik geloof dat de strategie van Docdata de goede is. In beide takken van de NV zien we een substantiële groei en een gezonde financiële basis maakt dit ons groeidiamantje, al is er dit jaar een stukje van af gesleten. Groei en degelijkheid zien we niet zo vaak samengaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.