Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Toekomstige vraag naar olie verkeerd ingeschat

Toekomstige vraag naar olie verkeerd ingeschat
23 jul 2008 om 15:13

De Amerikaanse zakenbank ging eind 2007 nog uit van een dagelijks groeiende vraag naar olie van 1,5 miljoen vaten per dag in 2008. Inmiddels is de groei teruggebracht naar 790.000 vaten. Bijna de helft minder. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) berekende een dagelijkse behoefte van 2,11 miljoen vaten per dag. Nieuwe berekeningen komen echter uit op 1,03 miljoen vaten per dag.

Olieprijs

Als gevolg van de verlaging van de groei, zal ook de prijs dalen. Het IEA denkt dat er in het vierde kwartaal van 2008 nog ‘maar’ 110 dollar per vat zal moeten worden betaald. In het eerste kwartaal van 2009 kan de prijs nog verder dalen, tot 90 dollar per vat.

Oorzaken

De actuele olieprijs en de vertragende economische groei leiden ertoe dat in Amerika de vraag naar olie daalt. Amerikanen gaan bewuster om met hun energie. Een goed voorbeeld hiervan is de uit de gratie geraakte SUV. Autorijders schaffen momenteel liever een kleinere en energiezuiniger auto aan.

Europa

In Europa is de vraag naar olie dit jaar met 1 procent toegenomen. Belangrijkste oorzaak is hiervan is echter het weer. De afgelopen maanden was het relatief kouder dan normaal waardoor er meer is gestookt (+18%).

China en India

De twee landen lieten dit jaar tot op heden een robuuste groei van de vraag zien. Door de subsidie die wordt verstrekt op brandstoffen, werd de stijging van de olieprijs deels opgevangen. Maar de staatsenergiebedrijven worden nu de dupe van de aanhoudende hoge olieprijs waardoor een verdere ontmanteling van de subsidie op olie te verwachten valt. Dit kan niet anders dan een dempend effect hebben op de vraag.

Bron: BI-ME

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.