Europese beurzen openen hoger

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 06:58

Rentebesluit Verenigde Staten in focus

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 21 punten voor de Duitse DAX, een plus van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 19 punten voor de Britse FTSE 100.

De Federal Reserve maakt woensdagavond om zeven uur het rentebesluit bekend en vergezelt dit met een persconferentie waarop de Fed een mogelijke indicatie geeft voor het beleid in de rente voor het verdere verloop van 2017.

Het is zeker niet het enige dat woensdag de aandacht trekt of zou moeten trekken, want in de Verenigde Staten volgen vanmiddag al de inflatiedata en detailhandelsverkopen over februari. De Britten, druk in de weer met het Brexit-proces, overleggen de werkloosheidscijfers.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde woensdag voor protectionisme en dan met name van de zijde van de Verenigde Staten en China. Dit kan volgens het IMF een rem zetten op de ontwikkeling van de wereldeconomie. Aanstaande vrijdag begint in Duitsland een tweedaagse G-20 top.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager, waarbij beleggers een pas op de plaats maakten in afwachting van de uitslag van de verkiezingen in Nederland en het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag.

"Over het algemeen is dit een cruciale week voor de wereldwijde risicobereidheid, waarbij de tweedaagse vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), die vrijwel zeker zal besluiten tot een verhoging van de rente, de toon zal zetten voor risicovolle activa in de komende weken", aldus marktanalist Kathleen Brooks van City Index. "De Nederlandse algemene verkiezingen op woensdag markeren de start van een jaar vol politieke risico's voor de eurozone", voegde de marktvorser toe.

De Federal Reserve zal naar verwachting de rente woensdag laat verhogen. Europese aandelenmarkten zijn recent gestegen vanwege het vooruitzicht dat de Amerikaanse economie voldoende is aangesterkt om een renteverhoging aan te kunnen, maar de stap betekent dat de leenkosten voor bedrijven stijgen.

Intussen focust de markt zich verder op de verkiezingen in Nederland, waarbij de markt afwacht of Geert Wilders' extreem rechtse Partij voor de Vrijheid sterk zal presteren.

"De uitslag van de Nederlandse verkiezingen is op zich geen marktbewegend evenement, maar wel van belang voor de mogelijke richting van andere grotere verkiezingen die dit jaar in Europa plaatshebben", zei Brooks. "Als Wilders het woensdag minder goed doet dan verwacht dan kunnen we zien dat de verwachting voor Marine Le Pen van het Franse Front National bij de Franse presidentsverkiezingen in mei afneemt", voegde de marktanalist van City Index toe.

Wat de Franse verkiezingen betreft werd dinsdag bekend dat een formele onderzoeksprocedure is gestart naar presidentskandidaat François Fillon, vanwege beschuldigingen dat hij zijn vrouw een "nep" baan heeft gegeven.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK wees op de stevige daling van het Britse pond, nu handelaren eindelijk de realiteit onder ogen zien wat de Brexit betreft. De marktanalist herhaalde zijn waarschuwing dat wanneer de Britse premier Theresa May Artikel 50 activeert dit een negatieve impact zal hebben op het Britse pond, aangezien de premier in de onderhandeling stapt met een houding dat ze niets heeft te verliezen. "De grootste angst in de markt is wat haar EU-partners zullen zeggen en hoe ze de kwestie zullen aanpakken nu de Brexit realiteit wordt", aldus Aslam.

Voorbeurs kwam uit Azië het nieuws dat de Chinese detailhandelsverkopen in januari en februari met 9,5 procent zijn toegenomen op jaarbasis, wat trager was dan de voorspelde 10,6 procent. De industriële productie bleek juist sterker te zijn toegenomen met 6,3 procent, waar economen rekenden op 6,1 procent.

De inflatie in Duitsland kwam in februari voor het eerst in bijna vijf jaar tijd boven twee procent uit, met 2,2 procent. In Spanje kwam de inflatie wederom uit op 3,0 procent, net als in januari.

