Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wie heeft gelijk?

Wie heeft gelijk?
14 jul 2014 om 09:00

Afgelopen week bereikte de kortst lopende obligatie binnen het mandje van de Duitse Bunds voor het eerst in het bestaan een yield beneden de 1%. Het gaat crescendo met de Duitse obligaties en dit valt samen met de prestaties van de Mannschaft. Gisteren zakte de AEX voor het eerst sinds weken weer onder het steun niveau van 408 en daarmee loopt het parallel met de prestatie van het Nederlands elftal.

 

Er zijn tegengestelde verwachtingen bij aandelen en obligatiebeleggers, maar wie heeft gelijk.

 

Divergentie

De divergentie tussen de aandelenkoers en de obligatiemarkten is opmerkelijk. Wie koopt obligaties met een looptijd van bijna 10 jaar voor een yield van minder dan 1%? En wat is dan de verwachting? Uiteraard hoopt de markt op monetaire maatregelen en loopt vooruit.

 

Aan de andere kant is dit een signaal dat men de economische groei niet vertrouwt. Aandelenkoersen die blijven stijgen omdat men een aantrekkende economie en dus hogere bedrijfswinsten verwacht gaan niet samen met een alsmaar verder dalende rente. De combinatie van de ontwikkelingen bij beide markten signaleert een probleem, maar welke markt krijgt gelijk?

 

Terugval AEX

De recente terugval van de AEX van 420 naar de onderkant van de bandbreedte paste in het beeld. Een doorbraak van het steunniveau welke momenteel plaatsvindt is verrassend. Zeker omdat het cijferseizoen in Nederland nog moet beginnen. De nervositeit keert plotseling terug. Vorige week was het met name het oplaaiende eurocrisis gevoel dat als een verrassing kwam. De ontwikkelingen bij een Portugese Bank, met overigens de interessante naam Banco Espirito Sancto, creëerden bij  beleggers een déjà vu gevoel.

 

De AEX is teruggevallen onder een belangrijke grens en zolang de index niet in staat is om binnen 3 tot 5 handelsdagen boven de 410 te sluiten is een verdere zijwaartse beweging te verwachten. De langere termijn uptrend is nog niet in gevaar. Pas bij een slot beneden 380 wordt het gevaarlijk.

 

Strategie

Zoals u wellicht weet is onze beleggingsfilosofie mede gebaseerd op het permanent afdekken van risico. Dit betekent niet dat er geen verlies kan ontstaan, maar een groot verlies wordt hierdoor wel vermeden. Wanneer de markten een fase ingaan van toenemen beweeglijkheid is het van belang dat u als belegger tijdig posities afdekt. Wanneer de volatiliteit stijgt nemen de premies ook toe en dan is het meestal te laat om nog actie te ondernemen.

 

Don’t worry just buy

Wij hebben al vaker gewezen op de huidige ‘’dont worry just buy’’ mentaliteit in de markt. Er zitten voldoende potentiele risico’s in de huidige markt die niet altijd zichtbaar zijn wanneer de stijgende trend voor steeds hogere koers zorgt. De crisis oneffenheden zijn echter nog zeker niet glad gestreken. Het heeft echter geen zin om tegen de trend te vechten en daarom zijn wij ook met afgedekte posities meegegaan in de beweging. Zodra de trend verandert stappen wij rücksichtsloos uit. Aangezien wij tevens permanent dekking hebben, zijn wij bij onverwachte bewegingen altijd afgedekt.

 

Kansen

Wij laten de huidige plotselinge draai in sentiment even zijn gang gaan. Er ontstaan vanzelf weer nieuwe kansen en het is van belang om op een gestructureerde manier daar me om te gaan. Het impulsief kopen  omdat een aandeel gedaald is, is zelden succesvol. De koersontwikkeling bij een fonds zoals Fugro dat genadeloos wordt afgestraft geeft nog eens aan waarom wij doen wat wij doen. Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u meer wilt weten over deze aanpak en ons wilt volgen om te zien hoe wij hier de komende periode mee omgaan dan kunt u hier klikken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.