Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Topman Total waarschuwt voor zwakkere resultaten

Topman Total waarschuwt voor zwakkere resultaten
19 jan 2016 om 12:17

Total rapporteert over 2015 naar verwachting een 20 procent lagere aangepaste winst als gevolg van de zwakke olieprijzen. Hiervoor waarschuwde de CEO van de Franse oliereus dinsdag.

 

"Onze winsten zullen dalen. Ze zullen met meer dan 20 procent dalen, terwijl de olieprijs 50 procent daalt", aldus topman Patrick Pouyanne op de Franse radiozender Europe1.

 

In de markt wordt volgens FactSet gerekend op een aangepaste nettowinst van net geen 10 miljard dollar, wat op jaarbasis een daling van 22 procent zou betekenen.

 

Sinds de olieprijzen in 2014 zijn gaan dalen, heeft Total in de operationele kosten en kapitaalinvesteringen gesneden. Ook werd er meer olie geproduceerd om de impact van de lagere olieprijzen onderaan de balans te compenseren.

 

Pouyanne zei dinsdag dat, hoewel hij verwacht dat de olieprijzen op den duur weer gaan stijgen, hij moeilijk vindt in te schatten wanneer dit precies zal gebeuren.

 

De olieprijzen staan onder druk vanwege de verzadigde oliemarkt. De Opec produceert boven zijn plafond, de voorraden in de Verenigde Staten zijn historisch hoog, en met het opheffen van sancties op Iran komt er spoedig ook meer olie uit dat land op de markt.

 

Daarom waarschuwde het Internationaal Energie Agentschap dinsdagochtend dat de markt moeite zal hebben om het overaanbod te absorberen. De Opec is minder negatief en verwacht dat de prijzen weer langzaam zullen stijgen, omdat niet-Opec landen minder gaan produceren.

 

Total komt op 11 februari met resultaten over 2015. Dinsdag handelde het fonds op een groene Franse beurs 3,3 procent hoger op 39,34 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.