Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Edelmetalen in de lift

Edelmetalen in de lift
23 jul 2019 om 13:34

Vandaag verschijnt er een korte bijdrage van mij in het artikel “Goud wordt weer populairder, en dus duurder” op NOS.nl. Natuurlijk stellen wij deze belangstelling voor onze goudvisie op prijs. Maar zonder brede context blijft een dergelijk verhaal ons inziens beperkt van waarde voor de lezer.

“Spanning aan de tafel” is het kopje boven de alinea. Ik maak als analist van 1Vermogensbeheer de vergelijking met het monopoliespel. Als alle spelers aan de tafel ook zelf als bank gaan spelen zonder gecoördineerd toezicht en onderliggende afspraken, dan ontstaat er chaos. Vals spel is dan het gevolg. Vals spel zit in het economische verkeer van alle dag. List en bedrog, fraude, belastingontduiking, witwassen etc. Maar ook centrale banken doen de afgelopen jaren een aardige duit in het zakje. De ene centrale bank drukt nog meer geld dan de andere. Er wordt gemanoeuvreerd met het rentewapen. Maar ook met andere monetaire wapens zoals bijvoorbeeld de reserveratio’s en solvabiliteitseisen voor banken. Kort gezegd komt het erop neer dat er meer geld in omloop komt, waarbij over schulden steeds minder rente hoeft te worden betaald en waarbij schuldenratio’s per saldo toenemen. Via derivaten wordt de hefboomfactor van het systeem verhoogd en terwijl dit allemaal gebeurt betalen landen elkaar onderling met hun eigen geld, door ons wel “de tegoedbonnetjes” genoemd. Hoe kunnen landen nog eerlijk en in vertrouwen met elkaar handel drijven wanneer het betaalmiddel, het fiatgeld, in een wapenwedloop is beland waarbij ieders valuta sterk wordt gemanipuleerd?

De huidige handelsspanningen in de wereld komen niet uit de lucht vallen. Het onderlinge vertrouwen tussen grootmachten is aan het verdwijnen. De tegoedbonnetjes, het huidige geld, verliezen het vertrouwen. Wanneer er geen vertrouwen meer is in het betaalmiddel, dan kun je er ook niet meer of minder goed mee handelen. Het financiële systeem is sterk verweven met de geopolitieke macht. In onze presentatie “Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht” leggen wij o.a. ook de koppeling tussen D-Day en Bretton Woods. D-Day was op 6 juni 1944. De Bretton-Woods conferentie vond plaats van 1 t/m 22 juli 1944. Toeval? Ons inziens niet. Wie de macht heeft die bepaalt de regels. Ook van het financiële systeem. Niet voor niets is de dollar de reservevaluta van de wereld.

Wij staan waarschijnlijk aan de vooravond van een grote gebeurtenis. Zowel geopolitiek als voor wat betreft het financiële systeem. Hoe gaat deze transitiefase verlopen? Chaotisch? In dat geval zien wij voor de eerst komende fase grote kansen voor beleggingen in de edelmetalen. De afgelopen maanden is er al veel belangstelling voor de prijsstijging van goud. Zie ook de media aandacht vandaag van de NOS.nl. Maar misschien is zilver nog wel interessanter. De zilverprijs in dollars lijkt vandaag een golden cross-signaal te geven. Een signaal wat wijst op een verhoogde kans voor het officiële startsein van een langdurige opgaande trend.

“Gold is the money of kings, Silver is the money of gentlemen”. Bovenstaande afbeelding bevat ons inziens een belangrijke boodschap. Goud en zilver kunnen niet onbeperkt gedrukt worden. Dit in tegenstelling tot dollars, euro’s, yen etc. De burger lijkt meer en meer te twijfelen aan het beleid van onze centrale bankiers. Een rente van nul of zelfs negatief. Willen zij ons doen geloven dat “Debt is the money of slaves” de beste vorm van geld is? Leen en u krijgt geld toe, is hun boodschap!

Degene die spaart, inclusief onze pensioenfondsen, is de klos. Het financiële systeem staat aan de vooravond van een majeure verandering. Wij weten niet wat de gekozen oplossing gaat worden van de wereldleiders. Maar de geschiedenis geeft ons belangrijke aanwijzingen. Onze visie over het financiële systeem vertalen wij, als analist voor 1Vermogensbeheer, naar een afgewogen beleggingsstrategie die rekening houdt met de onzekere toekomst die ons te wachten staat.

De opmars van goud en zilver verrast ons niet. Integendeel de opmars van goud en zilver was te voorzien. Uiteraard hebben wij ook een visie op een nieuw financieel systeem, op basis van de blockchain en een eventuele implementatie van een nieuwe wereldmunt. Wat het koersdoel wordt voor goud en zilver weten wij niet. Wat de gek er voor geeft. Had u begin jaren ’80 kunnen voorzien dat het koersdoel van de rente in de wereld negatief zou worden?

Het huidige financiële systeem is hard op weg naar een herziening en dat is hard nodig.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.