De industriële productie van de eurozone steeg in januari met 0,9 procent ten opzichte van december, terwijl de krimp in de voorgaande maand opwaarts werd bijgesteld naar 1,2 procent, wat minder negatief was dan de eerder gemelde krimp van 1,6 procent.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment kwam uit op 12,8 in maart, waar economen rekenden op 13,0. Het licht tegenvallende cijfer is wel hoger dan de 10,4 van februari.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon RWE rekenen op de aandacht van beleggers, nadat Bloomberg meldde dat het Franse Engie overweegt een overnamebod te doen op de hernieuwbare energiedivisie van het concern te doen. RWE won 4,4 procent en Engie daalde 1,4 procent. Verder kwam RWE met de cijfers over 2016 en de doelstellingen voor 2017 naar buiten. RWE mikt voor het lopende boekjaar op een operationeel resultaat (EBITDA) tussen de 5,4 miljard en 5,7 miljard euro. Over 2016 stond dit resultaat op 5,4 miljard euro. De aangepaste nettowinst komt in de verwachting van het bedrijf uit Essen uit tussen de 1,0 miljard en 1,3 miljard euro, tegen 0,8 miljard euro over 2016.

Antofagasta zag in 2016 de omzet en met name het resultaat oplopen. De omzet van de Britse mijnbouwer steeg met 12,3 procent naar 3.622 miljoen dollar, terwijl het operationeel resultaat (EBITDA) met 78,7 procent steeg naar 1.626 miljoen dollar. De bijbehorende marge steeg meer dan een kwart naar 44,9 procent. Het aandeel eindigde 0,5 procent hoger.

Ocado verloor 0,8 procent, ondanks het feit dat de online supermarkt over de 13 weken eindigend op 26 februari een stijging van de omzet van 7 procent rapporteerde.

Prudential won 3,0 procent, nadat de verzekeraar zijn dividend verhoogde en een stijging van de operationele winst rapporteerde over 2016 van 7 procent. Het concern meldde tevens op schema te liggen om de financiële doelstellingen over 2017 te bereiken.

Euro STOXX 50          3.399,43  (-0,5%)

STOXX Europe 600       373,46    (-0,3%)

DAX                   11.988,79  (0,0%)

CAC 40                 4.974,26  (-0,5%)

FTSE 100               7.357,85  (-0,1%)

SMI                    8.663,54  (-0,2%)

AEX                      510,06  (-0,4%)

BEL 20                 3.750,83  (-0,5%)

FTSE MIB              19.537,40  (-0,9%)

IBEX 35                9.905,10  (-0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag hoger.

Wall Street eindigde dinsdag lager. De handelsdag stond volledig in het teken van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) die eerder op de dag aanving en woensdag zal culmineren in het Fed-rentebesluit. De markt is vrijwel unaniem in zijn oordeel dat de centrale bank de rente zal verhogen.

"De markt bleef in een afwachtende houding, waarbij Wall Street de marginaal lagere Europese beurzen volgde, terwijl de markt zich voorbereidde op het Fed-rentebesluit woensdag", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. "De markt heeft een tariefstijging bijna volledig ingeprijsd, waarbij het sentiment meer wordt gedreven door de verwachting dat de centrale bank de rente dit jaar meerdere keren zal verhogen dan door de verwachte renteverhoging van woensdag", voegde de marktanalist toe. "In het geval de Federal Reserve de verwachtingen niet waarmaakt kan de mogelijke keerzijde [voor de aandelenmarkten] behoorlijk hoog zijn", aldus Erlam.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in februari is afgenomen. De vertrouwensindex daalde van 105,9 in januari naar 105,3 in februari. Volgens NFIB nog altijd een "erg hoog" niveau.

