Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Short of sparen

Short of sparen
12 feb 2009 om 13:30

Economie

Dat het met de economie niet goed gaat, is een open deur. De cijfers uit het vierde kwartaal van 2008 waren erbarmelijk en de verwachtingen voor de komende tijd zijn verre van rooskleurig (1). De experts proberen elkaar af te troeven met  steeds nieuwe voorspellingen over de ontwikkelingen van de crisis. Het ene scenario is nog zwarter dan het andere en het verwachte licht aan het einde van de tunnel lijkt steeds meer kwartalen van ons verwijderd te zijn. Of het echt zo zal zijn dat we pas over enkele jaren weer uit deze crisis zullen zijn gekomen, zal nog moeten blijken, –de betrouwbaarheid van dergelijke analyses valt te relativeren met de gedachte dat maar weinig van deze experts de crisis zagen aankomen- maar het is wel duidelijk dat 2009 geen jubeljaar zal worden, zoals de cijfers over de industriële productie vandaag alweer bevestigden (2). Het dieptepunt ligt mijns inziens nog niet achter ons, niet qua economie, noch qua beurs. 


Vertrouwen

Het vertrouwen is broos. Dit is niet alleen terug te zien aan pessimistische houdingen en voorspellingen, tevens houdt iedereen, van bank tot burger, de hand angstvallig iets meer op de knip. De consumentenbestedingen nemen af, de bedrijfsorders dalen en de voorraden worden zo klein mogelijk gehouden. De bomen groeien niet meer tot in de hemel. Ook ziet de wereld nu in dat het bekostigen van economische groei met ‘leven op de pof’ een doodlopende weg is. De gang naar een evenwichtigere spaarquote en de afname van de schulden zal echter nog wel even op de bestedingen drukken (3). Het is echter een ‘door de zure appel heen bijten’, een pijnlijke maar nodige sanering die op den duur de economie en het vertrouwen weer zal herstellen. Voorlopig zal het in economische zin echter vooral pijn doen.

Werkloosheid

Dit vertrouwen en de economische situatie hebben ook hun uitwerking op de werkloosheid. Dagelijks lezen we in de krant over massaontslagen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa zal, ondanks de sterkere vakbonden, de werkloosheid gaan oplopen, hetgeen volgens het CBS nu al gebeurt (4). Of dit in dezelfde proporties zal gebeuren als aan de andere kant van de oceaan, is niet te zeggen, maar duidelijk is wel dat het aantal vacatures al flink aan het teruglopen is. Monsterboard.nl liet onlangs al weten dat het aantal internetvacatures op het laagste niveau in drie jaar staat. (5) Een ander voorbeeld is dat ING de fusie tussen Postbank en ING Bank aangrijpt om in het personeelsbestand te kunnen snijden. Door de teruggang van de economische activiteit zal het aantal ontslagen nog sterk toenemen. Mensen zullen hier niet alleen mee geconfronteerd worden via de krantenkoppen, maar ook vanuit hun directe omgeving; veel mensen zullen straks wel een familielid, een vriend of een kennis hebben die zijn baan kwijtgeraakt is. En juist dit dichtbij komen van de gevolgen van de crisis zal de consument nog voorzichtiger en misschien zelfs wel benauwder maken, met de economische gevolgen van dien.


Beweeglijkheid

De beurs vliegt alle kanten op. In één week hoor je koersdoelen variërende van 220 tot 300. Dit is een bandbreedte van 80, oftewel meer dan 30% van de huidige koers. Nu eens zetten de huidige, lage koersen aan tot koopwoede, –vanuit bedrijfseconomisch perspectief zijn vele aandelen ook absoluut koopwaardig- dan weer drukken pessimistische rapporten de koersen met gemak procenten per dag omlaag. Deze volatiliteit is niet bevorderlijk voor het vertrouwen. Bovendien hebben veel mensen, als ze nog niet uitgestapt zijn, geleerd van afgelopen najaar en gebruiken ze nu strakke ‘stoplosses’ onder hun beleggingen. Koersdruk versterkt zichzelf op deze manier. 


Mogelijkheden

Natuurlijk is het niet allemaal ellende wat de klok slaat. Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden. Uiteraard valt er aan de beweeglijkheid op de beurzen goed te verdienen, ondanks dat het lastig timen is. Ook kan natuurlijk met shortposities van een daling geprofiteerd worden. Bovendien zullen er in deze beweeglijkheid nog heus wel mooie hausses komen. En ook liggen er kansen in andere sectoren dan de reguliere aandelen. Zo zal ik later nog wel komen te spreken over grondstoffen. Maar het traditionele ‘kopen en houden’ lijkt in ieder geval niet het beste wat men nu kan doen; dan liever ‘short’, of sparen natuurlijk! Succes.

Haas

1)    De Ifo-index daalde naar een nieuw dieptepunt. Lees hier het bericht.
2)    De industriele productie binnen de eurozone daalde in december flink. Lees hier het bericht.
3)    Een beeld van de bestedingen is te vinden op de website van het CBS.
4)    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-003-pb.htm, bekeken op 11-2-2009.
5)    http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=131001&p=irol-news , bekeken op 11-2-2009.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.