Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak hoger in namiddag dankzij Wall Street

Damrak hoger in namiddag dankzij Wall Street
18 nov 2008 om 17:35

Op het Damrak is de stemming vandaag tweemaal gedraaid. Na een licht positieve opening dook de AEX fors in de min tot 240 punten. Zorgen over een recessie waren wederom de boosdoener. Goede cijfers van computer- en printerfabrikant Hewlett-Packard (HP) en doe-het-zelf keten Home Depot zetten Wall Street, en daaropvolgend de AEX echter in de plus. De graadmeter finishte vandaag 1,74 procent hoger op een stand van 250,62 punten. De Midkap wonr 0,32 procent.

Financials

Het geding dat aandeelhouders van Fortis hadden aangespannen tegen de verkoop van onderdelen aan het Franse BNP Paribas hield vandaag geen stand. De rechter oordeelde dat het de enige mogelijkheid was om de bank en zijn spaartegoeden te redden.

Wel meende de rechter dat de aandeelhouders recht hebben op ondermeer een juiste waardeberekening van de aandelen. Een speciaal aangestelde commissie zal hiernaar onderzoek uitvoeren. De handel in Fortis werd vanmiddag om 13.45 uur stilgelegd, in afwachting van het oordeel van de rechter. Morgenochtend zal deze worden hervat.

ABN AMRO wenst de fusie met Fortis Bank Nederland af te blazen. Het FD schreef vandaag op basis van ‘bronnen rond ABN AMRO’ dat de bank hiermee massale ontslagen wil voorkomen. Er zouden circa 7.800 banen op de tocht staan. Fortis is voor de fusie.

Aegon maakte beleggers vandaag wederom aan het schrikken. Ditmaal heeft de verzekeraar een kapitaalinjectie van ruim 1 miljard dollar aangevraagd bij de Amerikaanse Staat. Aangezien Aegon gisteren zijn status in de VS veranderde naar spaarbank, denkt het concern recht te hebben op steun uit het reddingsplan van 700 miljard dollar van de Amerikaanse overheid.

De injectie moet de ‘maximale financiele flexibiliteit’ van Aegon waarborgen. Een woordvoerder van Aegon heeft inmiddels laten weten dat er nog helemaal niet besloten is of er daadwerkelijk gebruik zal worden gemaakt van de regeling. Ook is nog onzeker of Aegon wel gebruik mag maken van het Amerikaanse vangnet.

Verder in het nieuws

USG People en Fortis zullen hun plek in de Amsterdamse hoofdindex waarschijnlijk verliezen. NYSE Euronext maakte vandaag bekend dat Air France-KLM en Boskalis per begin maart mogelijk zullen promoveren. Prologis zou richting de Midkap gaan, waar Pharming uit degradeert.

Stijgers en dalers

Omdat de handel in Fortis tegen tweeën werd stilgelegd, kon de bankverzekeraar niet profiteren van de opleving in de late middag. Fortis draagt vandaag dan ook de rode lantaarn met een min van 7,8 procent. BAM (-5,8%) en ING (-2,7%) waren tevens weinig geliefd. Shell (+4,1% op een hogere olieprijs), Unilever (+4,1%) en TNT (+5,1%) waren de winnaars.

Europa en Amerika

De CAC40 (+1,11%) en de DAX (+0,25%) staan evenals de AEX licht in de plus. Wall Street profiteert alsgezegd van HP, dat een sterker dan verwachte winstverwachting afgaf en 14 procent won in de ochtendhandel, en Home Depot, dat een kleinere winstval maakte dan ingecalculeerd. Een handelaar meldde in reactie op deze cijfers dat ‘als grote bedrijven nog steeds goede vooruitzichten hebben, het economische systeem niet op instorten staat’.

De Dow Jones noteert dankzij HP 1,79 procent hoger op 8.421 punten. De Nasdaq (+0,45%) en de S&P 500 (+0,64%) presteren ietwat minder wegens sterk dalende Amerikaanse producentenprijzen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.