De producentenprijzen zijn in februari in de Verenigde Staten op maandbasis gestegen met 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in februari met 2,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse hedgefonds Pershing Square van Bill Ackman heeft zijn investering in de kwakkelende farmaceut Valeant Pharmaceuticals verkocht en nam daarmee een verlies van zo'n 4 miljard dollar. Met de verkoop gooit Ackman, die het hedgefonds leidt, de handdoek in de ring na vergeefse pogingen om de "slechtste investering" uit zijn carrière te redden. Het aandeel Valeant verloor ruim 11,0 procent.

Neiman Marcus maakte dinsdag bekend financieel adviseurs in te huren om zijn strategische opties te onderzoeken, waaronder de verkoop van de luxe warenhuisketen.

De oliesector stond onder druk vanwege de lagere olieprijs. Marathon Oil verloor circa 3,3 procent en Transocean daalde ongeveer 1,4 procent. De United States Oil Fund noteerde circa 0,8 procent lager.

De luchtvaarsector stond onder druk, nadat circa 5.000 vluchten werden gecanceld vanwege stormweer aan de oostkust. American Airlines daalde circa 2,6 procent, United Continental verloor ruim 4,5 procent en Delta Air Lines noteerde ongeveer 2,4 procent lager.

S&P 500 index              2.365,45  (-0,3%)

Dow Jones index            20.837,37 (-0,2%)

Nasdaq Composite           5.856,82  (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een min van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië noteerden de belangrijkste indexen overwegend licht lager na het rode slot op Wall Street. De markt is hier in afwachting van de mededelingen van de Fed.

Nikkei 225                     19.561,64 (-0,1%)

Shanghai Composite              3.241,97 (+0,1%)

Hang Seng                      23,815,03 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0615. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0603 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0635 op de borden.

Het Britse pond heeft het lastig tegen de achtergrond van de Brexit-dynamiek. Volgens de analyse van Deutsche Bank kan de munt overigens nog veel verder wegzakken. Ten opzichte van de dollar bereikte het pond een achtweeks dieptepunt op 1,2109 dollar, maar Deutsche Bank houdt rekening met 1,14 dollar in de tweede helft van het jaar.

Met een druk op de olieprijs werden ook longposities in de dollar teruggedraaid en dat zette weer druk op de green back. Mocht de Fed aangeven dit jaar renteverhogingen de nodige prioriteit te geven, dan kan dit de Amerikaanse munt weer een impuls geven.

USD/JPY Yen   114,76

EUR/USD Euro  1,0615

EUR/JPY Yen   121,85

MACRO-AGENDA:

00:00 Verkiezingen Tweede Kamer (NL)

05:30 Industriële productie - Januari (Jap)

06:30 Detailhandelsverkopen - Januari (NL)

06:30 Handelsbalans - Januari (NL)

08:45 Inflatie - Februari (Fra)

10:00 Detailhandelsverkopen - Januari (Ita)

10:30 Werkloosheid - Januari (VK)

11:00 Inflatie - Februari (Ita)

11:00 Werkgelegenheid - Vierde kwartaal (eur)

12:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

13:30 Detailhandelsverkopen - Februari (VS)

13:30 Empire State Index - Maart (VS)

13:30 Inflatie - Februari (VS)

15:00 Bedrijfsvoorraden - Januari (VS)

15:00 NAHB huizenindex - Maart (VS)

15:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

19:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Bayer - Investor Day (Dld)

00:00 E.On - Jaarcijfers (Dld)

00:00 Inditex - Jaarcijfers (Spa)

07:30 Munich Re - Jaarcijfers (Dld)

08:00 Hennes & Mauritz - Omzet februari (Zwe)

21:00 Oracle - Cijfers derde kwartaal (VS)  

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07
DEXIA (B... toevoegen aan uw watchlist 11,36 -9,63% -1,21 12,57
DEXIA (C... toevoegen aan uw watchlist 11,36 -9,63% -1,21 12,57