Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak maakt pas op de plaats

Damrak maakt pas op de plaats
2 sep 2015 om 17:51

De AEX is woensdag na een beweeglijke handelssessie vrijwel vlak gesloten op 433,56 punten, terwijl de AMX 0,5 procent lager sloot.

 

"Een verloren dagje," vatte marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero de dag samen. Volgens Simonts was er weinig handel en ontbrak het aan impulsen. "De markt trok zich wat op aan de Aziatische beurzen, die iets hoger koersten." Cijfers uit Duitsland lieten in de ogen van de marktvorser zien dat er geen onderliggende problemen zijn. De werkgelegenheid in Duitsland nam in juli toe met 0,4 procent. Daarentegen liet de omzet van de Duitse groothandel juist een lichte krimp in het tweede kwartaal zien.

 

Ietwat tegenvallende cijfers uit Amerika, waaronder een daling van de arbeidskosten, bleken volgens Simonts van weinig effect op de Europese beurzen. "Daar keek de markt doorheen vandaag," zo stelde de marktenspecialist. De Amerikaanse economie laat volgens de marktenspecialist van KBC Bolero evengoed nog een groeiende trend zien. "De markt wacht vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve."

 

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank zal de Fed deze maand nog een pas op de plaats maken en pas in december de trekker overhalen voor een eerste renteverhoging. De daling van de arbeidskosten zal de Amerikaanse centrale bank terughoudend maken, zo verwacht Marey. Net als de grondstoffenprijzen pakt het uitblijven van een loonstijging negatief uit voor de inflatie.

 

"De Fed maakt op basis van de werkgelegenheid en inflatie een keuze de rente te verhogen. De werkgelegenheid lijkt per saldo, ondanks het ietwat tegenvallende APD-cijfer, redelijk, maar de inflatie blijft een moeilijk punt," aldus de marktanalist. Volgens het ADP kwamen er afgelopen maand 190.000 banen bij.

 

Simonts stelde daarentegen juist dat de grondstofprijzen en arbeidskosten slechts "kleine parameters" zijn en nauwelijks van invloed zullen zijn op het rentebesluit van de Fed.

 

Na de stevige daling dinsdag van zo’n 9 procent voor de olieprijs, werd het zwarte goud ook vandaag weer goedkoper. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde met 3,2 procent tot 43,94 dollar en een vat Brent werd circa 2,0 procent goedkoper op 48,63 dollar. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers meent evenwel dat het dieptepunt in de olieprijs inmiddels wel is bereikt.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1240. Dat is lager dan de 1,1303 bij het sluiten van Wall Street op dinsdag. 

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX noteerden 11 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Randstad dat 1,6 procent bijschreef. Ook KPN, een favoriet van SNS Securities, en Unibail-Rodamco koersten hoger, tot wel 1,2 procent. ING Groep noteerde een verlies van 0,1 procent. Bloomberg meldde woensdag at de bank de gesprekken over een mogelijke overname van de Turkse tak van HSBC Holings zou hebben uitgesteld vanwege de politieke onrust in Turkije.

 

Gemalto was de hekkensluiter in de AEX met een verlies van 3,1 procent. Gemalto kreeg woensdag van ING een koersdoelverlaging van 95,00 naar 75,00 euro. Volgens analist Marc Zwartsenburg voldeden de resultaten over het eerste halfjaar niet aan de verwachtingen, vooral door negatieve wisselkoerseffecten en eenmalige posten zoals de verkoop van Softcard. De recente koersval van Gemalto na de halfjaarcijfers van circa 15 procent noemde Zwartsenburg echter overdreven, aangezien de groeitrends volgens de analist nog intact zijn.

 

Ook Delta Lloyd kon niet in de groene cijfers komen en noteerde 2,9 procent lager. Het aandeel Royal Dutch Shell koerste 0,5 procent lager. Woensdag keurde de Europese Commissie de overname van BG Group door Shell goed. Verder verlaagde Theodoor Gilissen Bankiers het koersdoel voor de oliereus naar 28,00 euro. Analist Versteeg hield Shell evenwel op Aanbevolen, aangezien er over het dividend bij de marktvorser geen zorgen zijn.

 

In de Midkap koerste BAM Groep 2,1 procent hoger. De bouwer werd net als in de eerste helft van dit jaar ook voor de tweede jaarhelft geselecteerd als één van de favoriete aandelen van SNS Securities. Verder stegen de vastgoedfondsen Wereldhave en Eurocommercial Properties met respectievelijk 0,8 en 1,0 procent.

 

De rode lantaarn werd gedragen door Fagron. Ook Galapagos en ASMI hielden het hoofd niet boven water en werden 2,8 en 1,9 procent minder waard.

 

Onder de kleine fondsen steeg Stern met 4,7 procent. Telegraaf Media Groep koerste zelfs 8,1 procent hoger. Stern werd net als BAM door SNS Securities geselecteerd als favoriet voor de tweede jaarhelft. Advanced Metallurgical Group daalde met 3,0 procent het hardst in waarde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.