Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Knock-out (2)

Knock-out (2)
15 okt 2014 om 11:12

Slechts een kleine maand geleden tikte de AEX de 425 punten aan. Vervolgens produceerde de index een climax signaal en daarmee een belangrijke top. In de afgelopen drie columns waarschuwden wij voor een correctie en meest recent voor een aanstaande knock-out van de kopers. De kopers wankelen en hebben reeds acht tellen gehad. De volgende klap komt eraan en dat kan wel eens de definitieve knock-out worden.

 

Het is altijd weer interessant om te zien dat het sentiment in financiële markten in korte tijd 180 graden kan draaien. Vorige week waren de markten in de V.S. nog even enthousiast toen uit de notulen van de FED bleek dat de rente voor langere tijd laag zal blijven. Het leek goed nieuws. Maar wanneer er even doorgedacht wordt, dan is duidelijk dat dit slecht nieuws is. De FED durft en kan de rente blijkbaar niet omhoog brengen. En dat is pas zorgwekkend, zo lijkt mij.

 

De economie is volgens de analyse van de FED blijkbaar nog steeds te kwetsbaar. En dat staat nog los van het feit dat een hogere rente voor de V.S. uiteindelijk een ramp zal blijken te zijn. De overheidsschuld in de V.S is namelijk momenteel $17.859.583.673.998. Voor alle duidelijkheid dat is bijna 18 triljoen dollar, in gewone mensentaal een miljoen keer een miljoen. Wanneer u dit leest is dit uiteraard al weer iets hoger. Volgens een recente berekening is een economische groei van 6% nodig om de schuld betaalbaar te houden. De groei is echter amper 3% en dan zijn eventuele hogere renteniveaus nog niet meegenomen. Om nog maar te zwijgen over tegenvallers of rampen.

 

Wanneer u het nieuws volgt via het internet of via een tabloidkrant weet u inmiddels dat er een aantal jonge zwarte zwaantjes geboren zijn. En in dit nest is er voldoende potentieel aanwezig om uit te groeien tot volwassen zwarte zwanen. Nu ga ik er vanuit dat u het fantastische boek van Nicolas Taleb gelezen hebt en anders zou ik u willen adviseren dit per omgaande te doen. Het geeft namelijk een goed inzicht in de menselijke neiging om te denken dat wij alles onder controle hebben.

 

Na bijna 30 jaar ervaring op financiële markten weet ik inmiddels dat wij altijd weer verrast worden door zwarte zwanen. Dit zijn gebeurtenissen die niemand ziet aankomen en plotselinge een grote impact hebben. Het heeft mij tot het inzicht gebracht dat alles kan gebeuren en ik niks weet, laat staan kan voorspellen. Er is maar één manier waarop je overleeft en dat is het managen van het risico. Door goed risicomanagement heb ik de diverse crisis van de afgelopen jaren keer op keer meer dan overleeft.

 

Na 5 jaar stijgende markten merk ik dat veel beleggers geconditioneerd zijn geraakt en ieder dipje aangrijpen om te kopen. Ook bij analisten die bullish geprogrammeerd zijn, merk ik deze neiging. Deze keer lijkt mij dat echter iets te prematuur en denk ik dat het verstandig is om te wachten. Een tikkie terug van 5 procent is te beperkt om van een buying opportunity te praten. De
risico-rendementsverhouding is volgens mij dan nog steeds niet interessant.

 

Voorlopig is het zaak om de boel goed te beschermen. Zoals een van de beste handelaren ter wereld mij ooit leerde. "This game is about playing great defense not offense". En dat zal volgens mij spoedig weer eens blijken waar te zijn. Wilt u weten hoe u de risico’s kunt afdekken bezoekt u dan onze site.       

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.